Posar a l'abast de les empreses una formació completa, de qualitat, innovadora, flexible, pràctica i útil. Aquest és l'objectiu del Centre de Formació Permanent de la Fundació Universitat Rovira i Virgili, que porta dues dècades treballant per unir les necessitats de talent i especialització que requereixen les empreses amb la capacitat de crear programes formatius de la institució. Fer un vestit a mida requereix capacitat d'escoltar, rigor en la presa de mesures i experiència i talent a l'hora de dissenyar el patronatge i fer córrer l'agulla. La FURV compta amb un equip de sastreria solvent i el posa a disposició del teixit productiu del territori per reforçar-ne el talent i la competitivitat.
L'especialització i la capacitació dels equips s'està convertint cada cop més en un factor clau per les empreses. El Centre de Formació Permanent de la Fundació Universitat Rovira i Virgili treballa colze a colze amb les empreses per donar resposta a aquestes necessitats oferint formació a mida especialitzada. "El ventall de formació és molt ampli perquè està basat en l'expertesa que hi ha dins la Universitat i ens permet oferir una formació innovadora per donar resposta als reptes actuals de la societat", explica Natàlia Rull, directora del Centre de Formació Permanent de la Fundació URV.
L'objectiu és oferir una formació oberta a tothom i intentar arribar a totes les empreses. Escoltar-les és el primer pas per conèixer les seves necessitats concretes. A partir d'aquest primer contacte es busca dins l'estructura de la Universitat a l'equip més adient en aquell àmbit, s'analitzen les necessitats de l'empresa, el públic a qui s'adreçarà el contingut i es dissenya un pla de formació. "Combinem el món acadèmic i l'empresarial i volem que aquestes formacions siguin realment pràctiques i útils", remarca Rull. En aquest sentit,
El perfil de l'alumnat és molt variat però comparteixen una característica, són professionals en actiu i per això la flexibilitat és un dels elements clau a tenir en compte. S'ofereixen formacions presencials, en línia o híbrides i adaptant al màxim els horaris per possibilitar l'aprofitament. A partir de l'entorn virtual Moodle, cada programa s'ajusta a les necessitats de les empreses i es personalitza completament. Cada cas és únic i marca també la durada de la formació, des de seminaris a cursos de seixanta hores fins a postgraus o màsters, sense deixar de banda itineraris que van de més a menys si la formació o l'empresa ho requereix. Totes les opcions reben una titulació oficial de la Universitat Rovira i Virgili i en aquest camí es busca també la col·laboració dels instituts de formació professional del territori, que aporten la seva expertesa quan el projecte ho requereix.
L'actualització i la millora de competències dels i les professionals és essencial per al creixement de les empreses i per la millora de la seva competitivitat. Aquesta formació a mida pretén contribuir a la retenció i potenciació del talent dins les organitzacions, que el personal qualificat es quedi i pugui créixer. Segons apunta Natàlia Rull, "buscar la manera de capacitar, que el talent es quedi i que no es perdin oportunitats és essencial. Per nosaltres és molt important conèixer les necessitats de les empreses i també arribar a gent no universitària". A més, remarca que estem davant un canvi generacional en el qual serà necessari retenir el talent al territori. "Que les empreses puguin oferir aquesta possibilitat i que coneguin que poden comptar amb la Universitat per ajudar-los a créixer és bàsic", assegura.
De la mateixa manera que el perfil de l'alumnat és molt ampli, el ventall s'acota quan parlem del de les empreses que aposten per aquest tipus de formació. Acostumen a ser organitzacions mitjanes i grans, explica Rull, que també admet que també els agradaria molt arribar a la petita empresa. "No ho tenen fàcil. Entenem que és una qüestió de recursos, tant de temps com personals i econòmics, però estem treballant noves fórmules per arribar-hi perquè som conscients de que sostenen el teixit socioeconòmic i volem ser-los útils".
En només cinc anys, entre 2015 i 2019, es van fer més d'una trentena de cursos de mitjana arribant a formar a 370 alumnes. Des del Formació Permanent de la Fundació URV, Natàlia Rull percep un canvi de mentalitat general entre les empreses apostant cada cop més per la formació del equips per potenciar el talent intern i adaptar-se als canvi. "Des de la Universitat treballem també per ajudar a les empreses que encara no han fet aquest canvi, volem trencar barreres i arribar a tothom en la línia de les noves normatives educatives. Busquem nous formats, eines i competències. És el moment de posar uns bons fonaments perquè aquesta relació entre l'empresa i la universitat pugui ser més intensa i donar fruïts molt positius", remarca.