La cortina que obre la porta als EUA

Berry es converteix en proveïdor del sistema hospitalari nord-americà gràcies al desenvolupament d’una tela d’altes prestacions

Dani Revenga / La Selva del Camp

L'aposta (i la inversió) pel desenvolupament de productes de valor afegit té premi. El centre de producció que la multinacional nord-americana Berry Global té a La Selva de Camp ha entrat amb força al mercat nord-americà gràcies a que un client que els ha triat com a proveïdors per fabricar cortines per separar espais als hospitals d'aquest país. La qualitat del producte que fabriquen els permet ser proveïdors únics del sistema hospitalari dels Estats Units.

L'entrada de Berry a aquest mercat ha estat possible gràcies a que un client seu, una empresa del Regne Unit, va seleccionar-los per fabricar un model de cortines que estan tenint una gran acceptació per les seves excel·lents prestacions: són més suaus i lleugeres, filtren millor els microbis i altres agents patògens, són ignifugues i, en definitiva, superen als seus competidors per la qualitat.

Rubèn Ronda, director del centre de Berry a La Selva del Camp, atribueix l'èxit "al nostre equip tècnic, que, tot i la seva joventut, està a un gran nivell de maduresa, i són capaços de trobar solucions que s'adapten al mercat". Ronda explica que, de moment, el volum de tela no teixida que fabriquen per a aquest producte és encara petit, al voltant de l'1% de la seva producció total, però que és un producte de molta qualitat que permet que els ingressos s'enfilin al 3%. El director de Berry confia en què la seva competitivitat i les possibilitats del mercat nord-americà els permetrà seguir creixent en aquesta nova línia de negoci.

Un sector, l'hospitalari, per al que també desenvolupen bosses de drenatge recobertes d'un material més suau, gràcies a passar de la fabricació a partir del polipropilè al polietilè, que fa possible un tacte més sedós.

Són exemples de l'estratègia de Berry per fer productes d'alt valor afegit. La tela no teixida que produeixen té sortida, sobretot, en el mercat dels bolquers, on són l'operador dominant al sud d'Europa i el nord d'Àfrica, una àrea geogràfica on la demanda creix exponencialment. Al mercat espanyol també són el principal player, subministrant tant a primeres marques com a marques blanques i arribant a una quota de mercat que ronda el 75%.

Un producte principal que té dos públics molt diferents: els nens i la tercera edat, un grup de població que pateix incontinència. És en aquest segon mercat on es preveu un creixement més important, ja que la natalitat a Europa està estancada i, en canvi, l'esperança de vida s'incrementa. Per això, "seguim millorant el nostre producte per satisfer les expectatives d'un tipus de consumidor que és particularment exigent", apunta Ronda.

Amb aquesta estratègia que posa el focus en el valor afegit i un índex d'internacionalització del 65%, Berry preveu seguir fent créixer de manera sostinguda una facturació que oscil·la en els últims anys entre els 100 i els 120 milions d'euros i que va viure un boom amb la fabricació de mascaretes durant la pandèmia.

PERFIL PROPI

Rubèn Ronda és un defensor convençut de la col·laboració amb els clients a l'hora de desenvolupar els productes. "Cocrear amb ells ens permet fidelitzar-los i tenir relacions estables, al mateix temps que ens permet fer productes molt competitius, perquè neixen per solucionar necessitats concretes", explica. Una estratègia de partnership i orientada als productes de la màxima qualitat amb la que se'ls obren les portes de països com Alemanya, Regne Unit i Sudàfrica, entre d'altres.

Notícies relacionades