El repte de connectar el món rural

Sominternet, l’operadora de telecomunicacions alternativa que aposta per un model col·laboratiu i mira al territori

Mònica Carrasco / Tortosa

Sominternet ha demostrat que oferir connexió a Internet amb fibra òptica o radioenllaç i servei de telefonia mòbil en zones rurals a preus ajustats i sense especular és possible. Ll'operadora de telecomunicacions supera de llarg el miler de socis i el compromís social impregna cada passa que fan. Dotze anys després de la seva fundació, avancen en les proves del 5G Rural per ser un dels primers operadors en oferir aquesta connexió sense fils a les Terres de l'Ebre.

Al novembre de 2011 la xarxa de Tortosa es connectava a la troncal de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya i dependències públiques com l'Hospital Verge de la Cinta i la Universitat Rovira i Virgili començaven a disposar del servei. La capital del Baix Ebre es convertia així en una de les ciutats 'il·luminades' amb fibra òptica gràcies a l'expansió de la Xarxa Oberta de Catalunya i, a la vegada, es generava l'espurna per la creació de la primera associació d'usuaris d'Internet de les Terres de l'Ebre. Al febrer de 2012 naixia Sominternet amb la voluntat de resoldre un problema social amb la tecnologia i des de la societat civil. "Vam detectar la necessitat i que els usuaris ens havíem d'organitzar, per això vam constituir una associació i ens vam donar d'alta com operadora. Tenim els mateixos deures que una empresa, però no hi ha un propietari. I si a final d'any queden recursos els invertim en millorar els equips i la xarxa existent", explica Òscar Alavedra, president de Sominternet.

Amb seu a Tortosa, plantegen un model col·laboratiu i cooperatiu en el qual els usuaris són socis i no clients. Mensualment es paga la quota de soci i el servei de connexió a internet, ofereixen un preu ajustat per servei, sense permanències i cada usuari és propietari de la instal·lació que té a casa. De fet, el fet diferencial de Sominternet és el model de xarxa pròpia en el qual tota la infraestructura és patrimoni de l'associació. "La connectivitat és un servei essencial i som una alternativa, no volem especular ni guanyar diners sinó resoldre una necessitat del territori", remarca Alavedra.

Compten amb aproximadament 1.200 persones associades i ofereixen Internet i telefonia al Baix Ebre, el Montsià i la Palma d'Ebre. Entre aquest miler i escaig hi ha particulars, empreses i administracions però existeix un perfil comú de client: aquell que no té alternativa. S'han especialitzat en la Internet rural portant-la allà on no arriba la connexió, ja siguin indrets apartats o a pocs quilòmetres del pobles. Pel president de Sominternet "la fibra òptica ha creat més desigualtats als territoris perquè a les grans operadores no els és rentable fer-hi arribar la xarxa". Estem davant una necessitat que va més enllà d'una qüestió purament tecnològica, es tracta de fer front a la bretxa digital i de repercutir en l'activitat econòmica, el despoblament i l'equilibri territorial. "No és només facilitar el teletreball, hi ha empreses molt importants que no tenen capacitat de connexió i estem arribant a un punt en el que les granges de vaques no munyen si no hi ha Internet", assegura Alavedra. Sominternet aposta pel 5G i és un dels primers operadors en testejar-lo a les Terres de l'Ebre, on també col·laboren en la formació en 5G a l'Institut Julio Antonio de Móra d'Ebre. Segons Alavedra "pel món rural serà una gran oportunitat de connectivitat. Volem ser dels primers en incorporar aquesta tecnologia sense fils i estem fent estudis i proves per poder oferir el servei quan estigui disponible. Creiem que a la primera part de 2025 estarà prou madur".

En aquesta línia, Alavedra destaca la necessitat de que l'administració jugui un paper facilitador perquè la tecnologia arribi a la ciutadania i de la importància de fer xarxa per avançar. D'aquí la seva col·laboració amb ajuntaments, consells comarcals i empreses i la seva decisió de formar part del Clúster TIC Catalunya Sud. "Som al TIC Sud perquè encaixa molt amb la nostra filosofia, connectar amb altres empreses i treballar en iniciatives al territori".

Entre els projectes de futur de l'associació hi ha avançar en les possibilitats de l'Internet de les coses (IoT). Per al president de Sominternet "parlem d'oferir la connectivitat de sensors de consum d'aigua o llum, de connectar dispositius de domòtica... La nostra xarxa ja connecta persones i el següent pas és que connecti coses".

PERFIL PROPI

Òscar Alavedra és el president de Sominternet. Enginyer en telecomunicacions, emprenedor i apassionat per la formació i la divulgació. Va tornar a Tortosa als 30 anys amb la il·lusió d'aplicar els seus coneixements a casa i allà va formar part de l'equip fundador de Sominternet. Ferm defensor de fer xarxa i de prioritzar el benefici comú, es defineix com un connector. Està convençut del poder transformador de la tecnologia sobre el territori i treballa per posar a l'abast de la ciutadania eines que li permetin adaptar-se i avançar.

Notícies relacionades