Una quarantena d'empreses del sector tecnològic han participat en aquesta diagnosi per determinar l'ús del 5G i la connectivitat intel·ligent empresarial a les comarques de Tarragona, especialment a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Més de la meitat de les empreses participants destaquen el potencial del 5G per transformar els seus sectors i identifiquen com a repte de futur les infraestructures, la cobertura o la formació.
Es tracta de la primera col·laboració oficial entre el TIC Sud i el CoEbreLAb, que s'acaba d'incorporar com a partner al Clúster. El Clúster TIC Catalunya Sud i el CoEbreLab 5G han realitzat un consulta a les empreses del sector tecnològic de les comarques de Tarragona, amb especial incidència en aquelles amb presència a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, per tal de detectar les seves possibilitats i maduresa vinculades a les tecnologies digitals avançades, el 5G i la connectivitat intel·ligent empresarial.
El TIC Sud ha estat l'encarregat de realitzar l'assistència tècnica en aquest anàlisi, que ha comptat amb la col·laboració d'una quarantena d'empreses del sector tecnològic del territori. D'aquesta primera diagnosi se n'extreu que la majoria de les empreses té un nivell mitjà o baix de coneixement sobre la tecnologia 5G, però que prop del 65% creuen en el seu potencial per transformar els seus sectors mitjançant una millor connectivitat, interconnexió o immediatesa en les comunicacions.
Entre les tecnologies més rellevants pel seu ús destaquen la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, els bessons digitals, l'Internet of Things o el blockchain. Per altra banda, les empreses identifiquen reptes en la seva incorporació com les infraestructures, la cobertura, els costos, la formació o la manca d'aplicacions concretes. A partir d'ara els resultats s'analitzaran en profunditat amb l'objectiu de que aquestes dades serveixin per desenvolupar projectes de futur al laboratori CoEbreLab 5G Rural on participin empreses del territori.
El projecte s'ha dut a terme en el marc de Start-up Rural 2023 del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que té per objectiu impulsar l'especialització intel·ligent dels territoris rurals a partir de l'enfortiment d'un ecosistema emprenedor innovador. Es tracta de la primera col·laboració oficial entre el Clúster TIC Catalunya Sud i el laboratori especialitzat CoEbreLAb 5G, que s'acaba d'incorporar com a partner al Clúster. Maria Santos, Digital Change Agent del TIC Sud, ha remarcat que "comptar amb un laboratori pioner com el CoEbreLab com a soci és un luxe i la posada en marxa d'aquest projecte suposa un primer pas per posar en marxa nous projectes junts a les Terres de l'Ebre".
Per la seva banda, el dinamitzador TIC del CoEbreLab 5G, Albert Pujol, ha valorat molt positivament la col·laboració de les empreses associades al TIC Sud en l'anàlisi i ha remarcat que "el CoEbreLab vol ser una eina". "Podem vehicular molts projectes pel territori i també altres que vagin més enllà", ha afegit. El CoEbreLab 5G de la Ribera d'Ebre és un laboratori únic a Catalunya en la investigació de Tecnologies Digitals Avançades on es testen les últimes tecnologies amb equips d'última generació i es fan proves de concepte per validar els resultats.