L'A-27 ja arriba fins la Conca de Barberà. El darrer tram que faltava per completar la connexió entre el Camp de Tarragona i l'interior de les comarques tarragonines i lleidatanes s'ha posat en servei aquest dilluns. Es tracta d'un traçat de cinc quilòmetres que uneix Valls i Montblanc i que inclou el túnel que travessa el coll de Lilla, d'1,5 quilòmetres. Els treballs han costat 157 MEUR i anys d'endarreriments, ja que es van iniciar el 2008. L'obra és molt celebrada pel teixit social i econòmic de la zona perquè permet escurçar el temps de viatge. Amb tot, els camions de mercaderies perilloses no hi podran passar i hauran de seguir circulant per l'N-240. Per completar l'obra manca la connexió entre el túnel i l'AP-2.
El tram connecta el nord de Valls, fins on ara acabava l'A-27, amb el sud de Montblanc, i permet estalviar els vora 10 quilòmetres de carretera muntanyosa del coll de Lilla. L'estalvi de temps per als usuaris serà d'uns cinc minuts però la conducció serà més còmoda i segura. La peça clau és el túnel, de 1.500 metres de llarg i dos tubs -un per sentit-, que compta amb sis galeries de seguretat connectades entre els dos sentits de la marxa per situacions d'emergència.
Els treballs a l'autovia van començar el 2008 i es van aturar el 2010, arran de la crisi econòmica. Les arrencades i frenades en la construcció han estat constants fins els darrers anys, quan les obres s'han accelerat. Per completar totalment l'A-27 falta la connexió entre el final del tram inaugurat aquest dilluns i l'autopista AP-2. Una obra que ha reclamat l'alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó: "Anem tard i malament. Estem parcialment satisfets", ha afirmat. I ha apuntat: "És un problema molt gros acabar una obra com aquesta amb un coll d'ampolla com el de la C-14, on sabem perfectament que els diumenges d'agost són terrorífics. Ara tindrem la C-14 i l'A-27, per tant el caos continuarà tres anys més", que és el temps que el ministeri estima necessari per finalitzar l'enllaç amb l'autopista.
Pallissó ha reconegut que s'hauran de "posar les piles" en matèria d'habitatge perquè amb la posada en marxa també del pol logístic de Cimalsa pronostiquen que hi haurà un augment de població a la comarca. "La Conca de Barberà és una molt bona comarca per viure i establir-s'hi. Els propers quatre anys hem de saber-ho aprofitar", ha assenyalat.
Més temes pendents
Per la seva banda, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha destacat que han estat "30 anys esperant". En el seu cas ha posat en valor l'impuls que suposarà per al polígon industrial. "Moltes empreses miren molt la connexió que tenen amb les vies més importants. Serà molt important per a la ciutat", ha dit.
Un altre element que encara no està resolt és el pas de mercaderies perilloses que especialment van des del port de Tarragona i el polígon petroquímic cap a l'interior de la península Ibèrica, ja que aquests camions no podran passar pel túnel. Així, de moment els tràilers hauran de seguir passant per l'N-240 com fins ara o bé desviar-se cap al Pla de Santa Maria (Alt Camp) i agafar allà l'AP-2. "Que treguin el problema de la costa i ens el passin a l'interior no ho veiem bé", ha defensat Farré, que ha afirmat que de moment no tenen una proposta clara damunt la taula per analitzar.
Finalment, també calen acabar de resoldre les indemnitzacions que han de cobrar els veïns del municipi de Lilla, que per culpa dels treballs al túnel han patit esquerdes als seus domicilis. Després d'anys de reclamacions s'ha arribat recentment a un acord entre afectats i ministeri de Transports. Segons el govern espanyol els pagaments està previst que es facin abans d'acabar l'any. La ministra de Transports en funcions, Raquel Sánchez, ha presidit la inauguració d'aquest dilluns i ha lamentat els danys "que han patit els veïns a conseqüència de les obres". "El ministeri s'ha volgut comprometre amb els veïns perquè tinguin la indemnització que es mereixen", ha reiterat.
Per Sánchez, es tracta d'un "dia històric pel territori" perquè "apropa Lleida i Tarragona", així com els habitants de la Conca de Barberà amb el Camp de Tarragona i el seu hospital de referència, el Pius Hospital de Valls. Amb l'obertura d'aquest tram el ministeri preveu un estalvi de 700.000 hores i 22 milions de quilòmetres anuals. Això comportarà una millora en l'eficiència energètica i una reducció de 4.300 tones anuals de CO2.