Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona ha acollit aquest dijous 24 d'octubre la presentació de l'estudi "FERRMED Study of Traffic and Modal Shift Optimisation in the EU" de la mà del president de FERRMED, Joan Amorós i Pla.
Després de la benvinguda per part del president del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona, Fernando Torres, Amorós va explicar els resultats de l'estudi, que ha necessitat quatre anys i la participació de 24 experts de tota Europa, que ha analitzat la distribució del transport de mercaderies en els 77.240 km de la xarxa ferroviaria de la Comunitat Europea així com els hubs logístics més importants.
Segons l'estudi, Tarragona - Barcelona és el tercer hub més important d'Europa, per darrera de la zona del Ruth (Alemanya) i de Milan (Itàlia). El president de FERRMED ha assenyalat que "el hub entre Tarragona - Barcelona té un gran pes en la logística del sud d'Europa". Coincidint amb les obres que deixen sense trens la línia de Tarragona a Sant Vicenç de Calders apunta que "en aquest tall si s'hagués fet el que s'hauria hagut de fer, és a dir una línia complementària passant per Roda, ara com a mínim tindríem trens. Em costa molt creure que necessitin fer un tall de tants mesos, no és una obra tan rellevant. Si es planifiqués bé i s'invertissin els recursos adequats es podria resoldre amb menys temps".
La solució a l'estancament
Les dades obtingudes han confluït a la creació del model FIRRST, que qüestiona el model actual i proposa un canvi a un nou model de transport integrat que podria suposar un estalvi de 225 milions d'euros. Es tracta d'un sistema combinat amb les línies de ferrocarril i transport per carretera, alineat amb les necessitats socioeconòmiques i mediambientals de la Unió Europea.
L'ojectiu és el de millorar les connexions i l'eficiència de la xarxa. I és que actualment només un 4% del transport de mercaderies de la Unió Europea s'efectua en ferrocarril i demostren que aplicant el model FIRRST de transport integrat es podria incrementar fins a un 30% per l'any 2030. Amorós ha declarat que "l'ampliació de les terminals ha de garantir el pas del trànsit sigui quin sigui el volum".
L'estudi demostra on cal fer les inversions a la xarxa transeuropea, quins són els grans hubs logístics i que el sistema FIRRST és la solució per a que el ferrocarril assoleixi les quotes de tràfic establertes per la CE i s'assoleixin els objectius socioeconòmics i mediambientals previstos pel transport terrestre de mercaderies. També es detalla quina és l'eficiència de les terminals europees segons la capacitat per maniobrar i fer els canvis, analitzar el flux d'entrada i de sortida dels grans hubs logístics, la manufacturació, els nuclis de població, etc.
Constitució d'una "Skateholders Alliance"
Per fer possible la implantació del sistema FIRRST de transport integrat de mercaderies amb uns trens eficients, ràpids i flexibles funcionant a la demanda, s'ha constituït la "Skateholders Alliance" de la que ja en formen part: ESC (European Shippers Council), IRU (International Road Union), UIRR (International Union for Road-Rail Combined Transport), SEAT, CIMALSA, CALSINA-CARRÉ, LFP Perthús, CERTIFYDOC, Cambra de Comerç de Girona, entre d'altres.