L'empresa derivada de la URV Renalyse, també coneguda com a CreatSens Health, ha completat amb èxit una ronda d'inversió d'1 milió d'euros liderada pel fons Mind the Gap II juntament amb GENESIS Ventures, i amb la participació també del programa Eurostars. Aquesta important injecció econòmica li permetrà industrialitzar i certificar el seu dispositiu de diagnòstic i monitoratge de la malaltia renal crònica.
Renalyse és el nom comercial de CreatSens Health, una companyia biotecnològica creada el 2017 amb l'objectiu de desenvolupar un dispositiu mèdic per millorar els tractaments de la malaltia renal. El finançament rebut a través d'aquesta operació li permetrà certificar el seu producte de diagnòstic in vitro i arribar al mercat el 2026. Aquest dispositiu, que també es diu Renalyse, serà capaç de mesurar de manera remota tres paràmetres claus per als pacients amb malaltia renal crònica, més de 90.000.000 només a la Unió Europea.
L'aparell permet fer el seguiment dels paràmetres de la malaltia des de casa, amb resultats immediats i fàcils d'interpretar i de manera molt més econòmica
Adrià Maceira, CEO de l'empresa, explica que "la nostra estratègia és crear una xarxa de comercialització pròpia per arribar al mercat espanyol i anar de la mà d'alguna gran companyia del sector Pharma que tingui l'estructura per fer arribar el producte als mercats europeus i els Estats Units". Maceira preveu una comercialització que "creixerà progressivament a partir de 2026".
Actualment en fase de preindustrialització, les seves previsions són arrencar la comercialització l'any 2026
La proposta de valor de Renalyse és un dispositiu més econòmic i que proporciona resultats immediats, de manera que el pacient pot realitzar un seguiment de la seva malaltia des del seu domicili, sense necessitat de ser un expert. El dispositiu de Renalyse permetrà als pacients i als metges mesurar els paràmetres de la malaltia sense haver-se de desplaçar a un hospital, amb la finalitat de poder rebre una atenció immediata en el cas de patir problemes greus que puguin sorgir en el domicili. Aquests marcadors són capaços de prevenir afeccions com ara arrítmies, anèmies, deficiències severes i, fins i tot, malalties cardiopulmonars. Actualment, el seguiment d'aquests paràmetres es fa a través d'anàlisis de sang en laboratoris clínics o amb els dispositius de les àrees d'urgència dels hospitals, utilitzats per especialistes.
Realyse és una spin-off de la URV nascuda el 2017 Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació
La ronda d'inversió on Renalyse ha obtingut el finalçament està liderada per Mind the Gap, el programa d'impuls a l'emprenedoria biotecnològica de la Fundació Botín, que opera a través d'un vehicle de coinversió en el qual participa un grup d'inversors privats al costat de la Fundació. En aquesta operació també participa GENESIS Ventures, vehicle d'inversió gestionat per la consultora GENESIS Biomed i constituït el 2017. També destaca la contribució a Renalyse d'Eurostars, un programa de col·laboració europea entre empreses amb la finalitat de fer costat a les PIME innovadores i als seus socis, finançant els seus projectes innovadors internacionals de R+D+I.
PERFIL PROPI
Renalyse la formen (d'esquerra a dreta a la foto) Patricia Saez, Tomàs Guinovart, Julio Zuaznabar, Adrià Maceira, Marta Borràs, Marta Novell i Adrián Carrillo. L'empresa va sorgir com a spin off de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb el suport del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTI), organisme responsable d'assessorar els investigadors en l'elaboració de contractes i projectes, sensibilitzar la comunitat universitària sobre protecció dels tecnologies, fer el seguiment i vigilància de l'activitat de R+D+i, i gestionar la creació d'empreses spin-off com a explotació directa dels tecnologies i coneixement universitari per part dels propis investigadors o estudiants.