El projecte Soulfood, coordinat per la Diputació de Tarragona, té per objectiu lluitar contra el malbaratament alimentari a través de solucions tecnològiques. El Clúster TIC Catalunya Sud lidera l'àrea de disseny del software del projecte que possibilitarà fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials. Les empreses interessades poden presentar les seves propostes fins el 15 de gener de 2024.
El projecte europeu SOULFOOD, impulsat per la Diputació de Tarragona i amb la col·laboració de vuit socis locals i internacionals, té per objectiu buscar fórmules basades en la innovació tecnològica per fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials per tal d'evitar el malbaratament alimentari.
El Clúster TIC Catalunya Sud, que lidera l'àrea de disseny del software del projecte, ha començat ja els treballs per trobar un partner amb qui crear l'eina tecnològica que permeti connectar productors i entitats socials. SOULFOOD provarà eines digitals innovadores per promoure una producció més sostenible en el sector agroalimentari i una connexió més eficient entre els seus productors i les iniciatives socials de distribució d'aliments. Es pretén evitar la pèrdua i el malbaratament d'aliments en la producció primària reutilitzant-los per a la seva distribució a grups vulnerables. Mitjançant la promoció d'una cadena de valor agroalimentaria més sostenible, inclusiva i connectada, el projecte contribueix a l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari en un 50% per a 2030, alhora que s'aborda el repte de la falta d'accés a menjars saludables i equilibrats de la població vulnerable. Les empreses interessades poden presentar les seves propostes al TIC Sud fins el 15 de gener de 2024.
El projecte té un pressupost global de 801.739,88 euros, un 90% dels quals són finançats pel Fons Social Europeu Plus i compta amb la participació, a més de la Diputació de Tarragona, de l'Ajuntament de Reus, REDESSA amb el Hub Foodtech & Nutrition, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. També compta amb quatre socis europeus, referents en els sectors de la innovació agroalimentària i el social: el Lithuanian Innovation Center (Lituània), el Digital Innovation Hub Agri-Food (Lituània), l'Ajuntament de Roman (Romania) i l'ONG Boroume - Saving food saving lifes (Grècia).
SOULFOOD s'organitza en quatre paquets de treball: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d'aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària i la comunicació. Cada un d'aquests paquets de treball té associades diferents activitats, liderades per un dels socis i participades per diferents socis cada una. D'aquesta manera, es busca poder conèixer diferents maneres de treballar i aprendre de bones pràctiques internacionals, per tal de poder provar aplicar-les a la realitat de cada un dels diferents territoris participants.
SOULFOOD, un projecte amb ànima
Rere l'objectiu genèric de voler contribuir a la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari a través del testatge d'eines tecnològics, hi trobem quatre objectius específics:
- Reduir la pèrdua d'aliments, contribuint a assolir un sector agroalimentari més sostenible, i a millorar l'eficiència de les iniciatives de distribució/donació d'aliments per a col·lectius vulnerables implementades per ONGs i governs locals.
- Incrementar la digitalització dels principals agents de la cadena de valor: productors i iniciatives socials .
- Millorar les xarxes entre productors agroalimentaris locals i les iniciatives socials de distribució d'aliments a les comunitats participants, per promoure noves col·laboracions per a la reutilització d'aliments perduts amb finalitats socials.
- Augmentar la conscienciació sobre el problema de la pèrdua d'aliments entre els principals agents de la cadena de valor i els públic en general.