Passar de l'èxit al laboratori a tenir una cartera de clients es converteix molts cops en una quimera. NT Sensors, sorgida fa gairebé dues dècades del grup de recerca en Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors de la URV, de la feina d'investigació a Tarragona s'ha passat a una empresa solvent de prestigi internacional. És un cas d'èxit exportable? Pot servir de referent per altres spin-off. La resposta és que sí. Però pas a pas.
Moltes spin-offs es queden pel camí. No és un món de flors i violes el de la transferència de tecnologia, tant pregonada com difícil d'assolir a la realitat. Ho coneix a fons el Xavier Rius, president del consell d'administració de NT Sensors i investigador de la URV amb una llarga trajectòria. Ningú com ell per parlar del vincle entre la universitat i l'empresa per posar en valor la recerca que es fa a la URV i la importància d'una spin-off tan consolidada com aquesta. "És un exemple d'èxit i un cas a seguir per aprendre", raona.
"Però és inusual", alerta. "Ara es veuen els resultats, però han estat anys molt durs, arribar fins aquí ha costat molt", raona l'investigador. "Gràcies a Déu que teníem la vessant empresarial. El que passa normalment és que són els propis universitaris els que volen fer d'empresaris i això resulta un fracàs. Les dificultats són moltes, has de vendre, i nosaltres estem acostumats a treballar en projectes amb subvencions, és un món ben diferent".
La diferència en el cas de NT Sensors és que des de bon principi van tenir la mirada de l'empresa. "Això i les hores incomptables de dedicació i esforç, és el que ha tirat l'empresa a davant", recorda Rius.
Cristina Cid, doctorant de la URV del grup de recerca de Rius fa quasi vint anys, va veure la possibilitat de llançar-se a l'aventura en acabar la tesi. El pare de Cid es jubilava llavors de l'empresa, del sector de la química, i es va voler involucrar en el projecte amb la seva experiència i coneixement. "Va ser tot un aprenentatge. Hi havia la voluntat d'arribar al mercat i vendre", recorda Rius.
El primer que van intentar fer, com a grup d'investigació, és després de patentar la innovació anar a vendre-ho a empreses que ja estaven al mercat. "No en van voler saber res, les grans empreses amb una quota important de mercat són reticents a innovar perquè ja tenen la clientela feta. Algunes de les grans empreses no ens van arribar ni a contestar", recorda.
Van començar des de zero, sense la possibilitat de fer un gran màrqueting d'entrada. "El gran repte és que et coneguin i provin el teu producte, i això és una feina sense retorn que és immensa", explica. La convicció de Cristina Cid, que n'havia fet la tesi, va ser clau per sortir endavant. "Cal estar molt atents al que demanen els clients, innovar quan detectes una nova necessitat. No et pots quedar aturat", afegeix.
Una altra cosa ha estat diferencial. NT Sensors no ha recorregut als fons d'inversió que busquen on invertir en tecnologia i guanyar, lògicament, diners amb rapidesa. "Hi ha fons que són especulatius", alerta Rius. "Moltes empreses fallen perquè s'enganxen en aquests fons però no tenen ben consolidat el què fan", afegeix en forma d'advertència.
El 100% de l'empresa NT Sensors segueix en mans de petits accionistes. "Per això hem trigat més anys en enlairar-nos, ens ha costat més pujar", explica Rius. Ara no tenen cap necessitat de trobar nous grans capitals. "El canvi de la seu s'ha pagat amb fons propis, amb prop de mig milió d'euros d'inversió, el que factura l'empresa aproximadament en un any".
Ara tenen equips automàtics per fer controls de forma remota, un gran avenç tecnològic que cerca el seu mercat i clients. Noves oportunitats. És aquesta la clau de volta per fer d'una gran idea de laboratori d'universitat un gran èxit empresarial d'abast mundial.
Ànima empresarial
Cristia Cid és la cofundadora i CEO de l'empresa NTSensors SL. És llicenciada en Química i Doctora en Nanociència i Tecnologia. Va tenir el repte de transferir un coneixement teòric a un producte comercialitzable, escalant a tots els nivells de l'emprenedoria, passant de la part de desenvolupament i recerca, a realització del plans de negoci i comercials, fins a consolidar i portar la direcció executiva de la companyia.