Daniel Pardos va ser un dels premis Work Experience al 2014, ara fa justament una dècada, quan arrencava. Ell va triar BASF. Van fer 'match'. L'empresa va triar-lo perquè li agrada el seu perfil. "Volia entrar al món laboral de la química", recorda. És un dels molts casos d'èxit.
Pardos acaba de començar en un nou repte professional dins de Clariant, com a cap de planta a Tarragona. Pardos, nascut a Benicarló, va estudiar a Barcelona tot i que el seu pare, també enginyer, li va recomanar que anés a la URV. Ell va triar BASF fa deu anys en comptes de Clariant, que també tenia interès en el seu perfil.
Cinc anys després va fitxar per Clariant i ara és director de planta a Tarragona. I és un dels tutors d'empresa que participa, des de l'altra banda, dels premis Work Experience acompanyant els estudiants. Tot ha acabat encaixant. "Havia de tornar a Tarragona. És bonic veure la il·lusió de la gent jove. És una molt bona pedrera de captació de talent", afegeix.
Setanta estudiants han passat fins ara pel programa, creat a partir de l'experiència d'universitats de l'elit mundial com el MIT
Andrea de las Heras, premi Work Experience al 2016, ara treballa a Dow Chemical com a Business Development, Sustainability and Growth Manager. Coneixia bé la companyia perquè havia fet el seu treball de final de grau als Països Baixos amb el gegant nordamericà. "El premi va suposar l'oportunitat de tornar a casa, a Tarragona i a la URV. Va ser increïble. El fet de treballar i estudiar alhora em va ajudar molt i, sense dubte, m'ha fet una enginyera molt més versàtil i preparada per entrar a la indústria a l'acabar els estudis. Em van empoderar des de la meva arribada de Dow", destaca.
Des de llavors, que De las Heras ha seguit a Dow fent diverses funcions, però va tornar a Holanda. Va triar el país perquè hi ha la planta europea més gran de la companyia. Especialitzada en sostenibilitat, reciclatge d'aigües i la descarbonització, la seva és una mirada de futur en la transformació de la indústria química. "Treballo per fer més sostenible la indústria química. Com a bona tarragonina era molt conscient dels pros i contres de la indústria. Podia mirar-la i queixar-me o entendre-la i mirar de transformar-la", raona De las Heras.
El seixanta per cent dels estudiants es queden on fan les pràctiques, tot i que la indústria voldria retenir més talent
No tots els qui guanyen els Work Experience es queden a l'empresa on fan les pràctiques. Però la gran majoria rep una oferta per quedar-s'hi. "Tinc la sensació que tots els estudiants reben una oferta per seguir a l'empresa, tot i que tots no segueixen perquè tenen altres ofertes. El 60% segueix a la indústria on ha fet el Work Experience", detalla Ioanis Katakis, director de l'ETSEQ.
"No sempre som capaços de retenir tot aquest talent, tenen altres ofertes i no sempre els podem oferir el desenvolupament professional que volen", constata Rubén Folgado, director general de Messer Iberica. Competeixen amb la Champions de la química, amb les grans multinacionals amb centres arreu del món i amb els centres d'investigació.
Mostra de l'èxit dels Work Experience és el talent de la majoria d'estudiants que han estat premiats. Venen graduats en Química de tot Europa. "La preparació, capacitat i habilitats dels guanyadors demostren el poder d'atracció que té el territori com un nexe de desenvolupament de coneixement, tecnologia i valor quan el teixit productiu i la URV s'alien", explica Katakis.
"És un model de transició dels estudis al món professional perquè l'aprenentatge en l'entorn de treball proporciona als estudiants una experiència aplicable a qualsevol àmbit", afegia Josep Pallarès, rector de la URV, en l'acte de celebració dels deu anys dels premis Work Experience.
El nivell de satisfacció dels estudiants és molt alt. "Tens l'oportunitat de treballar en empreses referents mundials dins del sector químic i amb responsabilitats importants, ajudant en temes de millora continua", recorda Pardos. "La URV és una fàbrica de talent per la indústria química. A altres universitats no s'ensenya des d'un punt de vista tant pràctic. Segueixo empenyent des de dins de Dow perquè segueixi tenint la URV com una universitat estratègica internacionalment, que ho és", afegeix De las Heras.
"L'objectiu és que la meitat siguin en un futur estudiants internacionals. Fa deu anys ens vam inspirar en el MIT (Massachussets Institute of Technology), que acaba de celebrar el seu 110è aniversari, ens agradaria arribar-hi", afegeix el director de l'ETSEQ.