La indústria petroquímica necessita els millors professionals per fer front als nous reptes, com la descarbonització o una producció més eficient i sostenible. La Universitat Rovira i Virgili (URV) vol fomentar l'excel·lència dels nous professionals a través d'un programa, Work Experience, que facilita l'aterratge dels millors estudiants a la indústria química. Un 'win win' multiplicat per tres: guanya la petroquímica, guanya la universitat i guanyen els graduats.
El talent és una de les claus per modernitzar el clúster petroquímic més important del sud d'Europa i adaptar-lo a les noves exigències mediambientals i industrials. La indústria petroquímica, necessitada com està de talent jove, ha trobat en aquest programa formatiu el seu oasi particular. Les mateixes empreses paguen la matrícula del màster a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química (ETSEQ) de la URV. Els alumnes guanyadors de cada edició fan sis mesos de pràctiques i un projecte real en una planta, en forma de treball de final de màster.
"Les empreses estan molt necessitades de talent jove. Pel sector químic potser és el moment més interessant dels últims 50 anys per la transformació que s'ha de fer, sortir del petroli i convertir-se en una nova industria química", destaca Ioanis Katakis, director de l'ETSEQ.
La indústria ho sap. "El talent jove és fonamental per aportar noves idees, per aixecar la mirada més enllà del dia a dia. Ens ajuden molt en els projectes per millorar l'eficiència, entren des del primer dia com a professionals; ens quedem sorpresos de com venen de preparats. Alguna cosa s'està fent molt bé a la URV per atreure aquest talent, també de fora", destaca el tarragoní Rubèn Folgado, director general de Messer Ibérica. "És un cas d'exit, la URV ha donat un gran pas per connectar amb el món professional. Les empreses podem captar talent, és com un Tinder", afegeix Folgado.
Per l'ETSEQ és un cas d'èxit a escala nacional i internacional, un model referent de la buscada col·laboració entre la universitat i les empreses del territori. Per la URV és prestigi i una gran forma de situar-se en el mapa dels estudis amb més prestigi internacional. Estudiants d'arreu d'Europa s'interessen cada any pels Work Experience.
"És una oportunitat on guanya tothom, l'estudiant, l'empresa i la universitat. És un win, win, win, tothom hi guanya", insisteix Katakis. El director de l'ETSEQ ho exemplifica i detalla. "Existeix el compromís de l'empresa en què l'estudiant farà les pràctiques amb un problema real que té la pròpia indústria. És una entrada a la llista de l'empresa com a possible treballador, com si fes una entrevista de feina de sis mesos", afegeix Katakis.
Per l'empresa, subratlla el director de l'ETSEQ, és "una bona oportunitat per tenir accés a un talent que abans ha estat preseleccionat, un talent al que els costaria tenir-hi accés". Per la URV és també una victòria. "És un programa atractiu amb capacitat d'atracció, d'estudiants també de fora".
"Volem ampliar-ho a totes les empreses"
Les empreses que formen part dels guardons Work Experience paguen el primer curs del Màster en Enginyeria Química i el Màster en Enginyeria Ambiental i Sostenibilitat Energètica dels estudiants seleccionats. Les primeres empreses que van impulsar els guardons són BASF, Technip Energies, Dow, Clariant, SCA (ara Essity) i BASF. Després es van afegir Clariant, Covestro, LyondellBasell, Messer Iberica i BCG, En la propera edició s'hi incorporaran Repsol, Fluor i Deasyl.
La voluntat de la universitat és seguir creixent. "Volem ampliar-ho a totes les empreses del side químic, però ho hem de fer amb cura", explica Ioanis Katakis (ETSEQ). L'objectiu de la universitat és tenir sis bons candidats per cada una de les tretze empreses que actualment hi participen. Les indústries després trien. La bona capacitat d'atracció de candidats és indispensable per aquest creixement. Els fonaments són molt bons. Hi ha demanda d'estudiants des del territori, la resta de Catalunya, Espanya i a fora, a Europa principalment.