Francesc Barbero té una visió molt clara de cap on ha d'anar la diversificació econòmica a la Ribera d'Ebre. Com a alcalde de Flix, posa en valor la tradició industrial de la Ribera d'Ebre per mirar cap al futur pensant en aquest sector com a gran motor. Una aposta que no és incompatible amb l'impuls al turisme i a l'agricultura. Els Fons de Transició Nuclear representen, en aquest context, la gran oportunitat de portar a terme el repte majúscul que suposa consolidar els tres sectors.
La reindustrialització de la Ribera d'Ebre té el múscul addicional dels Fons de Transició Nuclear. És un gran avantatge competitiu com a territori disposar d'aquests recursos extra?
Absolutament. La línia d'inversions d'alt impacte ens obre moltes possibilitats i incrementa notablement l'atractiu de la comarca per atreure activitat empresarial. Haver repartit ja des dels Fons de Transició Nuclear uns 23 milions d'euros entre 44 projectes és un bon exemple del potencial dels Fons en aquest sentit. I una de les grans virtuts d'aquesta figura és que serà recurrent mentre estiguin obertes les centrals nuclears, de manera que hi ha temps per preparar els projectes que hi puguin aspirar o que els que no han entrat en les convocatòries que ja s'han fet pugui tornar a optar-hi.
Quan parlem d'ajuts públics, les empreses acostumen a preocupar-se per la burocràcia i pels retards en la seva tramitació. Els Fons de Transició Nuclear cauran en aquest vici?
S'està demostrant que no. A diferència d'altres línies de suport públic a l'activitat econòmica, els Fons de Transició Nuclear són molt àgils, és un dels reptes que les administracions implicades tenim molt clars des de bon començament. Respectant les garanties que s'han de donar quan hi ha diners públics pel mig, però comparats amb altres línies d'ajuts públics son molt més assimilables per a les empreses.
Impulsen la reindustrialització a la Ribera en un moment que Europa i Catalunya parlen del mateix. És un bon senyal?
Clarament és un moment favorable. La Generalitat té un Pla de Reindustrialització i el nostre Acord va en aquesta línia. La indústria és l'únic sector que pot garantir sous elevats a mig i llarg termini, això a Flix ho tenim molt clar per la nostra història. Els més de 1.500 treballadors de les centrals nuclears amb sous molt raonables només es poden substituir amb aquest sector. La Ribera d'Ebre ha estat històricament una comarca industrial i el nostre futur ha d'anar per aquí. Som una comarca industrial i ho volem seguir sent. En aquest sentit, és important que estem alineats en aquesta diagnosi.
En aquest repte, des del Consell Comarcal i els alcaldes amb sòl industrial, tenen sectors preferents on buscar les oportunitats d'inversió?
És evident que l'energia o la indústria verda son sectors actualment amb creixements importants i per això son estratègics també a la Ribera d'Ebre. Però no ens tanquem a res, sempre que no generin impactes negatius.
Potser ens avancem, però tenen ja opcions sobre la taula que es puguin explicar?
En captació d'inversions, s'ha de ser discret. Però si estem fent aproximacions a cercles empresarials, sense oblidar que a la comarca hi ha projectes tractors que tindran recorregut, com la central reversible de Flix, Riba-roja i La Fatarella o altres que poden generar activitat complementària.
Més enllà de la indústria, altres sectors com el turisme i l'agricultura també tenen el seu paper en aquest repte de la diversificació econòmica. També poden comptar amb la injecció de recursos dels Fons de Transició Nuclear?
Per descomptat. De fet, son sectors amb els que ja fa més temps que hi treballem. Dins dels Fons de Transició Nuclear, el sector turístic o el sector primari tindran també suport, sortiran línies específiques per a tots dos. En turisme, hem posat el focus en la millora de la qualitat de l'oferta i els números de visitants han crescut des de la pandèmia. Al sector primari, el que intentem es posicionar els productes locals. La Ribera és un territori de cruïlla, envoltat de denominacions d'origen, però no tenim un producte insígnia com el Priorat o la Terra Alta, que saben molt bé a què juguen. Hem de seguir buscant i construint els nostres nínxols perquè, a més, és la manera de vincular aquests dos sectors.