El passat dimarts, 9 de juliol, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va formalitzar l'Acord de Compromís per al desenvolupament de polítiques de suport i promoció industrial a la comarca i, en concret, per impulsar la captació d'inversions per als seus polígons. El van subscriure els 4 municipis que compten amb aquestes superfícies (Ascó, Flix, Móra d'Ebre i Móra la Nova).
La Ribera d'Ebre canvia de velocitat en les seves polítiques de diversificació econòmica. Amb la benzina que suposen els Fons de Transició Nuclear, el Consell Comarcal vol treballarà conjuntament la promoció de la indústria amb una visió estratègica a llarg termini. L'acord per posar en valor els polígons industrials de la comarca s'articula des de la Taula de Polígons d'Activitat Econòmica, que està formada pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, els Ajuntaments d'Ascó, Flix, Móra d'Ebre i Móra la Nova i el Consorci per a la Promoció de Sòl Industrial del Molló, on s'apleguen els pobles de Tivissa, Móra la Nova, Garcia i Ginestar.
Durant la presentació d'aquest acord als mitjans de comunicació, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i alcalde de Flix, Francesc Barbero, va posar en valor la importància d'impulsar "una estratègia conjunta per fer-nos visibles en el conjunt de territoris que aspiren a captar inversions" i va identificar un "moment d'oportunitat per a la Ribera d'Ebre gràcies als Fons de Transició Nuclear". Barbero reivindica la Ribera d'Ebre com "una comarca amb una gran tradició industrial, no només per la presència de les centrals nuclears, sinó per altres activitats que han estat motors econòmics del nostre territori, no partim de zero en absolut".
L'acord que ara es presenta recull el treball que ja s'ha estat fent en col·laboració en els últims tres anys en el si d'aquest organisme. El president del Consell Comarcal va posar èmfasi en què "malgrat que cada municipi té les seves especificitats, els reptes en l'àmbit industrial només poden superar-se si treballem conjuntament i amb uns objectius ben alineats". A més, va destacar que "el treball conjunt ajudarà a definir projectes de polítiques comunes per a preparar el terreny i visibilitzar la comarca com un lloc que vol continuar sent industrial i que aposta també per atreure indústria ". Per aquest 2024 s'està treballant en la promoció del sòl industrial disponible a través d'una estratègia de comunicació i posicionament d'àmbit comarcal.
Per altra banda, l'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes, l'alcalde de Móra la Nova, Carlos Trinchan, l'alcalde de Móra d'Ebre, Rubén Biarnés i el representant del Consorci del Molló, Jesús Àlvarez, van coincidir a remarcar la importància de treballar en xarxa tots plegats i alinear totes les zones industrials de la comarca per a promocionar-es conjuntament.
L'origen de l'Acord de Compromís es troba en el Pla de Reactivació Socioeconòmica impulsat el 2021 que va despertar la preocupació pel procés persistent de desindustrialització de la comarca i la dependència del sector energètic. Per aquest motiu, en els últims tres anys el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha estat treballant en una estratègia d'àmbit comarcal amb la col·laboració tant del sector públic com del sector privat. Per impulsar la promoció del sòl industrial i la reactivació del teixit productiu, es va crear la Taula comarcal de Polígons d'Activitat Econòmica (PAE).
Altres objectius de l'acord són la definició d'estratègies de desenvolupament comunes que preservin el valor paisatgístic del territori, la millora de la coordinació entre administracions públiques o la reivindicació de la cultura industrial existent i els recursos disponibles amb una visió comarcal i territorial.
Aquesta iniciativa ratifica la col·laboració institucional endegada en els últims anys per revertir la desindustrialització, millorar la diversificació econòmica i, en conjunt, millorar les condicions de vida de les persones de la comarca. L'arribada dels Fons de Transició Nuclear s'interpreten com una oportunitat, ja que aportarà recursos per impulsar projectes d'alt impacte econòmic, apostant per la reindustrialització verda i la generació de llocs de treball de qualitat.