La feina de fa una dècada d'un equip d'investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV (ETSA) acaba de cristal·litzar en el naixement d'Scandraw, una spin-off especialitzada en la digitalització del patrimoni arquitectònic. L'alt grau d'especialització els ha convertit en referència en l'escaneig de grans edificis monumentals, com és el cas de les catedrals. Surten al mercat per seguir creixent i innovant, oferint els seus serveis a despatxos d'arquitectura de mida petita i mitjana que vulguin aplicar el sistema de digitalització en altres edificis de valor històric, també de l'àmbit privat.
La forma d'escanejar edificis d'Scandraw és més precisa i ràpida que els mètodes tradicionals de representació gràfica i registre del patrimoni. La metodologia és aplicable a qualsevol tipus de construcció i escala arquitectònica. No cal que siguin imponents catedrals. Es pot fer servir en projectes per restaurar un mas o una masia.
"Hi ha una necessitat social de conservar el patrimoni, monumental i públic, però també és una eina útil en l'àmbit privat, no només en obres de gran escala, en projectes de rehabilitació més petits. Podem ajudar a despatxos d'arquitectura en l'aixecament d'una masia, per exemple, amb un resultat molt més ràpid i precís", destaca Albert Samper, l'investigador que ha creat Scandraw al costat de Cèlia Mallafré i David Moreno.
"Mesurem amb precisió la teva propietat amb la nostra tecnologia, documentant-ne la seva protecció per a les pròximes generacions i millorant el seu valor a llarg termini". És un dels serveis ofertats per una spin-off amb un enorme potencial i un camí d'èxit cuinat a foc lent.
Fins ara, han fet sobretot feines per encàrrec, com l'escaneig tridimensional amb làser de les catedrals de Girona i Mallorca. L'èxit, el reconeixement i grau de coneixement i especialització han permès poder convertir-ho en un projecte empresarial.
Disposar d'una planimetria i geometria molt precises no és cap caprici estètic. És una documentació de gran valor per a la conservació d'edificis històrics o per encarar projectes de rehabilitació o reconstrucció. Són detallats mapes digitals en tres dimensions, a la pràctica un document precís de les mides i la disposició de cada element arquitectònic en l'espai. Una tècnica d'alta precisió que permet redibuixar l'estructura i fer aixecaments al màxim d'acurats.
El valor afegit d'Scandraw va molt més enllà de l'ús d'una tecnologia concreta. "El làser el podria aprendre a fer servir el meu fill de 8 anys, allò interessant és la mirada arquitectònica del que generem amb aquest làser", destaca Samper. El seu valor afegit és com tracten els núvols de punts a nivell gràfic, l'expressió gràfica arquitectònica. Els tres investigadors que estan al capdavant de l'empresa sorgida de la URV provenen de l'àrea gràfica.
Acaben de fer el pas per ser ja una empresa a tots els efectes. "Sortim al mercat en un moment bo d'expertesa. Hem pogut madurar amb grans encàrrecs. Ara podem escanejar grans edificis o d'altres més petits. Volem seguir digitalitzant patrimoni i també ajudar a despatxos de mida petita i escala mitjana", detalla Samper.
Les bases topogràfiques en tres dimensions poden esdevenir en material d'arxiu de gran valor perquè són un registre de la geometria de l'edifici amb precisió màxima. Una eina clau en cas d'haver de fer una reconstrucció d'un edifici històric o d'alguna de les seves parts. Aquest tipus d'escanejos també es fan servir per fer tasques de rehabilitació. Disposar d'una base topogràfica precisa és imprescindible.
Té altres utilitats. És de gran utilitat en cas de detectar algun moviment d'assentament, ja que es pot fer un escaneig actualitzat, any a any, per comprovar quina part de l'estructura s'ha mogut, si és el cas.
Scandraw ha esdevingut empresa amb l'ajuda del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació de la Fundació URV (FURV). De fet, van rebre un dels seus ajuts (R2B) de l'edició de 2023 (Research to Business), atorgat per la Unitat de Valorització de la FURV. El projecte premiat és 'Gaudí a les teves mans'. Van escanejar tridimensionalment les xemeneies de l'arquitecte modernista. La Càtedra d'Emprenedoria també els ha assessorat en el procés de creació de l'empresa.