Les principals associacions empresarials, els sindicats i representants del mon del coneixement de les comarques de Tarragona han constituït un nou front comú per treballar plegats en favor del desenvolupament econòmic i social de la Regió CatSud. En una reunió convocada per ImpulsCatSud, associació empresarial independent nascuda el 2022, els agents econòmics tarragonins van coincidir en una llista de prioritats per enfortir la competitivitat del territori.
Per tal d'avançar en els reptes principals del territori, ImpulsCatSud demana a la Generalitat potenciar la col·laboració publicoprivada per impulsar temes clau com la captació de noves inversions empresarials; la internacionalització; la creació, atracció i retenció de talent; la innovació; l'emprenedoria; els Objectius de Desenvolupament Sostenible; l'energia i l'aigua; o la mobilitat i les infraestructures de transport, entre d'altres qüestions que requereixen la suma d'esforços i una visió de conjunt.
El president d'ImpulsCatSud, Miquel Maria Aragonès, s'ha mostrat satisfet per "l'àmplia representació del món econòmic que ha acudit a la nostra crida i el consens que hem assolit que ens dona múscul per a les nostres demandes". Aragonès considera que "la col·laboració publicoprivada hauria de canalitzar-se creant una agència com la que tenen diversos territoris considerats models d'èxit que ens permetria traçar un full de ruta per avançar cap al futur". En aquest sentit, Aragonès identifica "un moment d'oportunitat amb nou Govern de la Generalitat que ha manifestat que vol resoldre assignatures pendents del país per la via del diàleg i el consens, doncs nosaltres tenim una llista molt definida i estem a la seva disposició per treballar en col·laboració amb els poders públics".
Per la seva banda, el president del Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Poblet, ha valorat positivament la iniciativa i ha posat en valor que "aquest front comú enllaça amb la filosofia de l'Informe Draghi que impulsa la Unió Europea per garantir la competitivitat de la nostra economia". Segons Poblet, "l'acció coordinada de la quàdruple hèlix -ciutadania, sectors econòmics, administracions i món del coneixement- és la millor via per afrontar el nostre futur".
A aquestS arguments s'hi adhereixen patronals com CEPTA i PIMEC; diverses associacions sectorials com la química (AEQT), el turisme (FEHT), el sector tecnològic (Clúster TIC Catalunya Sud); el transport (FEAT) o el sector portuari (APPORT); els sindicats més representatius UGT i CCOO; l'associació d'empresaris, directius i professionals ASCASUD. Tots estan d'acord en la necessitat d'impulsar un front comú per posar fil a l'agulla en la recerca de solucions per a aquestes necessitats transversals.