L'empresa multinacional Covestro ha invertit 51 milions d'euros en un projecte de descarbonització i millora de l'eficiència de la seva planta del parc químic de Tarragona. En concret, la fàbrica de la companyia s'especialitza en la producció d'MDI, un precursor per a la fabricació d'espuma rígida de poliuretà que s'utilitza en l'aïllament d'edificis i refrigeració, entre d'altres. Amb aquest projecte, Covestro preveu aconseguir un estalvi energètic mínim de 72.000 MWh anuals i reduir fins a 13.000 tones d'emissions de CO2 cada any.
El projecte de Covestro ha comptat amb el suport del Govern a través d'ACCIÓ, l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball, per mitjà d'un ajut d'1,6 milions d'euros de la línia de subvencions a inversions empresarials d'alt impacte.
El secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Treball i conseller delegat d'ACCIÓ, Jaume Baró Torres, s'ha reunit aquest divendres amb directius de la multinacional a les seves instal·lacions de Tarragona per conèixer de primera mà el projecte. Baró Torres ha destacat "l'aposta sostinguda de Covestro per Catalunya amb una reinversió constant que demostra la rellevància del Camp de Tarragona en el panorama internacional del sector químic". Una reinversió que, ha afegit, "mostra el camí del sector cap a la descarbonització i la necessitat d'abordar el repte d'una activitat que operi amb plena circularitat, objectiu que compartim i volem ajudar a assolir des del Govern".
Per la seva banda, el director general de Covestro a l'Estat, Andrea Firenze, ha apuntat: "Aquesta nova inversió és un pas més en el nostre ferm compromís amb el territori i amb la sostenibilitat. Tarragona compta amb tots els elements necessaris per ser el referent de la química sostenible al sud d'Europa i, amb aquest nou projecte, volem continuar donant suport a la consolidació del pol químic tarragoní, garantint una producció d'MDI encara més eficient i sostenible".
La iniciativa forma part de l'estratègia global de la companyia d'arribar a la plena circularitat. Per impulsar la iniciativa, la multinacional adquirirà nova maquinària i components (com ara torres de refrigeració, compressors o calderes), a banda d'impulsar actuacions d'adequació i instal·lació de nous serveis a la planta.
El projecte se suma a les darreres inversions de Covestro a Tarragona, com ara la posada en marxa el 2023 d'una nova planta que ofereix subministrament constant de clor i sosa càustica per a la producció d'MDI a Tarragona. Per obrir aquesta instal·lació, la multinacional va invertir-hi 200 milions d'euros i ha creat 50 nous llocs de treball al territori.
Covestro compta globalment amb 50 centres de producció al món i dona feina a més de 18.000 persones. En el cas concret de Tarragona, l'empresa té també un centre logístic de distribució d'àcid clorhídric i sosa càustica, un hub ferroviari propi i infraestructures que posa a disposició d'altres empreses del parc químic, a banda de la planta d'MDI i de la de clor. A més, compten també amb un centre a la Zona Franca de Barcelona dedicat a la fabricació de resines per a recobriments i adhesius per a indústries com l'automoció, el tèxtil, la fusta i la construcció; a banda d'un centre de desenvolupament de productes per a recobriments de fusta i divisions comercials. La seva presència a Catalunya es completa amb un centre de producció i d'R+D a Parets del Vallès i un centre especialitzat en la producció i comercialització de resines de polièster a Santa Margardia i Els Monjos. Al conjunt de l'Estat, Covestro disposa de quatre centres de producció amb una plantilla que supera les 500 persones.