El clúster ChemMed celebra els 10 anys de trajectòria

L’aliança vol aconseguir una posició de lideratge a Europa posant el focus en l’economia circular i la descarbonització

Redacció / Tarragona

El passat divendres 18 d'octubre, els membres del clúster Chemmed van celebrar l'acte de commemoració dels 10 anys de la seva fundació al Port de Tarragona. L'aliança al voltant de la indústria i la logística de la petroquímica va començar el 2014 amb objectius orientats a la promoció i la competitivitat. Una dècada després, el nou pla estratègic de ChemMed, posa èmfasi en la innovació, l'economia circular i la descarbonització per continuar sent competitius i ser líders a Europa.

L'acte va estar presidit per Jaume Baró, secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, acompanyat per Oriol Alcoba, director general d'Indústria. A continuació van intervenir el vicepresident del clúster ChemMed i president de l'AEQT, Ignasi Cañagueral, i posteriorment, el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, i president de torn del clúster ChemMed. L'acte ha conclòs amb el visionament d'un vídeo commemoratiu dels 10è aniversari i amb el parlament de l'alcalde la Canonja, Roc Muñoz.

El secretari d'Empresa i Competitivitat ha reivindicat la vocació industrial del Govern de la Generalitat de Catalunya: "la indústria ens agrada, som industrialistes", ha afirmat. I seguidament ha explicat els principals eixos d'acció de la Secretaria: "volem demostrar aquesta vocació i especialment en els aspectes que cal potenciar, com per exemple, el que ChemMed representa molt bé: l'associacionisme industrial; i és per això que entre les noves prioritats del govern de Catalunya està la consolidació d'aquest important teixit industrial de Tarragona".

Baró ha afirmat "que cal desburocratitzar la gestió i la inversió". "Volem ser facilitadors, sobretot perquè sabem que teniu per davant grans inversions per fer front a grans reptes de futur" ha explicat davant dels empresaris del clúster, per continuar dient que "cal potenciar el finançament: és necessari agilitzar els tràmits, posar "gasolina" perquè funcioni i fomentar la creació i retenció del talent".

Per finalitzar, Baró ha felicitat ChemMed amb motiu del seu 10è aniversari i ha afegit ha encoratjat els membres del clúster de la química ser ambiciosos "perquè sempre trobareu el suport de la nostra Secretaria d'Empresa i Competitivitat per als projectes que teniu al cap, tant els individuals com a col·lectius".

En el seu parlament, el president del Port de Tarragona, ha destacat l'orientació cap a la neutralitat climàtica que en els darrers temps ha adoptat el clúster de la química tarragonina i ha explicat que "10 anys en la història de la humanitat no són res, però la transformació global en només una dècada ha estat vertiginosa i l'emergència climàtica, s'ha fet, any rere any, més emergència que mai". I en aquest sentit, ha demanat que s'acceleri la cooperació i el finançament públic-privat per potenciar la transició energètica, en general, i la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, en particular.

Ignasi Cañagueral, per la seva part, ha explicat que "la contribució del sector químic al territori i a la societat és visible en molts àmbits, ja que és un pol d'atracció de talent i de grans infraestructures, és dinamitzador d'un important teixit acadèmic, amb una universitat i centres de formació que són referència internacional, i és també pol d'atracció de recerca, amb centres de prestigi internacional". I ha volgut remarcar en clau de futur que "per al clúster ChemMed, la innovació, el desenvolupament i la neutralitat climàtica són les claus per a la creació d'un ecosistema que doni resposta a la societat".

Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, ha tancat l'acte, reivindicat ser "l'alcalde de la química" ja que -ha argumentat- "la Canonja és un petit municipi, però acull el 80% de l'activitat industrial del polígon sud". Muñoz compareix la idea dels assistents a l'acte que "10 anys són motiu d'orgull i de satisfacció per a la química: pel treball fet junts amb l'ajut de l'administració i amb la força de les nostres empreses".

Però també ha estat reivindicatiu, Muñoz ha exhortat els presents dient que "cal posar-se les piles per ser un hub de l'hidrogen perquè existeix el perill que acabi instal·lant-se a d'altres indrets de la península" i, a més a més, ha explicat que malgrat els 10 anys de trajectòria, ChemMed té una assignatura pendent: calen més recursos per comunicar millor amb la societat perquè aquesta identifiqui el projecte de la química com un benefici i un prgrés per a les persones i per a les famílies".

Una dècada junts

En aquesta darrera dècada, el Clúster ChemMed ha aconseguit posicionar-se i ser conegut com el hub petroquímic més important del sud d'Europa, gràcies a la bona entesa i la col·laboració entre les empreses, el Port, les institucions públiques i la universitat. A més, les xifres avalen aquest gran pes a nivell nacional i internacional: aquest sector representa el 50% de la producció química de Catalunya, el 25% de la producció a Espanya i el 15% del refinament de l'estat espanyol.

Rere la marca ChemMed es troba un sector obert al món que representa el 25% de les exportacions de Tarragona i el 60% dels moviments del Port de Tarragona. El Moll de la Química del Port, ampliat també fa 10 anys, té una capacitat d'emmagatzematge de 120.000 m3 amb previsió d'assolir un milió de m3 de capacitat quan assoleixi el seu ple rendiment.

La indústria i la logística de la química dona ocupació de qualitat i estable a 11.000 persones, la majoria de manera directa (5.850 persones) i la resta de manera indirecta (5.150 persones).

Nou pla estratègic

El clúster ChemMed ha volgut que el seu 10è aniversari marqui 'inici d'una nova etapa amb un nou pla estratègic, elaborat durant l'any 2023. Aquest nou període s'enfronta al futur posant èmfasi en la innovació i la sostenibilitat per assolir una posició de lideratge a Europa a través d'accions que impulsin la innovació, el desenvolupament i la competitivitat. El clúster aspira a crear un ecosistema  que doni respostes a la societat i contribueixi a crear un futur marcat per la neutralitat climàtica.

Per a ChemMed aquestes fites es poden aconseguir posant l'accent en l'economia circular i en la descarbonització. El camí el marca aquest nou Pla Estratègic 2024/2027, elaborat amb la participació de tots els membres del clúster, que s'ha marcat com a principals objectius: potenciar el rol social i econòmic com a clúster ("Ser més clúster"), millorar la imatge i la reputació del sector, contribuir activament al desenvolupament del territori, enfortir la xarxa de relacions institucionals i assolir la neutralitat climàtica.

Una mica d'història

El clúster ChemMed es va crear el març de 2014, amb el nom "clúster industrial, logístic, acadèmic i científic de la química", davant d'un miler de persones al Palau de Congressos de Tarragona, en un acte presidit pel MHP de la Generalitat de Catalunya, Sr. Artur Mas i Gavarró. La seva fundació va coincidir amb la finalització de l'ampliació del Moll de la Química del Port de Tarragona que va passar de 18 hectàrees a 36.

L'aliança la formen des de llavors l'AEQT, que agrupa a més de 30 empreses del sector, el Port de Tarragona i AITASA junt amb entitats, administracions públiques i organitzacions del Camp de Tarragona amb la missió de potenciar la competitivitat i esdevenir un model de sostenibilitat. El clúster ha destacat per ser un model de col·laboració, especialment aprofitant les nombroses sinergies que es produeixen entre les empreses del sector químic i entre aquestes i la logística, representada pel Port de Tarragona.

També ha estat i és un model de sostenibilitat i d'economia circular tant a escala nacional com internacional. Destaca per la recuperació, regeneració i reutilització de les aigües industrials a través de la joint venture AITASA (Aguas Industriales de Tarragona SA) la qual aconsegueix que actualment el 18% de l'aigua consumida pel sector químic sigui regenerada. L'objectiu a curt termini és assolir el 25% i, en aquest moment, té en marxa un projecte d'una nova planta de recirculació per regenerar les aigües de l'emissari conjunt per acabar assolint un 40% d'aigua regenerada sobre el consum total.

Notícies relacionades