Les empreses de telecomunicacions i Internet, amb la companyia Vodafone al capdavant, van ser les que més reclamacions van rebre per part dels consumidors a l'Agència Catalana del Consum (ACC) l'any 2018 a la demarcació de Tarragona.
L'organisme de la Generalitat ha exposat aquest dimarts les dades de reclamacions de consum dels ciutadans, que també constaten que, després de les empreses de telecomunicacions, les companyies de subministraments bàsics són les que més queixes acumulen.
La directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement, Carme Mansilla, i la directora de l’Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad, han presentat les dades a la Delegació del Govern de Tarragona.
Abad ha destacat com el fet que més de la meitat de les reclamacions de consum s'hagin resolt per"aquestes vies extrajudicials" i ha assenyalat que "la nostra intenció és que aquest percentatge vagi augmentant fins que sigui la forma habitual de resolució de les reclamacions de consum, per la seva celeritat i gratuïtat". En aquest sentit, ha remarcat que "des de l'Agència estem intensificant esforços per tal que les empreses s'adhereixin al sistema arbitral de consum".
Les consultes rebudes per l'ACC han patit un descens del 15,11% amb un total de 3.798 consultes ateses
Globalment, el nombre de reclamacions es va incrementar un 21% respecte l'any anterior fins a les 2.500, si bé el nombre de denúncies van baixar, fins a les 92. L'Agència Catalana del Consum, a més, s’ha mostrat satisfeta pel fet que un 52% de les reclamacions es van resoldre per la via de la mediació o l'arbitratge.
Pel que fa a les consultes rebudes per l'ACC, s'ha registrat un descens del 15,11% amb un total de 3.798 consultes ateses. Els serveis de telecomunicacions (amb el 29,1%), els subministraments bàsics d'aigua, electricitat i gas (amb el 24,2%) i altres serveis generals de consum -que inclou serveis turístics, comerç minorista, vendes per internet, serveis immobiliaris o entrades per a espectacles- (amb un 17,7%) acumulen la immensa majoria de les consultes.
La directora de l'ACC ha explicat que la baixada de les consultes "s'explica pel fet que els consumidors estan utilitzant altres vies, com les xarxes socials i sobretot el web de consum que tenim a la seva disposició, per atendre els seus dubtes o consultes de manera més propera".
Vodafone encapçala les empreses amb més reclamacions, seguida per Endesa, Orange Espagne, Telefónica, Xfera Móviles, Vueling, Naturgy Iberia, Evofinance i iDental. Tot i que aquestes són les empreses amb més reclamacions, la majoria les solucionen per la via de la mediació o l'arbitratge.
Més adherits a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya
El nombre d'establiments adherits al sistema arbitral de Consum a través de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC) va situar-se el 2018 a la demarcació en els 1.138, una xifra que representa 13,11% del total de Catalunya. Tot i que suposa un lleuger descens respecte 2017, de l'1%, des de 2007 les empreses tarragonines adherides a la JACC han crescut un 126%.
Actualment, l'arbitratge de consum segueix sent un plus de qualitat que pot oferir una empresa als seus clients. La confiança que les empreses dipositen en aquest mecanisme es percep en l'augment que any rere any registra el cens d'adhesions a la JACC.