Un creixement de les vendes d'un 35% el 2022 en vehicles elèctrics a Tarragona es podria llegir com un avenç molt important. I, percentualment, ho és. De fet, és la província catalana amb una millor progressió i una de les millors de tot l'Estat. Però si mirem les xifres absolutes ens adonem que aquesta modalitat de motorització encara representa un pes específic dramàticament petit en el conjunt del parc automobilístic: un 3,8% (una mica més del 9% si li sumem els híbrids endollables). Xifres que encara estan lluny dels estàndards dels principals països europeus i dels objectius que ens hem marcat entre tots per reduir les emissions contaminants.
Anem, doncs, al ralentí. I cal preguntar-se perquè. A grans trets, els dubtes dels consumidors per apostar pels vehicles elèctrics tenen a veure amb els pocs punts de recàrrega i els elevats preus d'adquisició. Dos àmbits en els que cal actual. D'una banda, accelerant el pla de desplegament d'aquestes instal·lacions que preveia que el 2022 n'hi hauria 45.000 a tot l'Estat, i amb prou feines superem la meitat. De l'altra, calen més incentius per a la compra de cotxes elèctrics. Els actuals són insuficients en quantia i, molt especialment, en agilitat, perquè quan es triguen mesos a percebre les bonificacions generen desconfiança i acaben provocant un efecte contrari al que necessitem.
I tot això passa en un escenari en el que Europa estableix el 2035 com a la data límit per a la fabricació de vehicles amb motor de combustió. Un objectiu que, ara per ara, sembla poc realista. Perquè costa de creure que estarem preparats per satisfer tota la demanda només amb motorització electrificada. De moment, i davant la incertesa, hi ha una migració del mercat cap al vehicle d'ocasió, estimulada també per les dificultats logístiques a la cadena de subministraments i les dilacions en el lliurament de vehicles nous. Un fenomen que provoca la tendència contrària a la que es busca amb l'impuls del vehicle elèctric, ja que amb cotxes vells les emissions s'incrementen.
Cal accelerar en les mesures d'estímul per afavorir un mercat que té interès en aquesta transició, però que també necessita escenaris clars i avantatjosos per prendre decisions a favor del planeta, però que no vagin en contra dels seus interessos. I aquí és on cal fer els deures si és que volem que el full de ruta que ens hem marcat no quedi com un brindis al sol, tal com passa amb altres àmbits dels reptes que tenim a sobre de la taula en temes de sostenibilitat.