Miquel Maria Aragonès
President d'ImpulsCatSud
A finals del mes de juliol, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ens sorprenien positivament amb l'anunci d'un acord per impulsar la Regió Metropolitana, una vella idea que sembla que ara que encetem mandat municipal torna a estar sobre la taula. Benvinguda sigui la iniciativa. De fet, des del punt de vista de la societat civil aquesta necessitat no ha deixat mai d'estar en el punt de mira dels principals agents de les nostres comarques.
Ho hem pogut comprovar des d'ImpulsCatsud, associació empresarial i sense ànim de lucre creada ara fa una mica més d'un any i mig i que va néixer amb l'objectiu d'impulsar el desenvolupament econòmic i social de les nostres comarques. La necessitat de crear instruments supramunicipals que canalitzessin les polítiques que han de fer possible aquests objectius ja era un dels nostres objectius fundacionals. Però hem pogut confirmar que no estàvem sols en les diferentes taules d'experts que hem organitzat per identificar les prioritats (i les oportunitats) que tenim com a territori en àmbits com l'energia, la mobilitat, el talent o la salut. Entre les conclusions d'aquestes trobades apareix aquesta idea: comptar amb un òrgan de governança territorial capacitat per articular totes aquestes necessitats que tenim. I fer-ho amb la participació de la societat civil és la millor manera de reeixir en aquest propòsit.
Com ho demostren organismes que des d'ImpulsCatSud proposem com a models. Els que tenen a la regió italiana de Trento; o a la comarca basca del Goierrri; o a Osona. N'hi ha més, però tots tenen en comú els mateixos propòsits (captació d'inversions; generació, atracció i retenció del talent; mobilitat; infraestructures; emprenedoria; energia; salut i benestar social; etc.) i la mateixa fórmula de col·laboració público-privada. De fet, des de fa mesos defensem la necessitat de crear una agència que impulsi tots aquests temes de manera coordinada al nostre territori.
Per tant, repetim, benvinguda sigui la iniciativa. I els terminis que es dona: sis mesos perquè quatre grups de treball presentin els seus diagnòstics al voltant de quatre grans àrees (territori i mobilitat; promoció turística, cultura i festes; transició energètica i assoliment dels ODS; i gestió de residus). Òbviament, com a entitat empresarial, ens faltaria una referència explícita a tot allò que té a veure amb el desenvolupament econòmic i el foment de l'activitat empresarial. Veurem si la societat civil del territori té l'oportunitat de dir-hi la seva i afegir aquest aspecte, absolutament indispensable.