Sostenibilitat

Autoconsum compartit, l’alternativa per a les empreses que no tenen una teulada de gran superfície

Marc Segura

Marc Segura

Coordinador de la Comissió de Sostenibilitat i Energia de la Cambra de Comerç de Reus

CEO de Solcam Energia

La instal·lació de plaques fotovoltaiques per nodrir d'energia a una empresa se sol associar a comptar amb un terrat o teulada prou gran a les pròpies instal·lacions que acullen l'activitat empresarial. Però, en el marc de la transició energètica, i amb l'objectiu que tenim tots plegats de fer avançar les energies renovables, s'estan trobant fórmules perquè tothom pugui contribuir a aquest repte global que tenim i, també, beneficiar-se dels estalvis en els consums energètics que suposa l'aposta per l'energia verda i l'autoconsum.

Una d'aquestes fórmules és el denominat autoconsum mitjançant la xarxa exterior. Es tracta d'aprofitar la teulada d'algun edifici o nau industrial proper i pactar el seu ús amb el propietari amb la finalitat d'instal·lar-hi plaques solars. És un win - win evident: el consumidor intensiu obté energia renovable i estalvia costos i el propietari de l'espai, a banda de la part energètica que li pot interessar més o menys, rendibilitza un actiu del que molt probablement no treia cap profit.

Aquestes fórmules d'autoconsum compartit són la joia de la corona del procés de substitució energètica per anar a un model basat en les renovables. Impliquen, això si, un canvi de paradigma, ja que és imprescindible empoderar als consumidors perquè s'associïn i formin aquestes comunitats que redunden en el benefici dels seus membres però, molt especialment, en el de tota la societat.

Un procés que, segons les darreres xifres sobre els volums de negoci de les principals empreses que l'impulsen, es va desaccelerar l'any 2023 respecte l'any rècord de 2022, però que tot fa preveure que continuarà a bon ritme aquest 2024. Si el 2022 es va arribar a un volum de 42.000 milions d'euros a nivell de l'Estat, l'any passat el vam tancar al voltant dels 32.000, una xifra que es mantindrà i fins i tot podria superar-se aquest any.

A Catalunya, la vitalitat del sector es preveu que sigui fins i tot superior, perquè ja sabem que anem amb retard respecte la gran majoria de les altres comunitats autònomes espanyoles. Si aconseguim desencallar la presa de decisions sobre els grans parcs, les modalitats d'autoconsum compartit com les que expliquem en aquest article arrelen i no apareixen nous fantasmes polítics sobre un procés que és un mandat planetari -i tot això no és poca cosa- recuperarem el temps perdut i ens acostarem als objectius de 2030 que ara mateix encara son lluny. Pitgem l'accelerador, perquè situacions derivades del canvi climàtic com la sequera que actualment estem patint no ens donaran treva.