Sostenibilitat

Illes Canàries i renovables, un exemple a seguir

Marc Segura

Marc Segura

Coordinador de la Comissió de Sostenibilitat i Energia de la Cambra de Comerç de Reus

CEO de Solcam Energia

Les comparacions son odioses, però si es fan de manera constructiva tenen la virtut de permetre'ns agafar perspectiva per seguir millorant. Ara fa uns dies he tingut ocasió de conèixer de primer mà el model de desplegament de les energies renovables a les Illes Canàries i comparar-lo amb la situació que patim a Catalunya ha estat inevitable.

Serà perquè són illes i no poden agafar l'energia de cap veí, però el cert és que, amb obstacles similars als que tenim aquí, l'aposta per impulsar els parcs eòlics i fotovoltaics és clara. Com també es concreta en un programa d'ajudes i incentius que van més enllà de les europees i que suposa un veritable estímul per accelerar la proliferació de comunitats energètiques i autoconsum compartit tant entre particulars com entre els sectors empresarials.

Però la joia de la corona és la valentia en la presa de decisions. Les Illes Canàries no són sospitoses de no tenir cura del seu patrimoni natural. La seva economia es basa en el turisme i en l'agricultura, que són sectors que no poden viure d'esquenes a la protecció del medi ambient. Però entre els seus governants prima el sentit de la responsabilitat de resoldre els grans temes més enllà del soroll que puguin fer alguns grups opositors, que també hi són. I això perquè el seu sentit de la urgència i la prioritat és molt diferent al que tenim a Catalunya. I així ens va.

És obvi que la necessitat elimina complexos a l'hora d'actuar. Però aquí, tot i que Aragó ens soluciona en part les nostres mancances, també en tenim de necessitat. Ho diuen organismes tècnics similars als que hi ha a les Canàries, però mentre allà se'ls fa cas i es planifica un full de ruta coherent i responsable, aquí apareix la voluntat política (o la manca d'ella) per estalviar-se decisions impopulars que tindrien un cost puntual i molt delimitat geogràficament però que serien responsables en termes de transició energètica i sostenibilitat, que se suposa que són idees rectores de qualsevol partit polític.

Les comparacions son odioses, sí. Però mentre a Catalunya no assumim d'una vegada per totes la urgència del desplegament de les energies renovables i li donem forma de pla de xoc amb totes les conseqüències haurem d'acceptar que altres territoris més acostumats a prendre decisions valentes per la seva situació geogràfica o per altres factors fan les coses millor. No ens flagel·lem, canviem de velocitat.