La pandèmia està capgirant la manera que tenien els turistes de moure's quan ens visiten. Fan servir molt menys el transport públic, per la por a contagiar-se, i han reduït dràsticament la seva mobilitat arreu de la Costa Daurada i l'àrea d'influència. Està passant el mateix a les Terres de l'Ebre. L'impacte més directe, la caiguda de la despesa i una menor repercussió de cada visita per la regió, fora de la localitat de l'allotjament. Però n'hi ha d'altres, com més contaminació, per l'ús del vehicle privat, i més saturació dels nuclis urbans per l'increment del trànsit.
Són algunes de les grans conclusions de l'estudi posat en marxa per la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb el finançament de la Diputació de Tarragona. "La mobilitat interurbana dels turistes s'ha reduït dràsticament per la por a agafar el bus. Amb la pandèmia els visitants tenen una mobilitat de curt radi que té uns efectes greus", alerta Aaron Gutiérrez, professor del Departament de Geografia i investigador del grup de recerca GRATET de la URV.
Si el visitant es mou menys no només gasta menys, també es redueix el seu impacte en l’àrea d’influència turística i baixa també l’índex de repetició
L'estudi, posat en marxa l'any passat, amb l'esclat de la pandèmia, seguirà aquest estiu recollint dades de la mobilitat dels turistes a la Costa Daurada i arreu del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Les conclusions, fins ara, posen en alerta el sector turístic perquè, si persisteixen en el temps, els canvis de les pautes de mobilitat tindran conseqüències sobre el model turístic i la despesa de cada visitant. "Els efectes són greus perquè impliquen moure's menys i tenir menys despesa per la por a fer servir el transport públic", destaca l'investigador, que avança els primers resultats de l'estudi a l'INDICADOR.
La caiguda de l'ús del transport públic per part dels turistes, primordialment el bus, va arribar l'estiu passat a xifres alarmants, al voltant del 70% menys d'usuaris. Com a destinació turística, destaca la investigació, té molts beneficis que el visitant es mogui en transport públic perquè és també un turisme més sostenible. No només per la reducció dels gasos d'efecte hivernacle, una de les claus de la crisi climàtica. També perquè si el turista es mou més en vehicle privat, això implica que es perd espai públic a les ciutats que passen a ocupar els cotxes.
L'oferta que hi ha hagut fins ara de transport públic a la Costa Daurada i la seva regió d'influència, ha permès que el turista es pogués moure en bus per conèixer el territori. No és per casualitat, destaquen els investigadors, que a la mateixa zona l'oferta de cotxes de lloguer hagi estat tradicionalment escassa.
La caiguda de l'ús del transport públic per part dels turistes, primordialment el bus, va arribar l'estiu passat a xifres alarmants, al voltant del 70% menys d'usuaris
La mobilitat permet "maximitzar el benefici econòmic que genera cada turista", afegeix el professor Gutiérrez. Si el visitant es desplaça a través d'una bona oferta de transport públic, el turisme irradia tota la regió gràcies al seu consum i despesa.
Té efectes també a mig i llarg termini. "Si pot visitar més coses és més fàcil que sigui repetidor, que no pas si es mou entre l'hotel i la platja", destaca. "Tindrà més ganes de repetir l'any vinent", assegura. Si no es mou o es mou molt menys, ràpidament el visitant es queda amb la sensació que ja ho ha vist tot en la destinació turística i que no cal tornar l'estiu que ve.
Per canviar aquesta dinàmica, a l'espera de veure què passa aquest estiu, cal transmetre al visitant la sensació que el transport públic és segur, destaca l'estudi. I fer també les inversions necessàries per reforçar la seguretat a dins d'espais tancats com els busos i reduir el risc de contagi.
El que els investigadors preveuen, tenint en compte que aquest proper estiu els turistes encara conviuran amb el virus, és que si no es fa res, el transport públic seguirà amb nivells baixos d'ús. L'estudi es repetirà els propers mesos. "És greu perquè els visitants feien un bon ús del transport públic; si transitem a un context amb més turistes aquest estiu, en un context amb el virus, els visitants no es mouran en transport públic", alerta Gutiérrez (URV).