Virtuts sostenibles

Solcam consolida el seu model de creixement gràcies al nou boom de l’energia fotovoltaica

Marc Segura, CEO de Solcam, a una de les instal·lacions fotovoltaiques d'aquesta empresa.
Dani Revenga / Cambrils

El sector de les energies renovables, i molt en particular el de la fotovoltaica, viu un nou boom des que el 2019 el Govern Central va derogar el controvertit 'impost al sol'. A cavall d'aquesta dinàmica -que ni la Covid ha aturat-, la cambrilenca Solcam, actualment amb seu a Riudoms, consolida el seu model de creixement amb la sostenibilitat com a eix vertebrador. Sostenibilitat entesa com a compromís mediambiental i com mercat per als seus productes i serveis, però també com a estil de gestió.

"Vivim un boom, sí, però el nostre model és el creixement sostenible. Som una empresa ja major d'edat i ens mantindrem fidels a les nostres virtuts: qualitat, servei, assessorament i compromís, amb el medi ambient i amb els nostres clients". Així resumeix Marc Segura, CEO de Solcam, com encaren l'actual cicle expansiu del sector de les energies renovables. El punt d'inflexió va ser el 2019, amb la derogació de l'impost al sol, la criticada figura legal creada pel Govern del PP que "frenava el desenvolupament de les energies netes a l'Estat beneficiant a les grans energètiques", explica Segura, que apunta que "ara això ja no té aturador, perquè fins i tot aquestes grans companyies s'hi han llançat de ple".

El sector de les renovables viu, doncs, una conjuntura d'un gran vigor que ha passat amb nota el test d'estrès al que la Covid ha sotmès totes les activitats econòmiques. "S'han perdut alguns projectes, perquè una instal·lació fotovoltaica requereix d'una inversió inicial, i amb una conjuntura com l'actual aquestes decisions sempre costen una mica més", argumenta el CEO de Solcam, que ressalta que hi hagi "sectors pràcticament paralitzats com el turisme, on ens ha caigut molt l'activitat, com les auditories i i millores en eficiència energètica habituals de l'últim trimestre de l'any". No obstant això, Solcam tanca el 2020 superant les previsions que van fer quan va irrompre la pandèmia: "El mes d'abril vam revisar els nostres plans de creixement i vam posar els objectius en un 15% més que l'any anterior, però hem acabat superant el 20%, suposo que sense la Covid ens hauríem enfilat al 30%", explica Segura.

PREVISIONS SUPERADES. Malgrat la Covid, el 2020 van créixer un 20%, per sobre de les seves expectatives

Solcam, però, insisteix amb el seu estil sostenible de creixement i gestió: "No tot és incrementar vendes, és important mantenir una estructura equilibrada per no morir d'èxit, no endeutar-nos i posar el focus en els beneficis i la rendibilitat". Per aconseguir-ho cal "fidelitzar els clients, garantir-los un servei excel·lent, que sàpiguen que, quan necessitin una resposta post-venda o, fins i tot, quan l'equip que han adquirit acabi la seva vida útil i s'hagi de substituir nosaltres, nosaltres hi serem", explica Segura, que presumeix de "no haver perdut clients des que vam començar a caminar ja fa 18 anys".

Una fórmula que, en un context tan llaminer com l'actual, no apliquen alguns dels nous operadors que estan tornant a irrompre al sector energètic: "Ja va passar el 2010, hi ha molta empresa que competeix a preus rebentats, però sense garanties de ser-hi i donar respostes i servei al cap de cinc anys, moltes desapareixeran", pronostica Segura.

FIDELITZACIÓ. La garantia de qualitat i servei és el seu secret per no perdre clients

Des de Solcam són optimistes de cara al futur. Cada cop més empreses i particulars entenen que una instal·lació fotovoltaica és una inversió que redundarà en estalvi energètic i en reducció d'impactes mediambientals. Els costos segueixen baixant i els terminis d'amortització són molt raonables: oscil·len entre 4 i 6 anys en l'àmbit industrial, i entre 7 i 8, en el cas dels particulars. Un càlcul inversió-benefici al que s'afegeixen altres factors com la pressió que exerceix la creixent consciència social sobre l'energia i el medi ambient: "No tot és l'estalvi en la factura elèctrica, cada cop hi ha més empreses que instal·la plaques fotovoltaiques per valors o, fins i tot, per màrqueting, per reputació, perquè els seus clients els ho demanen".

CONJUTURA. La transició energètica obre oportunitats al segment de les renovables

També incentivarà el mercat fotovoltaic la denominada transició energètica i la descarbonització, eixos prioritaris de la Unió Europea i que ja marquen l'agenda dels governs. En aquest àmbit, Segura, que també és Coordinador de la Comissió de Sostenibilitat i Energia de la Cambra de Comerç de Reus, considera que "a Catalunya hem de ser més àgils a l'hora de decidir a quines àrees es poden impulsar parcs fotovoltaics i a quines no: el 2030 hem de tenir 4.000 MW instal·lats i només en portem 75, és molt poc". "És obvi que hi ha actius a protegir: el patrimoni natural, el paisatge com a actiu ambiental i turístic, les activitats agroalimentàries... però la generació d'energia neta és també un interès general i necessita que es prenguin decisions", conclou.

PERFIL PROPI

En un escenari d'oportunitat com l'actual, Marc Segura, CEO de Solcam, és ambiciós, però també prudent. "El boom de les primes es va desmuntar quan el Govern les va retirar i el sector va patir. Ara és diferent, però hem aprés la lliçó: hem de créixer al ritme adequat i cuidant els nostres valors". Amb una cartera de clients molt diversificada, Solcam camina amb pas ferm amb serveis i productes que inclouen tota mena d'instal·lacions energètiques, però també la consultoria o els projectes d'enginyeria. Amb un denominador comú: promoure l'eficiència energètica i l'estalvi, perquè l'energia sigui part de la solució i no del problema mediambiental.

Notícies relacionades