Repassem amb l'alcalde de Salou el moment d'un sector clau de l'economia de les comarques de Tarragona: el turisme. El 2022 va ser l'any de la recuperació després del parèntesi que va marcar la pandèmia. Salou va registrar grans xifres d'ocupació i de despesa i ha reactivat la seva estratègia per desestacionalitzar l'activitat. Un repte en el que el complex de Hard Rock suposaria un salt qualitatiu. El projecte, però, segueix generant dubtes des de l'àmbit de la política.
Unes setmanes després que el complex de Hard Rock tornes a ser objecte de mercadeig polític durant les negociacions dels Pressupostos, en quin punt està el projecte?
Falten uns informes, però ens semblen excuses per dilatar el projecte per estratègia electoralista. No els interessa parlar del tema. Una inversió d'aquesta magnitud que es juga de manera partidista no és el que hauria de fer un govern responsable, perquè necessitem reactivar la nostra economia i aquest projecte és clau.
Amb quins terminis treballen actualment?
El Pla Director Urbanístic ja havia d'estar acabat a finals de 2022. Ara el PSC va aconseguir en la negociació dels Pressupostos que es posés com a data límit el primer semestre de 2023. Nosaltres anem més enllà: volem que estigui acabat quan abans millor. Que no deixin passar el període electoral, perquè si no entrarem en un altre període electoral i hi ha risc que tornem a quedar estancats.
ERC, el partit del Govern, no dona mostres d'apostar pel projecte...
Un símptoma va ser que en l'acte de suport del territori al Hard Rock que es va fer a la Cambra de Comerç de Tarragona no hi havia cap representant institucional d'ERC. No era un acte en contra del govern, sinó a favor del territori. Estem parlant de 2.000 llocs de treball directe i 5.000 indirectes, i un avenç molt important en desestacionalització, un repte per a la destinació que tindria impacte en altres activitats de Salou i tota la Costa Daurada, com passa també quan Port Aventura avança la seva obertura de portes. I que milloraria el nostre posicionament en nous mercats: els asiàtics, els Estats Units...
Amb tantes dilacions, és lògic pensar que els inversors s'hagin refredat. Què li diu el nas?
Que necessiten una data fiable, sis mesos és molt temps, i hem de reforçar la seva confiança. Agrïm al PSC el termini de sis mesos fixat, però és massa temps.
En aquest repte que mencionava de la desestacionalització, l'estratègia de Salou posa al centre el turisme esportiu, tal com es va poder comprovar a la darrera edició de FITUR...
Si, vam fer una presentació que ha tingut una molt bona acollida i ha generat molt interès entre diversos agents. És un actiu de Salou, igual que la gastronomia, el patrimoni natural i el cultural, el shopping... Sense oblidar que aquí anem i volem anar més de la mà dels atractius d'interior. Hi ha un dèficit d'equilibri entre el turisme de costa i el d'interior, i seria bo per tothom potenciar-lo més: Salou és més competitiu amb l'oferta d'interior i les destinacions d'interior poden atreure turisme que ve a Salou. I els turistes que atrauria Hard Rock tenen un perfil i un poder adquisitiu que tindria impacte també a l'interior.
El 2022 va confirmar la reactivació post covid per al sector turístic. Està satisfet amb els indicadors que va deixar la temporada a Salou?
Sí. El 2022 a Salou vam superar les xifres de 2019. Va ser un èxit tenint en compte que el 2019 no hi havia cap conflicte bèl·lic, i ara hem perdut moltes pernoctacions dels mercats rus, ucraïnès i les repúbliques bàltiques. Tot i això, hem superat el número de visitants, tot i que l'absència dels russos ha tingut repercussió en les pernoctacions, perquè fan estades llargues. Però hi ha una dada molt positiva que indica que la despesa mitjana a Salou es va incrementar un 40%.
Per què creu que es va donar aquest increment de la despesa?
Pensem que és un tema de filosofia de vida provocat per la pandèmia. La gent té ganes de viure després d'haver passat per una experiència com aquesta. En alguns casos, també ha ho provoca l'estalvi de les famílies durant un parell d'anys de restriccions.
Com respiren els diversos mercats de cara a aquest any?
Els britànics, per exemple, tenen moltes ganes de venir, però probablement hi haurà menys despesa. Però altres països que no pateixen les turbulències econòmiques de manera tan intensa vindran amb ganes de gastar. Tenim bones expectatives amb el turisme espanyol, que no hem d'oblidar que és el principal client que tenim. I, en concret, pel català, per això ara al març tornem a Barcelona, és un mercat amb una gran massa crítica i que és proper geogràficament, poden anar i tornar el mateix dia.
Aquesta predisposició a la despesa repercuteix molt especialment a un dels sectors que a Salou en els darrers anys ha fet un salt qualitatiu: el de la restauració.
Si, estem fent una promoció molt important d'aquest sector, perquè és un gran actiu. I una porta oberta al territori, perquè gràcies a la restauració posem a l'aparador el vi, l'oli, el vermut de Reus... I això és una manera de generar interès dels turistes cap a les zones on es produeix tot això, des del Priorat al Delta de l'Ebre. Hem de potenciar la promoció dels productes locals, s'ha de fer pedagogia. Per això estem a un projecte europeu sobre l'oleoturisme amb Sevilla, Jaen i altres ciutats. També forma part de l'estratègia de desestacionalització, tenim un territori que hauria de treballar 365 dies l'any.
En aquest sentit, l'any passat van registrar un octubre de rècord. És una tendència consolidada aquest allargament de la temporada?
Es va confirmant, sí. Ajuda el fenomen de Halloween a Port Aventura. En paral·lel, nosaltres vam crear un producte que va funcionar molt bé: el Saloween. Vam aconseguir 45 hotels oberts, que són molts, amb una ocupació superior al 90% a 15 d'ells i la resta entre el 70% i el 80%... No s'havia vist mai. En el mateix sentit, ara estem treballant amb el període entre Setmana Santa i l'estiu, perquè no hi ha exàmens i les famílies poden estar interessades. Posant en valor aquests elements que comentàvem: gastronomia, patrimoni natural, cultural... És una franja del calendari que té molt recorregut a mercats com l'escandinau, el centreeuropeu, etc.
En aquest sentit, segmentar és clau?
Si, fem un treball minuciós. Com a exemple, el turisme vinculat a la bicicleta, que és gent amb molt poder adquisitiu que viatgen tot l'any. O els majors de 60, que generen el 65% de la despesa a l'Estat. I altres segments que estem treballant...
Han sortit del conveni Còrner de la Diputació de Tarragona. Per què?
Ja fa temps que venim dient que en mercats importants no podem anar com anem, perquè les marques tractores com Salou necessitem més protagonisme. A una fira vas a promocionar-te, si no et deixen posar la teva marca què hi fas? Si anem amb Costa Daurada desapareixem, no tenim presència. No podem deixar de tenir presència a mercats on fa anys com hi anem, com l'irlandès o la fira de Kiev.