Manel Castaño General Manager d’IPTE a Espanya

“Nosaltres ens dediquem a fer invents, fer repeticions té menys risc però també seria més avorrit”

La innovació tecnològica pot dividir-se en tres tipus: radical, incremental i disruptiva. Aquesta darrera té la capacitat de transformar completament mercats i, fins i tot, de crear-ne de nous. La multinacional IPTE acaba de guanyar el Premi TIC Catalunya Sud a la tecnologia disruptiva pel projecte d'una línia de carregadors de bateries per vehicles elèctrics creada a la planta de Reus. És un exemple de la seva aposta per la Catalunya Sud des de fa 16 anys, on lideren l'àrea d'e-mobility de la companyia i on preveuen seguir creixent amb la construcció d'una nova nau a l'horitzó proper.

Mònica Carrasco / Reus

Com heu rebut aquest Premi TIC Catalunya Sud a la 'Tecnologia disruptiva'?

Estem molt contents amb el reconeixement! Està malament que ho digui jo però si que hem estat disruptius. Tot i que hi ha molta competència hi ha poques empreses que facin els desenvolupaments que fem aquí. Hem estat pioners en crear màquines de producció en línia per aquests productes i clients de tot el món es queden parats amb el que fem a Reus. Nosaltres ens dediquem a fer invents, fer repeticions té menys risc però també seria més avorrit. Aquí es treballa molt. Som una empresa tecnològica de la zona però tot i això no som molt coneguts localment, potser ens hem enfocat més en la promoció comercial. En aquest sentit, associar-nos al Clúster TIC Catalunya Sud també ens ha ajudat molt en que es conegui més qui som.

D'on parteix l'aposta d'IPTE per Reus?

La de Reus no va ser una adquisició, es va començar de zero i amb un equip de només cinc persones al 2008. Per IPTE era potser més fàcil triar Madrid o Barcelona però tenir a prop a empreses del nostre sector que eren clients potencials importants va ser decisiu. Aquí fem disseny, muntatge i test, el control de qualitat al final de la línia quan ja el producte està muntat. De fet, vam començar fent test i hem acabat fent línies de producció senceres. Un dels nostres punts forts és que som especialistes en e-mobility i gestionem gran part d'aquest negoci pel grup. No treballem només projectes d'aquesta àrea però és pràcticament el 80% del nostre negoci. A IPTE funcionem molt segons les competències de cada planta i això vol dir que treballem des d'aquí en projectes per tot el món i quan la tasca ho requereix ens unim des de diferents plantes.

L'especialització en mobilitat elèctrica era al full de ruta des de l'inici?

No ho vam buscar específicament però vam saber agafar-ho. En aquells moments aquesta àrea era molt embrionària, es començava a fer algun cotxe elèctric però no era com ara. Fa dos o tres anys pràcticament tots els encàrrecs a la nostra planta eren per vehicle elèctric.

Com us està afectant el fre en la venda de vehicles elèctrics?

Quan treballes per automoció el ritme el marquen les vendes de cotxes. Fa uns anys el nostre camp era, d'alguna manera, aliè a les tendències de venda i tothom estava invertint en nous desenvolupaments i línies per produir. Ara sembla que no hi ha tanta eufòria com es voldria i si no hi ha volum de vendes els projectes s'aturen.

Fa uns mesos vau ampliar espai i equip, la previsió d'IPTE és seguir creixent al Baix Camp?

Sí, fa dos anys vam ampliar al voltant de la nau que ja teníem per poder fer front al volum de feina. Ara mateix estem al límit de capacitat per això el nostre objectiu és construir una nau nova, hem de trobar l'espai que compleixi amb les nostres necessitats però la nostra idea és quedar-nos a Reus i això hem d'arrencar-ho abans de que acabi l'any.

Nova ubicació i nous projectes van lligats també a un equip més gran. La cerca de talent és un escull?

No ho dubtis. El 70% de la plantilla que tenim a Reus és enginyeria: mecànica, elèctrica, de software i de test. A banda d'equip de producció, finances, compres o qualitat tenim també el grup més gran de visió artificial de l'empresa. Busquem sempre primer a nivell local però ens veiem obligats a portar gent d'arreu d'Europa i de fora. A la nostra zona el mercat és limitat i professionals de Barcelona es pensen que venir aquí és anar a un camp d'avellaners. Ens costa molt trobar i portar professionals qualificats. Aquí fem sistemes, fabriquem màquines i les anem a posar en marxa on el client tingui la fàbrica. T'ha d'agradar molt, requereix un esforç personal important.

Una de les claus és anar de la mà amb els centres de formació?

Treballar amb els instituts de FP i la Universitat és clau i el TIC Sud ens està ajudant molt en això, calia traspassar als centres de formació les necessitats del nostre sector. Fem molta feina per donar-nos a conèixer i agafem molts joves en pràctiques, aquesta és una via. Estem també sempre disposats a ajudar a l'hora de dissenyar formacions complementàries o plans d'estudis. És important que la gent surti preparada també per allò que es trobarà al mercat laboral local. Això farà que la gent es quedi al territori.

On posa el focus IPTE per als propers dos anys?

El primer és tenir una nau nova i abans que acabi 2024 hauríem de saber on, com i qui la farà. A nivell de projectes, estem immersos en un de molt gran de producció de dispositius electrònics de potència per un client americà que ens suposarà un gran volum de negoci en els propers tres anys. Per això necessitem també tenir la nova nau en marxa. A més, tenim com a repte fer maquinària estàndard que es fabriqui en lots a Reus i marcar un estàndard dins del grup IPTE.

Innovar i inventar des de Reus

La tecnològica IPTE té actualment tretze plantes arreu del món on treballen en l'automatització de processos i Test de components electrònics, principalment pel sector de l'automoció. Reus és la seu de la multinacional d'origen belga a Espanya i referent del grup en mobilitat elèctrica. Van començar al Baix Camp amb un equip de cinc persones i setze anys després compten amb un centenar de professionals i un espai de 2.450m². Manel Castaño, enginyer de sistemes format a la Universitat Rovira i Virgili, hi és des del primer dia i ha vist aquest creixement a primera línia. Li costa triar però recorda especialment un dels primers grans encàrrecs per IPTE Reus: l'automatització del muntatge i Test de l'electrònica per cuines d'inducció. És només un exemple d'un llarg camí que l'ha portat a treballar en projectes i idees molt diferents. "Sempre m'han agradat la visió artificial i la robòtica. He treballat en electrònica i sobretot per automoció. Ara em seria molt difícil posar-me a un altre sector però no se sap mai, m'agraden molt els reptes".