Patrick Machold i Magda Salas Co-fundadors i Co-CEOs de Blickers

“L’automatització de processos ha estat una de les claus del nostre èxit. Ha de funcionar com un rellotge”

De mitjana, cada quatre minuts una persona nova compra les seves ulleres a Blickers, que va tancar el 2023 amb una facturació de 16 milions d'euros. Magda Salas i Patrick Machold lideren des de Reus aquest gegant de la venda en línia d'ulleres de luxe amb un catàleg que supera el centenar de marques i les 70.000 referències. Treballen a Europa, Estats Units, Canadà i Austràlia i enguany refermen la seva aposta pel territori ampliant l'equip i obrint la seva primera oficina física al Baix Camp.

Mònica Carrasco / Reus

Conèixer el sector i el tipus de negoci des de la vessant tradicional és una de les claus de l'èxit?

MS. Sense dubte. De fet tot va sorgir per la voluntat del meu pare d'evolucionar el negoci tradicional i fer el salt al món en línia. Crear Blickers sense aquesta experiència, coneixements i equipament tècnic hauria estat molt més difícil. Aquí vam unir tres elements: el coneixement del sector i el producte per part del meu pare, l'àrea tecnològica amb el Patrick i jo que porto la part d'empresa i màrqueting. Al 2012 les solucions tecnològiques prefabricades per fer un e-commerce no ens encaixaven i vam apostar per un desenvolupament propi.

Quin va ser un dels majors reptes a l'hora de fer aquest trasllat d'una òptica al món en línia?

PM. Cuidem molt com replicar l'assessorament que et donen a una òptica física i estem treballant-hi. Per nosaltres el repte és entendre bé aquesta teoria que coneixem i transmetre-ho a un sistema. El que més juga al nostre favor a nivell tecnològic és que un mateix sistema dona servei a totes les àrees del negoci. Tot està connectat i automatitzat, des de productes que tenen més demanda a un mercat o el fet que al magatzem arribi la comanda al moment que es registra.

MS. El punt de les mides és a part més complexa. Hem testat opcions de prova virtual i estem fent proves per incorporar-ho en el futur. L'atenció al client és també essencial, per això tenim un equip propi vuit hores al dia responent en cinc idiomes totes les peticions en 24h. El món online i el físic no han de competir per les mateixes coses. Des de la vessant del consumidor hi ha una part de necessitat i comoditat i a això hem de sumar-hi les xarxes socials i influencers. El producte es posa de moda i hi ha una corrent de compra en línia.

Com heu viscut el canvi cap a un consumidor més informat i 'expert'?

PM. Ho vam veure ràpidament pel comportament dels nous clients que arribaven. Un gran percentatge buscava ja un model concret i aquest va ser el primer segment de al que vam atacar perquè sap que vol. Se li ha de donar molta confiança, que tingui una bona experiència d'usuari amb informació, formes de pagament adaptades a cada país i mercat, idioma...

MS. Cal que el client tingui la percepció de que està a una web local. Pel consumidor és un procés molt fàcil i per nosaltres també per oferir-li el que realment vol. És el punt perfecte, li oferim un ampli assortit a algú que sap el que vol.

Com es gestiona un catàleg tan ampli i complex?

MS. L'automatització de processos i la precisió en la logística ha estat una de les claus del nostre èxit. En un e-commerce has de tenir molt de volum i el marge és ajustat. Ho has de tenir tot molt ben definit i ha de funcionar com un rellotge.

PM. Un dels avantatges és que ho vam crear tot de zero i amb pocs recursos, per tant, forçadament havíem de ser molt eficients i de la necessitat ens van sortir les solucions.

Al 2012 imaginàveu un Blickers com el d'avui?

MS. Si el nostre pla de negoci no hagués aguantat sobre el paper, no haguéssim pensat en seguir però l'objectiu sempre havia sigut aquest. Tot el creixement que hem tingut no ens ha agafat per sorpresa, ens l'hem anat guanyant. Ningú té res assegurat en el seu negoci però potser alguna vegada hem pecat de creure'ns menys del que érem i de ser massa conservadors. Em sento molt responsable del nostre creixement i del nostre èxit.

PM. A nivell de visió a llarg termini sempre hem sigut molt optimistes i conscients de que és un model de negoci on hi ha molt de mercat i es pot créixer molt.

Veurem canvis a Blickers en els propers mesos?

MS. És un projecte que ha anat creixent de forma sostenible, no tenim inversors externs i no som de ningú sinó que vam començar amb una inversió inicial pròpia i mínima. Hem anat reinvertint i creixent, pràcticament duplicant el negoci cada any. 2025 serà un salt qualitatiu i de facturació. Fins ara hem treballat totalment en remot i ens ha funcionat molt bé però ampliem l'equip i amb aquest creixement obrim també per primera vegada oficina física a Tecnoredessa.

PM. Ara som quinze persones, un equip petit però molt bo. Hem ampliat amb dos programadors i ara ho farem també en l'àrea de negoci. Busquem bona gent, excel·lents, motivats amb els projecte i amb qui compartim valors.

Què us ha animat a sumar-vos al Clúster TIC Catalunya Sud i formar part d'aquest entorn tecnològic?

MS. Per nosaltres estar envoltats d'empreses, emprenedors, gent amb inquietud i en un entorn tecnològic ha estat una troballa. És part del que ens faltava en l'aposta per ser a Reus. Sabíem que volíem fer-ho aquí i tenir a prop altres empreses que estan en aquest mateix camí és inspirador.

PM. Venir a Reus va ser més una decisió personal perquè el nostre model de negoci ens permetia ser a qualsevol lloc. Fa uns anys hi havia menys empreses tecnològiques aquí però es començava a coure alguna cosa que ara està funcionant i en volíem formar part.

Saltar al món digital sense perdre de vista l'origen

Als volts de l'estiu de 2012 la Magda Salas i el Patrick Machold estaven acabant els estudis d'Administració i Direcció d'Empreses a Barcelona quan els va arribar la proposta de crear el projecte per arrencar la venda en línia per Òptica Salas. La Magda és la sisena generació d'aquest negoci familiar reusenc i van entomar la proposta com un projecte pels mesos d'estiu abans de començar amb les seves respectives feines. Durant tres anys van compaginar el projecte amb la jornada laboral a altres empreses fins que Blickers va anar prenent forma i van apostar per dedicar-s'hi al 100% i multiplicar el seu creixement. Han passat moltes nits sense dormir des de que ells mateixos feien paquets a una petita oficina a Barcelona i aquella plataforma per vendre petites marques s'ha convertit en líder de vendes a nivell internacional. Reus és el centre d'operacions de l'empresa on tenen el laboratori i el centre logístic. Dotze anys després els dissenys independents i de proximitat conviuen amb marques de luxe a Blickers, que agafa impuls cap al proper gran salt.