Enric Ginovart CEO d’Incubalia

“La vida de la start-up és una muntanya russa total però tant de bo fóssim més i més gent del territori s’animés”

Fa temps que Incubalia va deixar de ser únicament una agència de serveis digitals per convertir-se en una acceleradora de negocis especialitzada en màrketing i e-commerce. La filosofia d'Enric Ginovart és clara, un equip petit que treballa 100% en remot des de les Terres de l'Ebre i que prioritza projectes que aposten pel sud de Catalunya. Actualment les empreses amb les que treballen facturen 16 milions d'euros anuals en conjunt i el 80% del temps d'Incubalia l'ocupa Dormideo, un dels seus primers projectes i que han aconseguit portar a liderar la venda en línia de matalassos des d'Ulldecona.

Mònica Carrasco / Reus

Dormideo havia trencat ja motlles en la venda en línia i fa pocs dies el seu primer vídeo a TikTok ha superat els 2,7 milions de reproduccions. Com es gestiona això?

Juliol és temporada alta de matalassos i estem enfeinats aquests dies... En el cas de Dormideo hem format part de tota la transformació digital de l'empresa, des d'algoritmes per optimitzar la logística al disseny del sistema de venda en línia en diferents plataformes o la publicitat a Internet. Estem comercialitzant entre quatre i cinc mil matalassos al mes amb una facturació de prop de 10 MEUR l'any. Tot això s'ha fet molt gran i en el camí des d'Incubalia vam fer un canvi per entrar-hi com a partner tecnològic i anar a comissió. Me'n refio molt del que sabem fer, no venc fum i anem a vendre. Jo em considero un comercial del segle XXI.

Treballeu amb tots els clients amb aquest model en el qual Incubalia és soci del projecte?

No tots, en mantenim alguns amb els quals fem només prestació de serveis també per un tema ètic. He fet un màster en e-commerce perquè aquestes empreses van apostar per la publicitat a Internet en el seu moment i gràcies a que van confiar en nosaltres hem arribat fins aquí. Això si, el 90% dels clients nous que agafem entren ja en el nou model en el que no som una agència de serveis i ens impliquem. Em motiva ser un company de viatge per aquelles empreses o fabricants que volen vendre a través d'Internet. Al 2008 ja visualitzava l'empresa així i d'aquí el nom, la meva il·lusió era crear una acceleradora d'empreses.

Quin és a dia d'avui el perfil de client d'Incubalia?

Cal que fabriqui el producte i tingui la visió de poder vendre a través d'Internet., una visió que després de la pandèmia ja és molt més habitual. I si pot ser de les comarques de Tarragona, especialment de les Terres de l'Ebre, molt millor. Treballem amb empreses que fabriquen aquí i n'estic molt orgullós.

La mateixa filosofia s'aplica a l'equip?

Tenia clar que volia un equip molt petit. Som cinc persones i tenim un grup de freelance molts especialitzat a Barcelona i Madrid per qüestions concretes però el nucli és aquí. No vull que el meu temps se'n vagi en gestionar persones i aquí som una petita família. Treballem 100% en remot des de fa temps i ens funciona molt bé, tenim molta qualitat de vida i no hi ha excuses per no fer-ho des d'aquí.

He conegut molts empresaris en els darrers anys que m'ensenyaven tot el que havien creat i deien que s'havien perdut la infància dels seus fills. Jo tenia clar que en el meu cas no seria així.

Quins reptes us marqueu a curt termini?

Volem reforçar la part de contingut audiovisual a xarxes socials, impulsant el contingut generat pels usuaris i fent una aposta pels microinfluencers. De fet acabem de tancar un acord amb una agència per treballar amb uns 200 microinfluencers europeus. Tot això sense oblidar la internacionalització.

De l'1 al 10, quina importància té l'àrea d'E-commerce per un negoci avui dia?

No tot és e-commerce. Hi ha certs productes com maquinària que no vens simplement entrant a un web però si cal treballar molt bé la publicitat per donar a conèixer el producte a clients potencials. El més important és tenir una presència digital clara, sigui el negoci que sigui, ja sigui per vendre a nivell local com més enllà.

Què pensa quan veu l'etiqueta de start-up?

És una forma positiva i atractiva per parlar d'emprenedors i empreses per veure'ns com un referent atractiu però ho has de portar també a l'ADN i saber viure en aquesta incertesa perquè la vida de la start-up és una muntanya russa total. Tant de bo fóssim més start-ups i més gent del territori s'animés. L'únic que no m'agrada és que de vegades se'n parli des de l'administració quan mai s'ha creat una start-up o s'ha pagat una nòmina.

Li preocupa l'aparició de determinats perfils a xarxes socials que poden donar una imatge distorsionada del que suposa emprendre?

Hi ha molt venedor de fum en el món de l'emprenedoria, gent que guanya molts diners venent cursos i s'ha d'estar alerta. Estic en contacte amb talent jove i em preocupa que molts joves fan cursos d'aquest tipus i els enganyen. Tot costa i rere èxits com Incubalia o Dormideo hi ha dotze anys treballant i picant pedra, perseverança i moltes hores de dedicació. No vaig fer un curset de 500 euros i als tres mesos era ric.

Quins aspectes creu que cal reforçar per afavorir el naixement de noves empreses?

Quan donava classes a alumnat de primer a la Universitat la majoria deien que volien ser funcionaris. Possiblement calen més coneixements empresarials, referents propers i reforçar els ecosistemes empresarials i facilitar l'accés a inversors i finançament. Per això també apostem pel TIC Sud i entro al projecte de StartSud per acompanyar a empreses que volen vendre a través d'Internet i invertir-hi si el projecte reuneix les característiques necessàries. Ja ho hem fet amb algunes com KunKay o FemmUp. Ara estic també amb EOS Eliminator i hi tinc una confiança cega. Tant de bo puguem plantar la llavor per crear un ecosistema fort a les Terres de l'Ebre.

Epicentre, Terres de l'Ebre

L'Enric Ginovart és inquiet, observador i porta dins la pulsió per crear i emprendre. Enginyer en telecomunicacions, va tenir clar des del primer moment que el seu lloc era lluny de Barcelona i a prop de casa. Per això va apostar per tornar a les Terres de l'Ebre i, contràriament al que li aconsellaven, per fer-se autònom. Moltes coses han canviat des de les seves primeres feines i ara mateix lidera des de Tortosa una empresa en la qual prima projectes que tinguin una vinculació amb el territori. Té molt clares les seves prioritats: qualitat de vida, un equip petit i un projecte que li permeti seguir aprenent i ajudant a empreses a créixer. Tot plegat sense perdre's el sopar amb els amics el primer dijous de més i la cita més important de la seva agenda. "He tingut ofertes de grups empresarials molt grans però jo a les tardes veig l'entreno del meu fill i si puc anar a la seva escola a fer mones o panellets no faré una altra cosa. Fa poc em van convidar a Madrid a fer una conferència però queia en castanyada i vaig haver de dir que no".