El PSC, amb Óscar Sánchez al capdavant, va revalidar i amplicar la seva majoria absoluta a l'Ajuntament de Constantí a les Eleccions Municipals del 28 de maig. Amb 9 dels 13 regidors del consistori, Sánchez té llicència per seguir impulsant un projecte polític que va arrencar el 2015, i que posa el focus en les polítiques socials i en l'impuls a l'economia com a grans eixos. Un programa que passa per la captació d'inversions i el desenvolupament del polígon industrial de Constantí, un dels grans epicentres econòmics de les nostres comarques, molt en particular per al sector logístic.
A l'hora de pronosticar el futur de l'economia de la demarcació, els experts de les nostres comarques acostumen a dir que Tarragona serà logística o no serà. A la vista de les inversions previstes al terme municipal de Constantí el municipi reforçarà el seu rol en aquest sector en els propers anys. Quin és el secret del seu èxit?
Jo diria que som molt competitius per captar inversions d'aquest sector per diferents motius: tenim sòl industrial, bones connexions, un polígon ja consolidat i amb bona imatge dins del sector... I les empreses saben que som un Ajuntament que posa les coses fàcils. Estem molt ben posicionats dins del sector logístic.
Ajuda anar de mà de la Cambra de Comerç de Tarragona com estan fent últimament?
Sense cap dubte. És una feina que no s'havia fet mai i es comencen a veure els primers resultats, però estic convençut que encara en vindran més. Som molt proactius: anem a fires, visitem als empresaris, millorem els serveis... Aquest últim punt és bàsic: si els empresaris veuen que ens preocupem pels serveis que necessiten al polígon es genera més interès. Estem permanentment invertint-t'hi.
Que companyies com Amazon o Lidl hi apostin genera un efecte crida?
És evident que reforça el nostre posicionament. Ara tenim em marxa el Pla Parcial 8, el Pla Parcial 11 i el Pla Parcial 13 amb diverses empreses interessades. Primer hem de fer els deures i urbanitzar, i quan fem això acostumem a tenir empreses interessades.
Aquest dinamisme es tradueix amb més ingressos per a l'Ajuntament. Quines són les prioritats?
Els recursos que generem ens serveixen per poder finançar les nostres polítiques socials i els projectes que tenim planificats per al municipi, que per a aquest mandat n'hi ha diversos de gran importància per a la qualitat de vida dels veïns.
De tota manera, l'impacte més immediat i, a la vegada, la millor política social, és la creació d'ocupació...
Efectivament, i és una de les nostres prioritats. La regidoria de Promoció Econòmica posa en contacte les ofertes de les empreses amb la borsa de treball i els veïns que busquen feina. A més, hem multiplicat els cursos de formació per millorar l'ocupabilitat dels nostres veïns. Tenim una subvenció del SOC per tal que els cursos estiguin homologats per la Generalitat. I incentivem les empreses que contractin aturats de Constantí amb fins a 6.000 euros.
Tot plegat s'ha traduït en una disminució de l'atur?
Si, vam arribar a estar per sobre del 20% fa 10 anys. Ara segueix oscil·lant, però en una dinàmica de reducció, tot i que seguim tenint un cert atur estructural molt difícil d'eliminar.
Una altra línia de reducció de l'atur són els incentius a la creació d'empreses...
Si, preveuen fins a 6.000 euros per a que tirin endavant el seu projecte de negoci, a banda de l'assessorament i acompanyament per portar a la pràctica les idees de negoci dels veïns que decideixen emprendre.
Constantí és al mapa també del desplegament de les energies renovables amb un parc fotovoltaic de gran importància. Com està?
Està pràcticament acabat, esperant connectar-se a la xarxa. Ocupa 17 hectàrees i generarà 14 MW. A més, incentivem que les empreses es posin panells fotovoltaics al sostre de les seves instal·lacions i que constitueixin una comunitat energètica amb fons europeus del programa Next Generation. Sense oblidar que també subvencionem als veïns que es posin plaques fotovoltaiques.
Una inversió de gran magnitud prevista al terme municipal de Constantí és la que impulsen Repsol, Enagas, Messer i Iqosxe per fer l'electrolitzador més gran d'Espanya. Com ho valora?
Molt positivament, per la inversió en si i pel que representa per a un sector clau com el químic. O la petroquímica es descarbonitza o haurà de tancar. Aquesta inversió suposarà un canvi de paradigma a un sector que és fonamental per al nostre territori i, molt en particular, a Constantí, on hi viuen moltes persones que hi treballen.
Canviem de sector. Com donen suport des de l'Ajuntament al comerç de proximitat?
Impulsem diverses campanyes amb la Cambra de Comerç i l'Associació de Botiguers. A més, assessorem als emprenedors que volen obrir un establiment...
Un sector amb molta història a Constantí és l'agroalimentari. Per quin moment passa?
Complicat, costa trobar el relleu generacional, els costos estan disparats, i els marges són molt estrets o inexistents. Els donem tot el suport que podem, però no és fàcil.
Parlem d'inversions municipals: quines són les més importants per als propers anys?
En tenim diverses que ja estan en marxa. La sala de vetlla, per exemple, que ja ha començat obres. També planifiquem el centre cultural polivalent, que a principis d'any tindrà projecte executiu amb les modificacions que vam acordar amb els altres grups i que esperem que sigui una realitat aquest mandat. Seguim fent millores urbanes, com la reforma a les muralles del carrer Sant Pere i tot l'entorn. Un altre dels grans projectes és el de la piscina coberta, que també esperem tenir el projecte executiu a començaments de 2024. Sense oblidar la piscina d'estiu i el canvi de gespa al camp de futbol.
Després d'haver presidit el Consell Comarcal del Tarragonès, aquest mandat compaginarà l'alcaldia amb la seva feina a l'equip de govern de la Diputació de Tarragona. Com ho afronta?
Amb il·lusió, és una nova oportunitat de seguir treballant per al territori. El Consell Comarcal era més finalista, ara tinc al responsabilitat de BASE, la gestió dels ingressos, amb moltes ganes d'aprendre i d'aportar el meu granet de sorra. I a més estalviem un sou a l'Ajuntament, el sou d'alcalde, al que he renunciat. Aquests diners serviran per als projectes que impulsem.
Inversions de 855 milions d'euros fins al 2027
Constantí afronta en els propers anys un cicle inversor amb diversos projectes que sumen un total de 855 milions d'euros. Aquests són alguns dels més importants:
- Estació logística d'Amazon.
- Nau logística del Grup GLP.
- Nau logística del Grup Nuben i Escanell.
- Planta de triatge de l'Agència Catalana de Residus.
- Plataforma logística de Lidl.
- Electrolitzador de Repsol, Enagas, Messer i Iqoxe.
- Constantí 42: planta fotovoltaica de 17 ha i 14 MW.
- Comunitat energètica.
- Parc solar a l'Aeroport.
La fitxa técnica del polígon de Constantí
- 481 hectàrees totals
- 170 hectàrees disponibles
- 300 empreses
- 3.600 treballadors