Pere Segura va ser alcalde de Vila-seca després de les Eleccions Municipals del passat 28 de maig, en què l'opció encapçalada per Segura va tornar a ser la més votada, tal com ja havia passat el 2019. Un mandat que afronta reforçat per la majoria absoluta que li atorguen els 13 regidors obtinguts en aquests comicis i amb l'objectiu de seguir desplegant un programa de govern que ja ha vingut agafant forma des que va assumir l'alcaldia el febrer 2019, quan va agafar el relleu de l'històric Josep Poblet. El municipi del Tarragonès encara importants inversions que suposaran un salt qualitatiu en la seva fisonomia i en la qualitat de vida dels veïns.
Quins són els principals reptes del mandat 2023-2027?
El nostre programa de govern té 200 accions molt concretes repartides entre àmbits molt diversos, com el benestar social, l'impuls a l'economia, la seguretat, les infraestructures, la cultura, els esports i el lleure, la mobilitat, etc. Venen uns anys molt farcits de reptes i amb inversions molt importants que suposaran un abans i un després a Vila-seca. Ens ho prenem amb molt entusiasme.
Parlava de mobilitat, un dels canvis que viurà el municipi en els propers anys és l'entrada en funcionament del Tramcamp. Com valora aquest nou servei de transport públic?
Com una oportunitat. Sempre hem criticat que les grans infraestructures de mobilitat es feien a Barcelona, i aquest és el primer gran projecte que es fa a les nostres comarques. Serà una xarxa vertebradora del nostre territori que suposarà un abans i després en les nostres dinàmiques de mobilitat ii consolidarà aquesta idea d'àrea metropolitana que tenim al Camp de Tarragona i que necessita projectes com aquest per consolidar-se.
Una part d'aquestes inversions tenen a veure amb el Port de Tarragona i tot el que envolta la futura Zona d'Activitats Logístiques, la ZAL. Com impactarà aquest important pol econòmic al municipi de Vila-seca?
A molts nivells. El més evident, és l'econòmic, perquè concentrarà un gran dinamisme d'activitats molt diverses, però també suposarà un avenç a nivell mediambiental. Ara estem definint com serà l'ampliació del contradic dels Prats, elaborant l'estudi d'impacte ambiental. En paral·lel, s'acaben de desbloquejar les últimes expropiacions, el que és una molt bona notícia. Són projectes molt importants que sumen inversions properes als 100 milions d'euros que canviaran la fisonomia del Port i també de l'activitat econòmica i que, com deia, ens permetran fer un salt qualitatiu a nivell mediambiental.
Uns projectes que inclouen el futur Centre Experiencial d'Interpretació de la zona de Cal·lípolis, pel qual han obtingut finançament dels fons Next Generation. Què aportarà aquest equipament?
Volem que sigui un nou pol d'atracció turística entre la vil·la romana de Cal·lípolis i l'espai natural protegit dels Prats d'Albinyana. Serà un espai divulgatiu amb una visió molt tecnològica que permetrà una immersió per viure una autèntica experiència cultural. El projecte inclourà, també, la restauració ambiental i ordenació de la zona adjacent a la Xarxa Natura 2000. Amb tot plegat, renaturalitzarem els espais verds, posarem en valor el patrimoni cultural i natural, fomentarem la mobilitat sostenible i disposarem d'una nova oferta turística.
Què pot aportar en aquest àmbit turístic?
Sens dubte serà un nou actiu que se sumarà als que ja tenim a la nostra oferta. La nostra destinació és molt potent en el sol i platja, però hem anat complementant-la amb altres valors: el turisme esportiu, el wellness, el cultural amb el Celler i el Castell... Amb tot plegat estem tancant el cercle per tenir una destinació més robusta que sigui més atractiva per als nostres turistes.
Un factor cada cop més important per al turisme és tenir cura de l'entorn natural...
Sense cap dubte, per això impulsem la regeneració del nostre litoral. Primer, per nosaltres, els que vivim aquí tot l'any, però també és un factor clau per al turisme. La gent vol anar de vacances a destins on hi hagi valors similars als que ells tenen, i la cultura de la sostenibilitat i la cura de l'entorn és fonamental. No és res que ens resulti estrany, ja que coincideix amb els reptes que tenim marcats amb l'Agenda 2030.
Quina valoració fa de la temporada alta d'aquest any?
El turisme no és estàtic i el moment econòmic és el que és, amb inflació i tipus d'interès alts. Tot plegat afecta a la renda disponible de les famílies, i això no fa que renunciïn a les vacances, però potser si que les redueixin en dies o en despesa. De tota manera, no ens podem queixar, les xifres d'ocupació segueixen sent altes i la temporada cada cop és més llarga. Hem tingut un pont d'octubre amb hotels plens i l'efecte Halloween també allarga la temporada.
Un factor de desestacionalització que fa ja més d'una dècada que esperem és el complex de Hard Rock, que continua acumulant entrebancs. Com veu el projecte?
Soc optimista, però també tinc un cert escepticisme, perquè tot va molt lent i no tenim notícies. Estem a l'espera que hi hagi novetats i confiem que tot vagi bé.
On si que les inversions van a bon ritme és al sector hoteler...
És un sector que contínuament s'esforça per adaptar-se al que demana el turista, i això se'ls ha de reconèixer. Gràcies a aquesta inquietud, tenim uns hotels adaptats a les comoditats més exigents i això ens fa més forts com a destinació. I les inversions no s'aturen, estem en converses per materialitzar un nou projecte hoteler al nostre municipi.
Un altre sector clau és el químic. Messer acaba d'inaugurar una nova planta al municipi, una aposta que ha suposat una inversió de 50 milions d'euros i la creació d'una setantena de llocs de treball. Com veu el sector?
És un motor indiscutible, que a més ha generat molt talent conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili. Ara estan immersos en un moment de canvi i transformació, amb reptes com l'hidrogen o l'economia circular. Tenim una base històrica molt important per encarar aquest futur i les administracions hem d'estar al seu costat per aplanar-los el camí.