Aquest 2024 Ebredrone deixarà enrere l'etiqueta de start-up després de prop de vuit anys d'aprenentatge i projectes en un sector on la seguretat i l'encaix entre el ritme al que avança la tecnologia i l'adaptació de les normatives són factors decisius. Especialitzats en inspeccions en infraestructures de parcs eòlics amb drons i en agricultura de precisió, han estat pioners al país en obtenir llicències per realitzar fumigacions amb drons. La recerca i la innovació són un dels pilars d'aquesta empresa ebrenca, que pensa especialment en les oportunitats que la tecnologia genera pel món rural.
Quin paper juga un dron entre arrossars o vinyes?
Vam buscar aplicacions clares a la nostra zona per aquesta tecnologia i una d'elles és l'agricultura de precisió. Ara tenim les eines per entendre el camp de manera diferent i amb l'ajuda de la tecnologia podem canviar les decisions que prenem. El dron ens ajuda a veure les variabilitats dins un cultiu amb precisió per treure'n més rendiment o rebaixar costos. Avui dia si ens han d'operar d'un braç no ens fan anestèsia general, veritat?
Parlem de recollida de dades i control però també d'aplicació de productes sobre cultius?
Utilitzar drons per aplicar productes ecològics o fito-sanitaris amb drons és possible. És una aposta que ens està costant molt a nivell legal, més que d'acceptació de mercat. En agricultura el dron encara està considerat com un avió o helicòpter i hem de complir les mateixes normatives i restriccions. Tenim moltes limitacions, de vegades parlem de sis mesos de burocràcia per les autoritzacions quan caldria actuar en un camp després d'una ploguda quan no pot entrar-hi maquinària.
Per tant, la normativa suposa un fre a les possibilitats que ens dóna la tecnologia?
Depenem de directrius europees. La normativa pròpia del dron si està avançant de manera ràpida adaptant-se a la realitat que tenim però cal complir la norma de cada àrea sobre la qual estàs treballant. En aquest cas, l'agricultura. Hem treballat amb diferents agents al projecte GO PhytoDron per tenir estudis que permetin avançar en l'ús de drons com eina segura per aplicar productes fitosanitaris. La previsió és que al 2025 pugui haver una llei que ho reculli. La tecnologia està aquí i s'ha de regular, no té sentit que aquesta eina no pugui estar implementada de forma generalitzada.
El sector agrícola és receptiu a l'ús d'aquestes eines?
Potser és més reticent al canvi que a la incorporació de tecnologia però l'agricultura és un sector on hi ha molta tecnologia i està molt avançat a nivell de maquinària i eines. Moltes coses que s'estan implementant ara a cotxes autònoms ja són als tractors. Parlem d'una eina que és neta, elèctrica, que no malmet el sòl ni produeix emissions, amb molt pocs riscos químics i d'exposició per la persona que hi treballa, que redueix el consum d'aigua en l'aplicació de productes. Les noves generacions ho veuen molt clar però la resta no estan en absolut tancats, la mitjana d'edat entre els nostres clients productors d'arròs està sobre els setanta anys.
Una altra de les vostres especialitzacions és en el sector de l'energia eòlica, què hi aporta l'ús de drons?
Moltes millores en la qualitat de les dades que oferim. Parlem de manteniment de les pales dels aerogeneradors, una de les parts més crítiques de la infraestructura. Són elements que poden fer més de setanta metres i on fins ara es feia inspecció amb un telescopi des de terra o amb treballs en altura. El dron és un nou agent clau en aquestes revisions. Hi ha molt de recorregut darrere de la tecnologia del dron, treballem amb Intel·ligència Artificial per detectar danys i automatitzar processos i també cal un desenvolupament de software per accedir a les dades a través d'una plataforma interactiva pròpia.
El vostre projecte ha madurat al mateix ritme que ho ha fet aquesta tecnologia?
Fa uns anys no era gens habitual treballar amb drons i encara es relaciona molt amb l'àmbit audiovisual. De fet, fem projectes de fotografia o vídeo i és on trobem la nostra principal competència deslleial però el ventall és molt ampli. Cada cop apareixen més aplicacions per aquesta tecnologia i les que vindran com els famosos taxis-dron, que revolucionaran el transport. Des de 2016 el projecte ha passat per diferents etapes i ara estem en la més madura.
Recentment heu format part també del projecte AutoDron d'assaig de transport de mercaderies i components de petit format. Quan creus que l'ús de drons en entorns industrials serà habitual?
Aquest projecte ha suposat un avenç molt important a nivell de navegació de drons en interior i exterior entre naus industrials entre SEAT i Sesé. Ha donat molt bons resultats i cal seguir treballant. A nivell logístic sobre 2030 o 2035 podrem veure aquesta tecnologia una mica implementada. Jo ho veig sobretot a nivell rural, on les infraestructures de vegades compliquen certes tasques. Pensem en l'entrega d'un medicament de manera ràpida en una zona més aïllada del Pirineu, per exemple. Si no ve abans, serà per la normativa.
La connexió 5G us ha d'ajudar també a fer un salt important en el servei que oferiu?
Hem col·laborat ja en un projecte pioner amb el CoebreLab per desenvolupar un dron des de zero al qual vam incorporar 5G. Això ens ha de permetre enviar les dades que capta a temps. De moment ho hem provat a un molt bon laboratori com és el CoebreLab i ara el projecte seria provar-ho a camp i per això cal que el 5G sigui real en entorns rurals.
On posa el focus Ebredrone aquest 2024?
Tenim clar que hem de reforçar aquesta aposta per automatitzar al màxim la recollida de dades. A més, portem temps treballant amb Intel·ligència Artificial i seguirem enfocats en el desenvolupament d'un algoritme que permeti millorar en la detecció de danys en aerogeneradors. Poc a poc ens estem expandint i treballant a molts punts dins i fora de Catalunya i hem de seguir desenvolupant aquestes eines.
Talent arrelat al territori
El Pau Jornet va estudiar enginyeria d'Aeronavegació a la UPC. Tenia tant clar que volia donar una aplicació real a allò que estudiava com que el seu futur passava per tornar a casa, a les Terres de l'Ebre. El dia de Reis de fa prop de deu anys li van regalar un dron amb una càmera amb el que va començar a volar com a hobby. Amb ell va fer una foto que va pujar a Instagram. "Es veia fatal però el món dels drons encara era força desconegut i una productora de la zona em va contactar per col·laborar. Primer vaig dir que no però hi vaig anar i a dia d'avui encara són clients", explica. Des d'aquella foto Ebredrone ha evolucionat cap a una vessant tècnica, tot i que continuen treballant en projectes audiovisuals. El darrer, el documental '¿Preparados para el Tsunami?'. En Pau assegura que "sumar, multiplica" i que la tecnologia és una de les grans oportunitats del món rural. "Ho és per la gent que s'ha anat a formar fora i vol tornar però també s'està donant espai i opcions a empreses del territori perquè s'hi quedin i això genera riquesa laboral".