Enginyer industrial (UPC), durant dues dècades al món de l'empresa com a responsable i directiu, fa quatre anys va deixar-ho tot per dedicar-se al que més li agrada, les persones. L'obsessió, treure el màxim profit de cadascú, en col·lectiu, en un negoci o en una companyia, o bé de forma individual. Va fundar una empresa dedicada a la formació i a la millora del rendiment dels negocis ajudant el desenvolupament personal. Un lema, "catalitzant persones". Ho explica. "Tots tenim un enorme potencial a dins, però de vegades l'ego o la zona de confort ens fa dir que ja estem bé". Amb la pandèmia, el teletreball ens ha trastocat els plans. S'ha multiplicat, com mai abans a la història, el treball a distància, des de casa. Acaba d'obrir una nova temporada del 'Bon dia Tarragona' (Cambra de Comerç de Tarragona) amb els 'Fonaments per a un teletreball efectiu'.
Estem teletreballant malament?
El que sí que hem fet bé és que el teletreball ara ja no és per quatre freakis que no van a l'oficina. En una gran empresa, amb molts treballadors, s'han hagut de trencar moltes barreres i creences. No cal estar presencialment a la feina per poder treballar. Però encara tenim molt per aprendre. Després de gairebé mig any de quotidianitat amb el teletreball, ara ens hem de preguntar com ho estem fent i, sobretot, com podem fer-ho millor. La recepta és individual i col·lectiva, siguis un freelance o estiguis en una empresa, petita, mitjana o gran.
Què ha de tenir clar l'empresari per fer funcionar el teletreball?
S'han de fer seguiments constants i marcar objectius, i com més seguiment i més continuat, millor. Vaig estar 20 anys a l'empresa, fins a tenir responsabilitats altes com a directiu. Et poso un exemple. Si nedes sense aixecar el cap, a mar obert, pots aparèixer a Mallorca. Necessites aixecar el cap i saber que vas bé. Si en el dia a dia de l'empresa no aixeques el cap, malament. Tots hem de saber quin objectiu tenim i què aporta cadascú per aconseguir-ho. No és el mateix el que carrega camions, fa factures o dirigeix les vendes. Tothom ha d'anar aixecant el cap. Veient si realment ens apropem a la part de contribució i a l'objectiu marcat. I és molt important que sigui un objectiu acordat i entès.
I com sé que el treballador treballa?
Hi ha d'haver un seguiment. No ens podem esperar sis mesos o a finals d'any. Si t'has desviat molt ja no et recuperes i tindràs un increment de costos. Com més fi sigui el seguiment, més fàcil veure si cada persona està fent el seu camí per arribar a les fites marcades. I com més turbulent és el camí, amb més canvis i incerteses, més fi ha de ser aquest seguiment, més continuat. Si tens una desviació de seguida pots tornar a agafar el fil. Això li costa d'entendre a l'empresari, que vol veure que els treballadors estiguin al seu lloc dotze hores. És la nostra cultura. I comte que les generacions que venen no s'estaran 12 hores treballant per comprar un pis. Tenen menys necessitats de capital, volen tenir molta més vida fora de l'empresa.
Els errors més comuns del teletreball?
Es fa un copiar i enganxar. El que fem a la feina ho volem fer ara teletreballant a casa. No podem demanar que en un entorn que no és la feina, la casa, amb altres distraccions, amb la família i els fills, tothom estigui connectat vuit hores o sempre disponible en un correu, al telèfon o a la pantalla. I a la feina física també hi ha coses per millorar. Demanar sincronia és un error. No tothom pot estar connectat a la vegada. Hem de pactar hores de trobada i espais i pautes de comunicació i reunió. I amb la coordinació saber les normes de cada equip en el teletreball. Ens hem de reunir sempre a les mateixes hores, per exemple. Més enllà, pots fer i deixar de fer. Hem de ser menys intrusius en la mesura del possible. Com? Coordinant-nos.
El teletreball ens farà millors treballadors?
El teletreball està accelerant el que podria haver vingut amb més temps. De forma forçada. Però té la part positiva, el teletreball ens pot fer millors. Això depèn de la naturalesa humana. Podem gestionar millor el nostre temps, ser més responsables, tenir més clar què volem i què necessita de nosaltres la nostra empresa. Jo aposto per l'autolideratge i la responsabilitat. Tu pots ser un autolíder, però això implica responsabilitat, saber què vols.
Així, el teletreball ha arribat per quedar-se, un cop hagi passat la pandèmia?
Sí, i tant. Caldran oficines per 300 persones? No. Implica un canvi de mentalitat. Ja no és la teva taula o el teu despatx. És com el coworking. L'empresa pot aprofitar per reduir costos, però l'empresa ha de donar recursos a la persona per a que pugui treballar correctament des de casa. No pago jo la fibra i tu com empresari t'aprofites. Cal coherència i sentit comú de cada empresa o empresari. Si en els primers mesos de la crisi sanitària vas haver de posar el teu ordinador per sortir del pas, perfecte. Però si hi ha una segona onada o teletreball de forma regulada, l'empresa ha d'apostar per posar recursos per fer bé el teletreball. Ara és molt incipient, però què passarà quan ja no hi hagi la Covid-19, les empreses hauran après, es teletreballarà al 50%. Es faran rotacions. Ara tenim l'espasa de Damocles damunt del coll, ¿i si ens tornen a cofinar? Estem preparats, hem après alguna cosa?
El teletreball ens fa més esclaus?
Ens hem de posar límits. A les sis tinc altres obligacions i deixo de teletreballar. Hem de saber gestionar el nostre temps. I ve molt marcat pels objectius i les prioritats. Tot el que allarguem és ineficiència, imprevistos... a l'oficina fem el mateix o molt semblant. Som ineficients. Si la carrega de feina es perllonga en el temps, ja no és puntual, o fan falta més persones o no sabem gestionar bé els nostres recursos. Com et planifiques i t'organitzes? És un tema de creences. Jo vinc de l'enginyeria industrial, però la base són les creences de les persones, les inèrcies i els hàbits. És brutal.
El lloc on es teletreballa també és important?
El 25% de la productivitat o improductivitat depèn del lloc on treballes. Amb facilitat. Pot ser una font de dispersió i desconcentració. De si aprofites més o menys el temps. Has de tenir un espai per treballar i un altre diferent per relaxar-te. Com a l'oficina és molt recomanable menjar en un lloc diferent d'on treballes. El lloc és una part molt important, forma part dels fonaments de la casa.
La falta del feeling que dona el contacte físic perjudicarà els resultats?
Hi ha riscos, com tenir menys innovació, creativitat i comunicació. Sobretot a les parts més llatines i mediterrànies. Com es pot suplir? No tothom ha d'estar teletreballant. Per exemple, el 50% teletreballa i es marquen horaris i dies per anar-se trobant. Si tots teletreballem perdem el contacte i en cultures com la nostra es nota molt més. Podem rotar. Hi haurà d'haver directors i caps de teletreball per coordinar aquesta forma de treballar que ha vingut per quedar-se, segons sembla. Hem de tenir clau quin és l'objectiu, és el més important. És més necessari que mai, perquè hi ha tanta dispersió... Ens fan mirar cap enfora, però hem de mirar cap endins. Tens clar què vols tu, independentment del que digui l'empresa? A partir d'aquí, has d'enfocar. No hi ha vent favorable per aquell que no sap cap a quin port vol anar, deia Séneca. Ho va dir fa 3.000 anys i estem igual. Amb tant dispersió com ara, amb tants vents i ràfegues diferents, és més necessari que mai.
Treballar per objectius, no per escalfar una cadira
Entre tantes receptes i llistes de consells per teletreballar bé, Isern identifica en els fonaments de la casa un element indispensable, el treball per objectius, no per acumular hores escalfant una cadira o ara, en el nou escenari, sumant temps de connexió a la xarxa de la feina. "El teletreball marca un punt de millora clar, el treball per objectius. Si treballes pels 'ulls de l'amo engreixa bestiar', que es diu, has begut oli. Estàs a casa, hi ha la teva família, i de cop i volta no tens els ulls de l'amo al damunt. O canviem tots, o tindrem un gran terrabastall", alerta. "Els equips comercials, que estan fora de l'oficina, ho han fet sempre, són un referent que ja existeix a moltes empreses. Sí, pots seguir els seus moviments a distància, però han de complir uns objectius", explica. Calen també unes noves regles de joc, on l'empresa es faci càrrec dels costos del teletreball en condicions òptimes, no amb el teu portàtil a la cuina de casa i pagant tu la fibra òptica, mentre la família esmorza. Isern ho té molt clar. Comunicatiu i entusiasta, professor de l'MBA de la URV i col·laborador de la Cambra de Comerç de Tarragona, està convençut que la vida professional posa davant de cada persona diverses oportunitats que cal saber aprofitar. "No passa només un tren, en passen uns quants. Tots tenim dues o tres oportunitats, o més", anima.