Com a municipi turístic, Salou ha patit especialment les conseqüències de la Covid. La capital de la Costa Daurada, però, fa un exercici de resiliència reorientant la seva estratègia turística cap a la creació de producte i la recerca de nous targets, amb els mercats de proximitat al punt de mira. L'alcalde, Pere Granados, està convençut que les apostes que s'estan fent per mantenir l'activitat turística enriquiran l'oferta de Salou i faran la destinació més competitiva per quan, un cop superada la pandèmia, el sector es reactivi plenament.
L'aixecament del confinament comarcal podrà donar un cert oxigen al sector turístic. Quina valoració en fa?
Tot allò que generi dinamisme al nostre motor econòmic ho valorem en positiu. La mobilitat dins de Catalunya és positiva i l'aixecament del confinament a nivell comarcal donarà una mica de vida. La prioritat, però, és salvar l'estiu i l'important és que es venci la pandèmia i que hi pugui haver moviment de persones. Un estiu com el de l'any passat, no només a Salou, sino en tots els municipis turístics, seria nefast per a l'economia.
Com està impactant a Salou aquesta pandèmia?
Com a municipi turístic, ens ha afectat. Però hem tingut capacitat de reacció per adaptar-nos i sortir-ne reforçats. Estem treballant intensament per diversificar el nostre producte turístic i atreure nous targets. Amb planificació, però també amb capacitat per improvisar, perquè les circumstàncies són molt canviants. I amb la mirada posada a l'horitzó, perquè tard o d'hora tornarà la normalitat i hem d'estar preparats per seguir sent competitius. Per això estem desenvolupant un programa per consolidar-nos com una destinació intel·ligent, un àmbit, el tecnològic, en el què volem ser punters.
“Per tenir un bon estiu el sector necessita que s’acceleri la vacunació i que s’activin els passaports sanitaris”
Una de les apostes és crear producte turístic complementari al sol i platja, una estratègia que Salou ja venia desenvolupant, però que s'ha hagut d'accelerar amb la Covid...
Efectivament, perquè és la via per atreure nous turistes i també per desestacionalitzar. Hem creat una Oficina d'Innovació justament amb aquest objectiu. A Salou tenim una gran quantitat d'actius que hem de posar més en valor, com la cultura, el patrimoni, el paisatge, la gastronomia... Sense oblidar tot allò que tenim al nostre entorn, on, per exemple, hi ha una gran oferta enoturística vinculada a les Denominacions d'Origen del món del vi, un avantatge competitiu que no tenen els nostres competidors. Tot això s'ha d'alinear millor per donar valor afegit a la nostra destinació.
L'objectiu és, per força, el turisme de proximitat?
Sempre ha estat un objectiu, però ara, lògicament, molt més. Perquè sense mobilitat no hi ha turisme, i els escenaris de mobilitat encara són incerts. Però entenem la proximitat en un sentit ampli: ho és el català, el de la resta de l'Estat, o també el francès, que ens pot visitar desplaçant-se amb el seu vehicle. I no ens quedem amb els turistes que pernocten, Salou també vol potenciar els visitants del territori, que venen a passar el dia i generen dinamisme.
A efectes de promoció, estan treballant aquests mercats emissors d'una manera especialment intensa?
Si, hem potenciat molt la promoció on-line, amb bons resultats. És una via que funciona molt bé per fer pedagogia d'aquests altres actius que tenim a Salou i que complementen el sol i platja. Tampoc no oblidem els nostres mercats tradicionals com el britànic o altres països europeus. Quan la situació sanitària ho permeti, els recuperarem.
Esmentava l'objectiu de la desestacionalització. En aquest context advers la Costa Daurada és al davant d'una oportunitat perquè, quan tot això passi, s'hagi avançat en aquest repte?
Ho esperem. El nostre turisme principal és el familiar, que representa el 75% de les persones que ens visiten. Però les famílies només poden fer vacances durant les vacances escolars. Amb tot el que estem impulsant trobarem altres segments que poden viatjar en altres moments.
És complicat fer pronòstics, però quin escenari preveu per al proper estiu?
Efectivament és molt difícil. El factor determinant és la vacuna, necessitem que s'acceleri el ritme. Per la seguretat de les persones, i per projectar-nos com a destinació segura. A nivell internacional, demanem el passaport sanitari, que les persones vacunades puguin viatjar. Això no és cap discriminació, tal com han dit alguns sectors, és protegir un sector fonamental per a l'economia.
L'estiu de 2021 serà millor que el de 2020, però no serà com el de 2019...
No, però la normalitat arribarà aviat. I de la mateixa manera que el turisme ha estat el sector que més ha caigut, també serà el que més es reactivarà. Al Regne Unit ja hi ha hagut una allau de reserves amb el calendari de vacunació que tenen, que preveu acabar al juny. Quan això se superi, el turisme viurà un boom, i hem d'estar preparats i ser competitius.
Ha trobat a faltar més mesures de suport per al sector?
Si, falten moltes ajudes directes. I no només al sector de l'allotjament, a totes les activitats econòmiques que en depenen. Altres països han impulsat ajuts directes molt més importants. El turisme va molt més enllà del que consta al PIB, perquè té impacte en el comerç, la indústria, l'agroalimentari... és exportar sense sortir del país. A Espanya el 2019 van venir 86 milions de turistes, el doble de la població. Crec que això mereix una aposta més clara per ajudar-lo.
Com afecta la pandèmia al gran projecte turístic de la Costa Daurada, el complex de Hard Rock?
Seguirà endavant. L'empresa té enllestit l'acord amb CaixaBank i ha dipositat una segona paga i senyal, el que demostra que l'interès continua ben viu. El que sí que ens preocupa és que un partit polític com la CUP -que sempre hi ha estat en contra- aprofiti les negociacions per formar govern per tornar a convertir un projecte vital per al territori en mercadeig polític. No és responsable qüestionar una inversió que serà molt positiva en la reactivació econòmica.
“El Tram-amp arriba tard, ja no és la millor solució. Nosaltres defensem el Bust-Tram, perquè és igualment sostenible i més eficient”
Un factor de competitivitat per al turisme són les infraestructures. Al territori està aflorant un debat sobre l'esperat TrenTram, que ara impulsa la Generalitat. El veu oportú?
És un projecte que arriba tard. L'hem esperat durant molt de temps, però ara no és la millor solució. Nosaltres defensem el BusTram, un servei de busos impulsats per hidrogen verd, que serien sostenibles i molt més eficients de cara a la mobilitat. Un tramvia està limitat per les seves vies, però el transport per carretera assegura la capil·laritat que necessita la població, que al nostre territori està dispersa en diversos nuclis. A més, Tarragona, amb el lideratge de la URV, està lluitant per ser un referent en aquest tipus d'energia, i aplicar-la en la mobilitat seria una demostració de que ens la creiem.