A un any del final de mandat, l'Ajuntament de Constantí està acabant les inversions previstes per aquests quatre anys, amb un ambiciós pla que s'allarga fins a 2024 i que engloba projectes que sumen més de 7 milions d'euros. L'alcalde, Óscar Sánchez, fa balanç en aquesta entrevista de les polítiques de promoció econòmica al municipi i de les inversions empresarials. Com a municipi amb una gran oferta de sòl industrial, Constantí és un pol de dinamització de l'economia del Camp de Tarragona.
Fa uns dies s'anunciava l'aposta de Lidl per construir un magatzem a Constantí. Com s'ha gestat aquesta inversió?
Ha estat possible gràcies un pla parcial que es va aprovar al 2009 amb el POUM i del treball intern d'organitzar els espais. Vam arribar a un acord amb LIDL que ha comprat el solar més gran. Hi posaran una nau logística amb les últimes tecnologies per alimentar el servei de distribució de productes des de Castelló fins al Garraf. A més, ens permet solucionar l'accés a Les Gavarres des de Constantí, descongestionant els altres accessos.
Quin impacte en podem esperar per al municipi?
En llocs de treball, al voltant de XXX. La creació de riquesa també la notarem en els ingressos que suposarà per a l'Ajuntament, que podrem dedicar a les polítiques socials que són la nostra prioritat.
Una notícia que arriba després que Amazon posés en funcionament una altra base logística...
Si, van inaugurar l'octubre de 2021. Són un magatzem d'última milla que distribueix des de Castelldefels a Lleida i Castelló, amb pics d'activitat molt marcats: Nadal, rebaixes... I també a l'estiu, per l'impacte del turisme. És un dels centres més avançats d'Europa de la companyia. Han contractat gent del municipi, entre 90 i 70 treballadors, amb una activitat estacional.
Són notícies que confirmen el potencial de Constantí en el sector logístic. N'hi haurà més?
Esperem que sí. L'empresa de transports Transaher ja ha tramitat la inversió i confiem en què la materialitzarà aviat. Estem en converses amb altres empreses. Som atractius per a les inversions al nostre polígon i som optimistes, perquè tenim disponibilitat de sòl i solars grans, que és la clau per a les inversions del sector logístic.
Una política urbanística que dona fruits a nivell de captació d'inversions i també per millorar les infraestructures...
Si, com l'exemple de la rotonda a la carretera de Reus, que esperem que es faci aviat. Els plans parcials ja han fet l'aportació, ara s'ha publicat el projecte per començar a licitar-ho. Ja hauria d'estar feta, ara comença la tramitació a Urbanisme, que esperem que sigui ràpida.
Dins l'àmbit econòmic, el ple de l'Ajuntament acaba d'incrementar els ajuts a la contractació per a les empreses...
Som conscients que les empreses passen per moments complicats, amb la crisi logística mundial i els canvis d'hàbits dels consumidors. Per això hem potenciats aquests ajuts a la contractació. Passem de 3.000 a 4.000 euros per cada persona contractada amb un contracte mínim d'un any; de 1.500 a 2.000 per contractes de terminis inferiors a 12 mesos; de 4.000 a 5.000 per a persones de més de 50 anys; de 4.000 a 5.000 per a caps de famílies monoparentals amb fills menors de 21 anys; i de 4.000 a 5.000 per contractar a menors de 30 anys. I en l'àmbit dels emprenedors: de 3.000 a 4.000 per la creació de noves empreses.
L'altra aposta per reduir l'atur és fer una formació a mida de les necessitats de perfils que tenen les empreses de l'entorn.
Si, és clau fer-ho així perquè la formació tingui una aplicació pràctica. En aquest sentit, tenim una novetat: els cursos de formació professional per a joves que no acaben l'ESO i que podran fer pràctiques remunerades a Amazon, millorant molt les seves oportunitats de trobar feina. És un programa en el que col·laborem amb el Departament d'Educació i el SOC.
Una altra inversió en marxa al municipi és un parc fotovoltaic que serà un dels més grans de Catalunya. En quin punt està?
Ja han començat les obres d'un carril de desacceleració que estarà llest durant el mes d'agost. Al setembre ja començarà la instal·lació de plaques solars. Seran 17 hectàrees, efectivament un dels més grans de Catalunya. A nivell de llocs de treball no tindrà massa impacte, però és important que els municipis aportem el nostre gran de sorra en el repte que tenim tots plegats de la transició energètica. I per anar a un model de renovables, hem de prendre decisions d'on posar aquests parcs. En el cas de Constantí, el lloc triat és òptim, perquè l'impacte visual és limitat i a més està al costat del polígon, molt a prop de l'estacó d'energia que el connectarà a la xarxa.
Un àmbit aquest, el de la transició energètica, que també és una prioritat de l'equip de govern de l'Ajuntament...
Si, bonifiquem impostos municipals a les persones i empreses que inverteixin en aquestes instal·lacions. A nivell dels particulars, estan funcionant molt bé. A nivell d'empreses estem treballant per crear una comunitat energètica per compartir la inversió i fer-la més rendible per a tots els seus membres.
En quin punt es troben les inversions municipals que estan impulsant aquest mandat?
Es tracta d'un d'inversió entre els anys 2021 i 2024 que engloba obres per valor de 7 milions d'euros. Hem acabat la remodelació del carrer Sant Pere i ja estem fent la del carrer Jaume I. També s'està remodelant l'àrea de jocs infantils de la plaça Generalitat i les obres de condicionament al refugi antiaeri de la Guerra Civil. En els propers mesos, farem el carrer Major des de la rotonda fins a la plaça de les Escoles Velles, una obra que ens permetrà canviar la xarxa de clavegueram i el paviment. Els dos grans projectes són la piscina coberta i el centre cultural polivalent. Del primer, ja hem aprovat el plec per fer concurs d'idees i en un parell de mesos esperem tenir els projectes bàsics i seguir el procés per adjudicar-lo.
A un any de les Eleccions Municipals, té previst presentar-se a la reelecció?
Si, aquesta és la intenció. Estem contents de les fites aconseguides en aquests anys i tenim per davant aquestes inversions que comentàvem i altres projectes que volem portar a terme pel bé del nostre poble i dels nostres veïns.
Lidl construirà una base logística a Constantí
Lidl ha adquirit una parcel·la d'uns 185.000m2 a Constantí per construir una nova plataforma logística i fer un altre important pas endavant per garantir la seva expansió sostenible a Espanya. Aquest projecte, que generarà riquesa i ocupació local, està previst que entri en funcionament a partir del 2026 i s'emmarca en la decidida aposta de la cadena de supermercats per continuar creixent a tot el territori.
El futur magatzem de Lidl a Constantí permetrà a la companyia continuar adequant els seus recursos logístics per afrontar amb garanties el seu ambiciós pla d'expansió nacional, objectiu per al qual preveu inaugurar tres magatzems més fins al 2025: el primer a Escúzar (Granada) -a construcció, en una parcel·la de més de 132.000m2-, seguit d'un altre a Martorell (Barcelona) i un darrer a Parla (Madrid) -pendents d'iniciar-se les obres a parcel·les que superen els 126.000m2 i els 145.000m2, respectivament-. Avui dia, Lidl compta amb una xarxa d'11 plataformes logístiques a Espanya.
L'alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, es va mostrar "molt satisfet amb l'arribada de Lidl al nostre municipi". Sánchez afegeix que des del consistori es considera una prioritat "continuar treballant per atraure noves inversions i afavorir l'arribada de noves empreses que com a Lidl puguin ser generadores d'ocupació per als nostres veïns i veïnes". En aquest sentit, va subratllar que "l'oportunitat que ofereixen grans empreses com Lidl i la seva aposta decidida per Constantí avalen la feina que s'està fent".
"En els darrers anys estem ampliant significativament la nostra presència a Espanya gràcies a l'obertura de noves botigues, una realitat que també ens exigeix incrementar les nostres infraestructures logístiques amb nous centres des dels quals gestionem tot el nostre assortiment de productes", va comentar el director general d'Expansión i Immobles de Lidl Espanya, Imanol Zabala, que va afgir que "des del 2019 hem posat en marxa tres magatzems a Cheste (València), Agüimes (Las Palmas) i Nanclares de l'Oca (Vitòria), i en un futur preveiem inaugurar-ne quatre més a Escúzar, Martorell, Parla i Constantí".