Miquel Maria Aragonès està portant a la pràctica la vocació de mà estesa que és un dels principis fundacionals d'ImpulsCatSud Regió del Coneixement. Amb una cinquantena d'associats entre empreses i associacions sectorials com l'AEQT, la FEHT o el Clúster TIC Catalunya Sud, s'intensifiquen els contactes amb els agents econòmics i institucionals per continuar afegint múscul al projecte. Amb una màxima que presideix el full de ruta: alinear capacitats per impulsar el progrés sostenible del territori, tant a nivell econòmic com social. Tot plegat en una conjuntura de grans contrastos.
ImpulsCatSut neix en un moment turbulent, però també de canvis de paradigma i de grans oportunitats. On identifiquen les millors per a la demarcació de Tarragona?
El marc general és el pas enrere en la globalització que ha suposat la pandèmia i els plans de reindustrialització que tenen tant la Generalitat, l'Estat i Unió Europea. A Tarragona ja tenim una indústria molt important, però ens hem de saber reinventar. Moltes de les noves activitats que s'estan explorant tenen relació tècnica amb el teixit industrial del nostre territori, és a dir, tenim una base i l'hem de posar en valor. Tenim coneixement, especialització, empreses auxiliars, etc. I sòl industrial. Apostem per la indústria perquè crea riquesa i ocupació de qualitat.
Quins sectors són estratègics en aquesta dinàmica de reindustrialització?
Tot allò que tingui a veure amb l'energia, la descarbonització i l'economia circular tindrà un gran dinamisme en els propers anys. En particular, la fabricació de semiconductors és estratègica, per trencar la dependència que Europa té de Xina. Hem de posar en valor els nostres actius i fer-nos valdre per captar inversions en aquestes àrees. Però necessitem instruments per fer-ho.
Vostè dirà quins...
Nosaltres estem aglutinant al teixit empresarial. Per generar debat, identificar oportunitats i anar tots a una. Però la clau és la col·laboració públicoprivada. Estem estudiant casos d'èxit de desenvolupament territorial que s'han articulat al voltant de la relació entre associacions empresarials com la nostra i agències públiques creades per liderar el desenvolupament econòmic, per definir el camí a seguir i implementar tot el que és necessari per transitar-lo: inversions, coneixement, emprenedoria, talent...
Quins són aquests casos d'èxit?
N'hi ha molts, però en les darreres setmanes n'hem visitat dos: la comarca basca de Goierri i la més propera d'Osona. Són dos territoris de naturalesa econòmica diferent. Però la manera en què han fet les coses presenta moltes coincidències. Per començar, van identificar quin era el seu sector estratègic: la indústria del ferro a Goierri, l'agroalimentari a Osona. El segon element és l'aposta pel valor afegit, fent evolucionar els seus sectors de capçalera des de les commodities fins a l'especialització i la qualitat. Un camí que, i aquest també és un punt en comú, només es pot transitar amb el coneixement com a company de viatge. I, tot plegat, i aquesta és la mare dels ous, impulsar-ho amb fronts comuns públicoprivats que permeten sumar recursos i energies, superant les divisions internes territorials.
"Necessitem algun organisme que canalitzi la col·laboració públicoprivada i les capacitats que tenim a la demarcació"
Com s'imagina aquesta agència? Com l'han concretat aquests territoris en els que s'han fixat?
Són organismes molt executius on hi són presents els ajuntaments i els agents econòmics del territori i amb una gran capacitat en termes de recursos econòmics i humans. A Osona tenen un equip format per una vintena de persones dedicades a aquests objectius que esmentàvem. Ha de ser un organisme molt arrelat al territori i participatiu. El Consell d'Administració de Creacció Osona es reuneix cada setmana per fer seguiment dels temes que tenen sobre la taula. El moment actual és d'oportunitat, però ho és per a tothom. I hi haurà molta competitivitat. Només els territoris que se sàpiguen organitzar tindran èxit en aquest escenari.
De fet, a Tarragona històricament s'han deixat passar algunes oportunitats per aquesta manca de visió de conjunt i d'unitat territorial...
Si volem avançar hem d'anar a una com a territori. No només per a la captació d'inversions. Tenim molts reptes que demanen unitat, com les infraestructures. Vam tenir el Consorci del Camp que va morir d'inanició, però hem de recuperar aquella essència, perquè els problemes hi segueixen sent i necessiten respostes amb visió d'àrea metropolitana. I a Tarragona tenim especificitats que justifiquen la seva creació, com la presència del complex petroquímic o les centrals nuclears.
Un sector, el nuclear, que encara els seus últims anys i a partir del qual s'ha creat una nova figura com els Fons Nuclears que han de servir precisament per a polítiques de diversificació. Que n'espera?
La clau són els projectes. Tenir recursos econòmics és fonamental, però s'ha de saber per a que s'utilitzen, perquè si no es poden malbaratar, com hem vist algunes vegades, lamentablement. El sector de l'energia és una doble oportunitat per a Tarragona: perquè hi tenim experiència i perquè viu un moment de canvi on sortiran moltes opcions. Però hem de saber cap on anem i com. I aquí es torna a fer evident la necessitat de crear un organisme que ho articuli.
Des d'ImpulsCatSud posen el focus en el talent. Com estem al territori en aquest factor de competitivitat?
És un actiu per la presència de la Universitat Rovira i Virgili i un teixit de centres educatius i formatius important. Però cal reduir el gap que hi ha entre la formació i les necessitats concretes de les empreses. I això només es pot fer amb diàleg entre tots plegats, com han estat capaços de fer a Goierri. I molt en concret, necessitem més talent digital, tal com deixa clar un estudi que hem fet amb el Clúster TIC Catalunya Sud que presentarem properament i que deixa clar que la gran majora de talent tecnològic el necessiten altres sectors, perquè la transformació digital és un fenomen transversal.
Regió del Coneixement
La nova entitat es fa seves les consignes de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, impulsada des de 2016 per la URV i la Diputació de Tarragona i que posa el focus entre el vincle de recerca científica i la innovació amb les necessitats dels sectors empresarials de Tarragona. ImpulsCatSud reivindica aquest model de col·laboració público-privada per "consolidar una estratègia específica per assolir fites com la transferència del coneixement a l'empresa, el foment de l'ocupació qualificada o l'impuls als ecosistemes d'empreses emergents, entre d'altres". Uns objectius per als quals és clau la relació amb Europa, ambels requisits que això exigeix. El president d'ImpulsCatSud, Miquel Maria Aragonès, apunta que "les empreses, els clústers i els sectors s'espavilen molt per aspirar als fons europeus, però molts dels programes de la UE requereixen visions més àmplies, que superin les divisions entre municipis, comarques i amb la participació de sectors diversos". Per això, "hem de ser capaços de dotar-nos dels instruments que necessitem per jugar aquesta partida amb les millors cartes, superant els compartiments estancs i afrontant una era de grans transversalitats".