El sector TIC no té sentit sense el talent. En un entorn en canvi constant com el tecnològic, el factor humà és diferencial. I no és una paradoxa. Les empreses saben que tenir els millors professionals dispara la seva competitivitat i que no tenir-los frena el creixement. Un repte que s'adapta a les necessitats de cada moment. Comptar amb persones que treguin el màxim profit a la IA i ben equipades en termes de soft skills son dues de les tendències que regeixen la captació de talent al sector TIC.
Els gaps entre els plans d'estudi dels centres educatius i les necessitats de les empreses s'han anat escurçant en els darrers anys, gràcies al diàleg entre el Clúster TIC Catalunya Sud i la URV i els centres de Formació Professional. I també els programes formatius impulsats pel mateix Clúster i, en molts casos, per les empreses. Sergi Novo, gerent del TICSud, posa en valor aquesta proactivitat i recorda que "no només el nostre sector demanda professionals TIC, de fet la resta de sectors en contracten més, perquè la digitalització és un fenomen transversal". I hi posa xifres: "Per quart any consecutiu s'han contractat unes 400 persones a les comarques de Tarragona i l'any que ve seguirem amb volums similars".
La irrupció de la IA marca el present i el futur a l'hora de cercar talent. Les empreses estan d'acord en què calen perfils que garanteixin un bon ús d'aquesta tecnologia, amb les competències i els valors que això requereix. Però, en aquest context, també troben a faltar algunes habilitats que tenen més a veure amb el tarannà que no pas amb els coneixements. La intel·ligència emocional recupera protagonisme en l'era de la IA.
Ho confirma Clara Brull, CEO de CBS Quality, que troba a faltar "més capacitat per a la comunicació, el treball en equip, la resolució de problemes... Falten habilitats per a tot això, alguns joves surten titulats i amb molts coneixements, però no estan prou preparats en aquests àmbits". Carles Castilla, CEO de Grupo Castilla, hi està d'acord: "La part conductual és clau, som més digitals que mai, però necessitem persones que també tinguin totes aquestes aptituds i actituds". Una visió que comparteixen Xavier Guillén, de Quercus, i Jordi Zaragoza, de Pymeralia, que coincideixen en què a l'hora de reclutar es prioritzen les persones alineades amb els valors de l'empresa i que encaixin als seus equips.
Revertir la fuga de talent
Una de les tendències més positives dels últims temps en l'àmbit del talent, l'apunta Carles Castilla: "Hi ha professionals que van marxar fora i, després d'un cert recorregut, tornen al territori perquè aquí tenim un ecosistema amb prou massa crítica com per ser una bona opció per a ells, i això és molt bo per al nostre sector, perquè ens enriqueix". El rector de la URV, Josep Pallarès, defensa que "no és dolent que una part del talent marxi, però si som capaços, com passa amb el sector TIC, de consolidar oportunitats de retorn tots plegats en sortim guanyant, perquè aquests professionals tornen amb perspectives més àmplies que influeixen en positiu a la nostra competitivitat".
Un sector cada cop més femení
Una de les prioritats del Clúster és fomentar les vocacions tecnològiques femenines, històricament molt inferiors a les masculines. La situació es va corregint, com constata Clara Brull, de CBS Quality, que explica que "a l'Speed Dating es percep clarament que l'interès que desperta el nostre sector entre les dones joves va a més". Carles Castilla confirma que Grupo Castilla ha assolit la paritat, per primera vegada a la seva història aquest 2024 i Jordi Zaragoza que a Pymeralia l'equilibri de gènere "és difícil perquè ens costa trobar homes". Xavier Guillén, de Quercus, confirma que a l'associació d'estudiants STEAM amb la que col·laboren la presència de noies és cada cop més gran.