Creixement imparable, però una mica més moderat

El sector tecnològic continua incrementant volums de facturació, tot i que la incertesa geopolítica atenua el boom que es va accelerar amb la pandèmia

La taula rodona es va celebrar a les instal·lacions de firaReus Events.
Dani Revenga / Reus

La transformació digital i tot el que comporta no és un fenomen conjuntural, sinó estructural. I això es reflecteix en els nivells d'activitat de les empreses TIC, que son les que fan possible aquest canvi de paradigma a tots els sectors de l'economia. El sector tecnològic tarragoní continua abonat a creixements de facturació de dos dígits a cavall de drivers de mercat com la ciberseguretat, el màrqueting digital, la sostenibilitat, l'impuls a l'administració electrònica o, molt especialment, la revolució de la IA. Només les tensions geopolítiques frenen algunes inversions.

La pandèmia va accelerar el ritme d'un procés que ja havia començat alguns anys abans. Moltes empreses de tots els sectors van impulsar els seus plans per adaptar o transformar el seu model de negoci al nou paradigma digital. Això va impactar molt positivament en el creixement del sector TIC. El ritme és diferent en funció dels productes o serveis que oferta cada empresa, en un sector tan heterodox com el procés que lidera. Però la tendència al creixement és indiscutible.

El clúster manager del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, identifica "el punt d'inflexió que va suposar la pandèmia" i parla d'una "estabilització amb un ritme de creixement més atenuat, més moderat, però amb molt optimisme i encara amb moltes empreses creixent a ritme de dos dígits". Novo destaca que "som el 9% del PIB català i això repercuteix en el creixement del clúster".

Clara Brull, CEO de CBS Quality, dedicada a la formació online, parla d'un "ritme de creixement que en els darrers anys ha estat exponencial". Segons Brull, "la nostra plataforma d'e-learning, que vam llançar al mercat just després de la Covid, s'ha desenvolupat a favor d'una tendència de creixement de la formació online, ara ens hem estabilitzat una mica, però seguim creixent". L'empresària posa el focus en "un mercat molt dinàmic, amb noves necessitats a les que s'ha de donar resposta i que obliga a les empreses a adaptar-se i ser més eficients".

Des de Grupo Castilla, empresa líder a l'Estat en l'àmbit de la gestió integral dels RRHH, el seu CEO, Carles Castilla, explica el vigor dels productes i serveis al núvol. "El 100% de les nostres vendes aquest any son al cloud i el 43% dels nostres clients de tecnologia ja han migrat al núvol. Això ha vingut per quedar-se". Castilla confirma la demanda d'aquest model, tot i que apunta que el sector industrial "està una mica contingut, per les turbulències internacionals, que generen algunes pors i poden frenar alguna inversió". Tot i això, el CEO de Grupo Castilla destaca "l'increment en rendibilitat que experimentem, un fet que ens permet reforçar la inversió en R+D, que sempre ha estat una constant, però que és clau per al nostre desenvolupament".

Una altra tendència claríssima de creixement de la demanda de serveis TIC és el màrqueting digital, que ha revolucionat l'àrea de vendes d'empreses de tots els sectors. Ho confirma Jordi Zaragoza, CEO de Pymeralia, que explica que "hem passat de portar directament les operacions a ser mentors, perquè les empreses estan creant els seus propis equips". I constata que "la IA és una revolució en aquest camp, on el canvi constant ens obliga a buscar especialistes en àrees molt específiques".

Un ritme diferent és el que ha experimentat Quercus, una empresa pionera en la IA aplicada al sector de l'aparcament. Bona part dels seus clients van resultar molt afectats per la reducció de la mobilitat que va provocar la pandèmia (aparcaments públics, aeroports, hotels, centres comercials), i això va provocar una aturada d'inversions entre 2020 i 2022. El seu director de RRHH, Xavier Guillén, explica que "el 2023 ja es va recuperar una part del dinamisme, tot i que els tipus d'interès no van ajudar, i aquest 2024 si que hem tingut un creixement fort que seguirà l'any que ve". Tot i que des de Quercus, que facturen més del 90% a l'entorn internacional, també alerten dels impactes negatius de les tensions geopolítiques.

En opinió del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, "és molt important que el creixement del sector sigui sostingut en el temps". La dinàmica del sector TIC té el seu reflex en la demanda dels estudis relacionats: "Som la segona universitat pública catalana que més ha crescut en els darrers 4 anys, i on registrem més increments és en les titulacions STEAM". Una tendència que també és percep en la recerca: "La majoria de projectes que captem son d'aquestes tipologies, tot i que amb enfocaments que han de ser multidisciplinars. Afortunadament, ho podem fer perquè tenim especialistes en molts àmbits, però amb el component tecnològic al centre". Pallarès creu que "aquest grau d'especialització ens fa diferencials".

ELS PONENTS

Clara Brull - CEO Grup CBS Quality

"El mercat és molt dinàmic, amb noves necessitats a les que s'ha de donar resposta i que obliga a les empreses a adaptar-se i ser més eficients"

Carles Castilla - CEO Grupo Castilla i Vicepresident TICSud

"El creixement a doble dígit ens permet consolidar la inversió en R+D+I, que és clau pel nostre futur" 

Xavier Guillèn - Director RRHH Quercus Technologies

"El 2023 es va recuperar una part del dinamisme, tot i que els tipus d'interès no van ajudar, i aquest 2024 si que hem tingut un creixement fort que seguirà l'any que ve"

Jordi Zaragoza - CEO Pymeralia

"Les àrees de vendes viuen una revolució amb la tecnologia i això dispara la demanda de serveis de màrqueting digital"

Josep Pallarès - Rector URV

"Més enllà de les fluctuacions conjunturals, el que és molt important que el creixement del sector tecnològic sigui sostingut en el temps"

Sergi Novo - Gerent Cluster Manager

"Vivim un moment d'estabilització amb un ritme de creixement més atenuat, però amb molt optimisme i encara amb moltes empreses creixent a ritme de dos dígits"