La IA revoluciona el mercat i els procediments

La Intel·ligència Artificial impacta positivament en tots els segments de negoci i també en les operacions internes de les empreses TIC

Dani Revenga / Reus

Que la Intel·ligència Artificial és una revolució és una evidència palmària. El sector tecnològic ho té molt clar i està en ple procés de digestió del fenomen. En dues direccions: la d'oferir productes i serveis basats en IA als seus clients i la d'exprimir les seves grans possibilitats en les operacions i els procediments interns.

Com a fenomen transversal, la seva assimilació va per barris. Clara Brull, de CBS Quality, destaca que "la IA ens ha permès personalitzar al 100% totes les experiències formatives i això facilita l'elaboració de materials". El canvi de procediments repercuteix directament en "els perfils que necessitem, que ara han d'aportar més valor, son més alts, capaços d'interactuar amb la IA i treure-li profit".

Un entorn diferent és el dels RRHH. Carles Castilla, de Grupo Castilla, constata que "els nostres clients son més avi­at conservadors, i és lògic que sigui així, perquè prenen deci­sions que afecten a la vida de les persones, un fet que pro­voca que la IA es miri no amb rebuig, però si amb un cert respecte. L'estem provant  per assistir als clients en la resolució de dubtes i en la navegació del programari". De tota manera, Castilla explica que "la IA genera interès i té recorregut, però ho estem fent a poc a poc, son productes complexos". El CEO de Grupo Castilla explica que, a nivell intern, "l'estem desplegant internament de forma progressiva, amb molta formació i pedagogia".

Des de Quercus, Xavier Guillén reivindica que "nosaltres ja vam nàixer fa 25 anys amb IA, però ha evolucionat molt". Guillén explica que "desenvolupem els nostres propis productes d'IA, son eines pròpies adaptades al nostre tipus de client".

Jordi Zaragona, de Pymeralia, parla d'una "revolució que va a una velocitat que de vegades costa d'assimilar". A nivell intern, "ens va molt bé per moltes operacions i procediments que son molt més àgils", però de cara als clients "la IA és un consultor més, que se suma als brain stormings, aportant idees sobre estratègies comercials i facilitant-nos la feina". Un ús que "cada cop dona millors fruits, perquè a mesura que l'entrenes va guanyant eficiència i millora el factor de conversió dels leads en vendes".

Sergi Novo, clúster manager de TICSud, creu que "amb la IA, Europa té l'oportunitat de tornar a situar-se al centre" i alerta que "la limitació seran les persones, perquè seran les que ens permetran aprofitar al màxim i de manera adequada aquesta tecnologia".

El rector de la URV, Josep Pallarès, creu que cal "formar persones amb esperit crític i valors perquè puguin decidir si el que ens aporta la IA és vàlid o no". Sense discutir l'impacte de la IA, el rector agafa perspectiva: "Sempre hi ha hagut canvis tecnològics disruptius, que s'han d'integrar". Pallarès recorda que "la IA fa 25 anys ja s'utilitzava però els darrers avenços l'han posat a l'abast de gairebé tothom, i els sectors s'hi ha d'adaptar, perquè no fer-ho implica quedar-se enrere".