Cromos amb física i química

La Facultat de Química i l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) promouen un àlbum inèdit per donar a conèixer els elements de la Taula Periòdica

Esteve Giralt / Tarragona

S'ha comptat també amb la col·laboració de 38 instituts de la demarcació de Tarragona que han treballat sobre els elements químics representats en els cromos. Tota la informació que han aportat apareix en diversos cubs que les farmàcies mostren en els aparadors, indicador del cromo que cada establiment distribueix. En total s'han distribuït 146 cubs informatius dels 73 elements químics que configuren la col·lecció completa de cromos.

Amb la mateixa voluntat de popularitzar la Taula Periòdica, pensant especialment en el públic més jove i les famílies, s'ha creat un àlbum de cromos amb part dels elements de la Taula. És visualment més atractiu que la Taula Periòdica de laboratori, on es pot visualitzar l'aplicació dels diferents elements en la vida real i quotidiana. L'àlbum de cromos es va repartir amb el Diari de Tarragona, però ara es pot aconseguir a la Facultat de Química. Els 73 cromos per completar l'àlbum, amb els elements, es poden aconseguir a diverses farmàcies de la demarcació de Tarragona fins al 15 de desembre, gràcies a la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT). S'ha elaborat una guia de les 112 farmàcies que participen en el projecte, amb els cromos que cada farmàcia distribueix (www.taulaperiodica-stem.cat).

S'ha comptat també amb la col·laboració de 38 instituts de la demarcació de Tarragona que han treballat sobre els elements químics representats en els cromos. Tota la informació que han aportat apareix en diversos cubs que les farmàcies mostren en els aparadors, indicador del cromo que cada establiment distribueix. En total s'han distribuït 146 cubs informatius dels 73 elements químics que configuren la col·lecció completa de cromos. El repte no és petit.

No és però un simple divertiment pels amants del col·leccionisme. Fent l'àlbum s'acaben sabent moltes més coses de la Taula Periòdica. "Despertar vocacions científiques a edats primerenques és clau per a la formació de futurs investigadors que dissenyaran les solucions als problemes globals als quals ens enfrontem com a societat", explica la doctora Yolanda Cesteros, degana de la Facultat de Química de la URV i coordinadora del projecte.

"La divulgació és això, primer que la societat tingui més coneixement i per tant més criteri, per poder detectar les fake news quan es parla de ciència. I volem que la societat no percebi la ciència i els investigadors com una cosa aliena. Tenim l'obligació de tornar a la societat el que ens dona", destaca Mar Reguero, professora de la Facultat de Química. "Si expliquem i difonem el què significa la Taula Periòdica, podem fer entendre millor com treballem els químics, com és el nostre dia a dia", afegeix Víctor Molina, divulgador científic.

L'àlbum segueix la mateixa filosofia que projecte de divulgació de la Taula Periòdica, que inclou l'espectacle ja s'ha fet ja a la Casa Canals, al Pint of Science, com a acte previ de la Nit Europea de la Recerca, a la plaça Corsini, i també a la Biblioteca de Tarragona.

Notícies relacionades