L'alegria del final dels peatges, després de mig segle de barreres en el cas de l'AP-7 al seu pas per Tarragona, ha obert en paral·lel un debat encès sobre la idoneïtat o no d'instaurar noves fórmules de pagament a les vies ràpides alliberades. De fet, fa ja mesos que els governs espanyol i català parlen de la controvertida vinyeta, una manera de fer pagar per circular en autopistes en funció de la quantitat de quilòmetres recorreguts. Una mesura que es justifica també per raons mediambientals, per afavorir l'ús del transport públic.
Mentre no es torni a pagar, a curt termini, amb l'avís del Govern espanyol de noves fórmules de pagament amb l'horitzó de 2024, el sector turístic i la indústria de les comarques de Tarragona confien en els efectes beneficiosos de l'aixecament de les barreres. Les Cambres de Comerç (Reus i Tarragona) confien que el teixit productiu es beneficiarà de l'estalvi, apuntant directament al sector industrial, el logístic i el turístic com els més alleugerits amb la reducció de les despeses de mobilitat.
Tant els transportistes com els usuaris s'oposen frontalment a la implantació de noves fórmules de pagament, com la polèmica vinyeta
La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona creu que la mesura tindrà un impacte positiu sobre el sector, més competitiu amb la gratuïtat d'una de les principals vies d'accés dels visitants procedents de l'àrea de Barcelona.
La necessitat de costejar el manteniment de les vies ràpides d'alta capacitat és el principal argument per justificar que les autopistes tornin a ser de pagament, previsiblement amb tarifes menys abusives que les que els usuaris i transportistes han pagat durant mig segle a les grans concessionàries. No és, però, una raó que convenci a les federacions de transportistes i les plataformes d'usuaris que han batallat durant dècades en contra dels peatges. Una lluita que no han acabat guanyant fins que ha arribat el final de les concessions privades de les autopistes. "No volem tornar a pagar mai més, no ho consentirem. Ja s'ha abusat prou dels usuaris de les autopistes amb tota mena de mentides i la connivència dels governs amb els interessos de les empreses concessionàries i les grans constructores", critica Llorenç Navarro, portaveu de la plataforma Prou! AP-7 Gratuïta Ja.
La Generalitat, que s'havia mostrat partidària a implantar fórmules de pagament com la vinyeta, ja ha avisat que no farà el primer pas mentre a la resta de l'Estat les autopistes segueixin sent gratuïtes per tothom. Mentrestant, el Govern espanyol manté la falta total de concreció, però va recordant que al 2024 és la data límit per trobar la manera de costejar el manteniment de les autopistes, per la condició posada a Espanya per la Comissió Europea per optar als fons d'ajudes a la recuperació de la crisi de la pandèmia.
La Federació Empresarial d'Auto-transport de la Província de Tarragona (FEAT) s'oposa frontalment als plans de tornar a fer pagar per circular a les vies ràpides. De fet, qüestionen d'entrada que circular sigui ara gratuït. "Que ningú es cregui el missatge que com que no paguem peatges circulem gratis", sosté José Luís Aymat, director de la FEAT. Els transportistes, un dels sectors que més ha pressionat històricament en contra dels peatges, recorden que amb la compra de vehicles s'inclou el pagament de quantiosos impostos, com també es paguen impostos quan s'omple el dipòsit de combustible, sense oblidar els impostos que es paguen per circular.
La FEAT acusa les administracions de seguir el joc a les concessionàries i a les grans empreses constructores encarregades del manteniment de les autopistes i les obres d'ampliació. Veuen una maniobra entre el sector privat i el públic en l'anunci de la vinyeta. "L'operació és tant lucrativa que n'hi haurà per tothom. Grans sumes en forma de cànon per les administracions, i grans cadires als Consells pels polítics i catedràtics que avalen la justícia i la idoneïtat de les mesures a prendre, que pretenen justificar sota el mantra de qui ho fa servir que pagui". La federació de transportistes sosté que és "mentida" que Europa obligui a Espanya a instaurar la vinyeta per poder optar als fons de recuperació de la pandèmia. Hi veuen només una excusa.
Autopistes gratuïtes i més col·lapsades
L'experiència del tram sud de l'AP-7 ja advertia de possibles problemes de congestió als nous trams alliberats, cap al nord, en zones més poblades i amb més volum de trànsit. Tot i que encara falta més recorregut, ja s'han registrat cues en les zones amb més pressió, com és el cas del Vendrell, d'usuaris de l'autopista que diumenge a la tarda i vespre tornen cap a l'àrea metropolitana de Barcelona després de passar el cap de setmana al litoral tarragoní.
Les primeres setmanes sense peatges mostren certa saturació i cues a l'AP-7 de vehicles de tornada a l'àrea de Barcelona després del cap de setmana a la Costa Daurada
Fa un any i nou mesos que no es paga entre Vila-seca i les Terres de l'Ebre, i en aquest tram el trànsit ha pujat globalment un 30%, amb majoria de camions en aquest increment. Amb aquesta experiència prèvia, és d'esperar que el volum de trànsit creixi amb números semblants o fins i tot més grans al tram nord, entre la Costa Daurada i l'àrea metropolitana de Barcelona. Si hi ha retencions, que es concentren durant el cap de setmana i en les operacions de sortida i tornada de les vacances o els ponts, la gratuïtat dels peatges pot tenir un efecte negatiu sobre el turisme. No és la millor manera de començar o acabar unes vacances fent cua a la carretera.
Gairebé dos anys després de suprimir els peatges entre Vila-seca i les Terres de l'Ebre l'increment de trànsit ha estat del 30%
La costa tarragonina té una llarga experiència en retencions, especialment mentre hi havia els peatges troncals a l'AP-7, convertint les barreres en un parany. Amb l'ampliació del tercer carril de l'AP-7 i la supressió dels peatges troncals (Hospitalet de l'Infant i Tarragona), la Costa Daurada fa anys que no pateix cues destacades ni durant les operacions sortida de les vacances d'estiu o Setmana Santa. Caldrà veure què passa ara amb una autopista amb més cotxes i camions, tot i que el tram tarragoní hi ha en una part l'alternativa de l'autovia (A-7) com a via ràpida també lliure de peatges entre l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i Altafulla (Tarragonès).
El desmantellament dels peatges, que les concessionàries faran de forma progressiva tot i que ja no es pagui des del passat 1 de setembre, també afavorirà la mobilitat i reduirà la congestió. Fins que no desapareguin físicament, els peatges, tot i que sense barreres abaixades, obliguen a reduir la velocitat i fomenten les cues, com va passar durant l'operació tornada del primer cap de setmana de setembre, amb retencions quilomètriques sobretot a l'àrea de Barcelona.
De fet, la CEPTA (Confederació Empresarial de la Província de Tarragona) ja havia advertit públicament del risc que l'AP-7 es deteriori amb més congestió. PIMEC a Tarragona també alertava del risc de la saturació i de la necessitat de deixar ben definit el model del manteniment de la infraestructura, que no ha de recaure, sostenen, en els usuaris de l'autopista.