Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, ha rebut aquest matí a Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona; Joan Martí Pla, alcalde de Perafort, i a Eudald Roca, alcalde de la Secuita. La trobada institucional, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha servit per valorar com resoldre els problemes d'accessibilitat que pateix l'estació d'alta velocitat del Camp de Tarragona i afavorir, d'aquesta manera, la integració definitiva d'aquesta gran infraestructura al territori.
La Cambra de Tarragona i els representants municipals de Perafort i la Secuita han volgut fer un front comú per demanar al Govern de Catalunya inversions concretes per potenciar-la amb uns millors accessos.
Un exemple seria el futur parking low cost al costat de l'Estació. Un aparcament que serà una realitat durant l'any 2023, donant un servei alternatiu al pàrquing actual i solucionant la mala imatge i la inseguretat que suposa l'actual escenari de vehicles aparcats als vorals de la via d'accés. En aquest sentit, Eudald Roca, alcalde de la Secuita, ha exposat davant de Vilagrà que "necessitem que s'executi amb urgència una rotonda d'accés al pàrquing i a l'Estació per donar accés al nou aparcament municipal, regular el trànsit i no generar caos circulatori".
La Cambra de Tarragona veu necessària l'execució del nou tram d'accés a l'Estació del Camp de Tarragona del TAV des de la TP-2031 del Catllar, tram la Secuita-el Catllar. En aquest cas, l'estudi informatiu i d'impacte ambiental està aprovat per Carreteres de la Generalitat des del 2008. Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha traslladat a la Consellera que "la construcció, d'un quilòmetre escàs, seria important perquè permetria connectar Torredembarra, i accedir amb més celeritat a tot el Penedès i el Garraf, que utilitza aquesta estació per anar a Madrid".
Joan Martí Pla, alcalde de Perafort, ha assenyalat, per la seva banda, que "queda pendent resoldre l'accés a l'Estació des de Tarragona amb dues possibilitats, millorant l'actual N-240 fins a la rotonda de la màquina de tren o bé desenvolupant el vial de Sant Ramon, competència de la Generalitat".
Durant els primers 15 anys de vida d'aquesta Estació, amb més d'un milió de passatgers anuals, s'ha consolidat com un nus ferroviari de primer ordre que interconnecta el Mediterrani, el centre i nord de la Península i és, a més, un enllaç amb Europa a través dels serveis ferroviaris amb França. Un potencial que reporta directament beneficis empresarials i turístics al conjunt de les comarques de Tarragona.