La plataforma de jocs terapèutics, pensats per estimular la capacitat de coordinació motriu i la interacció, poden ajudar també altres persones, com els qui han patit un ictus. La plataforma Stasim utilitza tecnologies d'Intel·ligència Artificial per adaptar-se a les capacitats de cada usuari i afavoreix el progrés de rehabilitació de les persones amb paràlisi cerebral, com ja s'ha provat. Podria tenir nous usos, a mig termini, per millorar la recuperació dels qui acaben de patir un accident cardiovascular sever.
"Ja ho hem proposat i ara estan sota l'avaluació de la Comissió Europea. El projecte podria tenir continuïtat amb persones que han patit un ictus i estan en una etapa molt inicial després d'haver patit l'accident vascular. Volem desenvolupar les eines per altres col·lectius", destaca Domènec Puig (URV), coordinador del grup de recerca Robòtica i Visió Intel·ligents.
A través del joc, els usuaris poden interactuar amb escenaris de realitat virtual no immersius. No es fa servir el ratolí d'un ordinador ni un comandament convencional, com es faria per exemple en un videojoc, a través de cursors i palanques. Amb mobilitat reduïda, sobretot la fina, seria impossible jugar-hi quan es tenen dificultats motrius. A la plataforma de jocs terapèutics es juga a través de sensors d'equilibri, la taula d'equilibri (balance board), i sistemes intel·ligents de visió, amb una càmera web, en base a models d'aprenentatge automàtic.
És aquesta una via que permetria als malalts d'ictus poder jugar, ja que també solen veure reduïda la seva mobilitat en la fase inicial de la recuperació després de patir un accident cardiovascular agut.
Per jugar i interactuar no es fa servir el ratolí d'un ordinador ni un comandament, com en un videojoc convencional
El joc s'adapta, a més a més, a les necessitats de cada jugador ja que el nivell es modula depenent de la resposta. Hi ha mecanismes de control que permeten els cuidadors, siguin els familiars, tutors o els terapeutes dels centres, com passa ara en aquesta fase experimental, controlar el progrés dels usuaris. Els resultats es monitoritzen per poder veure l'evolució de cada jugador.
Es juga a través de sensors d'equilibri i sistemes intel·ligents de visió, amb una simple càmera web, en base a models d'aprenentatge automàtic
Ja que els jocs es poden controlar amb una càmera web i utilitzen tecnologies d'intel·ligència artificial, poden adaptar-se a les capacitats de cada usuari, de forma personalitzada a través de l'experiència del joc. Així la plataforma afavoreix el progrés de la rehabilitació. A més, la plataforma ofereix mecanismes de control que permeten als cuidadors controlar el progrés dels pacients, ja que els resultats es monitoritzen per veure l'evolució de cada jugador.
Una de les grans potencialitats d'aquesta plataforma de jocs és que a banda de millorar aspectes relacionats amb la mobilitat, són jocs interactius. El projecte vol facilitar les relacions entre els pacients amb paràlisi cerebral, i en un futur entre d'altres tipus d'usuaris amb discapacitats diferents. La tecnologia desenvolupada a Stasim permet que siguin jocs col·laboratius, amb diversos jugadors participant a l'hora des de qualsevol lloc del món per afavorir també la capacitat de comunicació de les persones que juguen a l'hora a la mateixa plataforma.
Un projecte de col·laboració internacional: de Tarragona a Ucraïna
El projecte, de gran abast, ha estat possible gràcies al finançament de la Unió Europea (UE) i a la col·laboració de diversos centres d'investigació del món públic i privat, amb la URV fent de ròtula i aportant el coneixement en el món dels algoritmes. A banda de la universitat tarragonina, hi ha implicats grups de recerca de Grècia, Ucraïna, ara sacsejats per la guerra, Irlanda, que ha pensat el model de negoci, o Noruega, a través de l'empresa Hugin Tech, experta en el disseny de jocs interactius.
"És molt important pensar bé que aporta cadascú, la raó de ser de cada partner, nosaltres som experts en l'àmbit de la intel·ligència artificial, de l'anàlisi de dades i imatges. Els noruecs són experts en dissenyar jocs i també hi ha una institució clínica d'Ucraïna. Els irlandesos estan enfocats en el model de negoci", afegeix Domènec Puig (URV). Aquesta suma acaba tenint efectes multiplicadors. "La recerca dins d'equips multidisciplinaris fa que es puguin tenir resultats amb un alt impacte social i que arriben al mercat i beneficiïn directament la societat" afegeix Puig, investigador principal del grup de recerca Robòtica i Visió Intel·ligents de la URV.