Covestro ha posat en marxa al seu site de Tarragona una nova planta per a la producció de clor a escala global. Amb una inversió de 200 milions d'euros i la creació de 50 nous llocs de treball, el nou equipament esdevé la primera planta d'aquestes característiques basada en la tecnologia ODC -càtode d'oxigen despolaritzat-.
Segons la companyia, aquesta instal·lació permetrà un subministrament més eficient, més sostenible, independent i permanent de clor i sosa càustica per a la producció de MDI a Tarragona. A més, reforçarà la xarxa europea de producció d'aquest material que esdevé un precursor per a la fabricació d'escuma rígida de poliuretà, utilitzada per aïllar aparells de refrigeració i edificis.
En comparació amb la tecnologia que predomina en l'actualitat, l'ODC requereix d'un voltatge més baix i, per tant, la companyia tindrà un estalvi energètic de fins al 25%. A més, la nova tecnologia pot evitar fins a 22.000 tones mètriques d'emissions de CO2 a l'any, segons ha apuntat Covestro a través d'un comunicat. D'aquesta manera, la companyia espera arribar a l'objectiu de ser l'any 2035 "operacionalment neutra des del punt de vista climàtic".
Segons el director general de Covestro a Espanya, Andrea Firenze, l'arribada de la nova planta "reforça la posició de Tarragona com a referent de la química al sud d'Europa". A més, i segons Firenze, "promou el desenvolupament econòmic i social de la zona, i genera, tan directa com indirectament, nous llocs de treball".
La companyia espera que el mercat de MDI continuï creixent en els pròxims anys. L'any 2019 el mercat mundial d'aquest producte va tenir un volum aproximat de 7.500 quilotones. La planta no només produirà clor, sinó també sosa càustica per als mercats ibèric i europeu. Tant el clor com la sosa càustica són dos productes químics bàsics indispensables per a la indústria química, a més de constituir una matèria primera clau per a molts altres sectors estratègics, segons ha apuntat la companyia.