"El celler Mas Bella es troba ubicat dins les parets de l'antiga casa pairal datada de l'any 1777, hem rehabilitat una part de l'antic celler on actualment elaborem els nostres vins i disposem també d'un espai dedicat a la botiga i sala de tast per tal de poder oferir als nostres clients una estança agradable per degustar els nostres productes", explica Elisa Ribé, propietària i neta de Daniel Ribé, l'avi que va fer els primers vins de la família i que va plantar la gran part de les vinyes actuals.
Constituït el 15 d'abril del 2009, el celler es dedica a l'elaboració de vi blanc, rosat i negre sota el paraigües de la Denominació d'Origen Tarragona. "El projecte respon a un repte personal de la propietat per a mantenir i continuar la tradició familiar ja que l'avi Daniel Ribé elaborava vi en aquestes instal·lacions. I donar un valor afegit a les seves vinyes, al poble i al territori, oferint un projecte enoturístic familiar i de qualitat", comenta Ribé.
Ubicat a la pedania de Masmolets, que pertany al municipi de Valls, el celler està tot rodejat de les vinyes propietat de la família. 14 hectàrees de vinya on l'avi feia el seu vi. En aquest procés cap als mitjans dels anys 80 es va deixar de fer vi, "però sempre recordem amb el meu germà i els nostres cosins els mesos d'estius que passàvem a la casa i enmig de les vinyes i, sobretot, el gran record que conservem d'aquells temps és de quan arribaven els dies de la verema", explica l'Elisa Ribé.
"A casa, des de sempre hem tingut una gran estima cap al món vitivinícola i cap a la cultura del vi. Jo vaig estudiar enginyeria agrícola -especialització en indústries agroalimentàries- i més endavant vaig començar a fer enologia. Durant aquests anys i vam determinar tornar a donar valor a les vinyes i a recuperar l'elaboració dels nostres vins", comenta.
Vivències i records personals
"Sempre tenim present la passió amb la que el nostre avi Daniel tenia cura de les seves vinyes, pel seu hort, per la seva terra. Sempre ens va inculcar el valor d'aquest patrimoni. Per sort, durant els darrers anys, s'ha incrementat la visibilitat per la pagesia de l'Alt Camp i, per tant, també per tot allò relacionat amb el món del vi. Afortunadament, tenim una llarga llista de joves emprenedors que des de fa anys treballen per donar valor a la nostra terra, valor a les nostres vinyes, valor als nostres raïms. El fer vi és una altra manera -i molt vàlida per donar valor al nostre patrimoni agrícola", diu Ribé.
Varietats i vinyes
Actualment, tenim catorze hectàrees en producció, amb varietats de casa. En blancs tenim macabeus i cartoixà. De negres conreen garnatxes i ull de llebre. El macabeu i el cartoixà venen de ceps plantats en sòls calcaris i l'ull de llebre i la garnatxa en uns sòls amb components de llicorella perquè estan plantats en una franja de sól que baixa de la Serra de Miramar. "La pissarra ens marca força el caràcter dels nostres vins negres", matisa Elisa Ribé.
La propietària del Celler Mas Bella insisteix en el fet que "és molt important la feina que es fa a les vinyes perquè evidentment queda reflectida al caràcter dels vins. Fem una agricultura convencional però molt sostenible, intentant que la planta mostri la seva màxima expressió. La marinada que baixa de la Serra de Miramar que aporti una gran ventilació a les vinyes i ens assegura una vinya molt sana", explica la propietària de Mas Bella.
A banda de les varietats comentades, Mas bella es troba en fase de participació en diversos estudis i projectes per tal d'introduir o recuperar varietats autòctones 'aquesta xona de l'Alt Camp. En aquest sentit, participaen diversos estudis impulsats des de la DO Tarragona i de l'Institut Català de la Vinya i el VI, adreçats a recuperar varietats com per exemple el tarragoní. "Cinc cellers de la zona participem en aquest projecte de recuperació del tarragoní. Una varietat que ja estava plantada en l'època prefil·loxèrica i ara intentem analitzar la viabilitat d'aquest cep, com es comporta actualment. Tenim un camí de vuit anys per tal de poder estudiar la seva adequació i veure quin producte podrem aconseguir".
L'empremta del macabeu
"A casa, des de la recuperació del projecte del nostre celler, el 2009, hem utilitzat el macabeu per fer el nostre vi blanc. De fet mai l'hem cupejat amb d'altres varietats perquè creiem que és una varietat molt xula i que s'expressa molt bé", explica Elisa Ribé.
A nivell de DO Tarragona juntament amb l'Incavi s'està treballant també en potenciar aquesta varietat. En aquest cas, "tenim en marxa un estudi sobre la càrrega de poda sobre la qualitat final dels vins i també un estudi de la qualitat dels macabeus segons quina sigui l'alçada de les vinyes on es conreen i associat al canvi climàtic".
La importància de l'enoturisme familiar
"L'enoturisme és molt importat dins l'activitat del nostre celler. Un pícnic entre vinyes, adreçada especialment a les famílies o els vins de Mas Bella mariden amb productes de la zona per fer un bon esmorzar; la visita i tast tradicional al celler són alguns dels exemples que s'ofereixen als visitants", comenta Ribé. Capítol a banda cal citar les activitats que organitzen a l'estiu amb els sopars Wine Summers Truck. "Una part molt important d'aquests activitats enoturístiques tenen com a objectiu explicar la cultura del món del vi als més petits. És evident que el vi és un producte per adults, però és interessant que els nens i nenes sàpiguen el que representa al nostre territori. Intentem explicar-los-hi i després ells dibuixen l'etiqueta del l'ampolla de vi que la família s'endurà cap a casa".
Els vins del Celler Mas Bella
Mas Bella elabora cinc vins. Dos blancs, un rosat i dos negres.
Bella Blanc. Elaborat amb raïms de la varietat macabeu, cent per cent. Seleccionat els millors raïms que entren al celler, amb un estat de maduració òptim. Deixem que la varietat expressi els seus valors.
Bella Cartoixà. Elaborat a partir de raïms de cartoixà (conegut també com a xarel·lo o pansa blanca). Un vi passat per fusta, molt poc. Per donar-hi una miqueta més de joc. Un vi molt gastronòmic.
Bella Rosat. Elaborat amb garnatxes. Un vi jove, fresc, molt aromàtic.
Bella Negre. Cupatge de garnatxa negra i ull de llebre. Té tres mesos de bota. Marcat pel nervi que ens aporta el sòl de licorella d'aquesta franja que neix a la Serra de Miramar.
Bella Negre Selecció. En homenatge a una vinya que tenim a la partida dels Boscos de Valls. Un any en bota.
A banda d'aquests vins consolidats, "estem treballant en d'altres projectes com per exemple en un projecte de fer un vi de licor, un vi generòs o també estem analitzant la possibilitat de fer vins utilitzant d'altres fustes. Tot això està en fase d'estudi i d'experimentació", diu Ribé.