Darrere del projecte vitivinícola de La Torre del Veguer se sumen ja sis generacions d'homes i dones apassionats pel món del vi. En Joaquim Gay de Montellà Estany, l'actual director del projecte, explica que aquesta llarga aventura i -a la llarga- un sòlid projecte empresarial "va començar amb una petita botigueta que Josep Ferrer Vidal va obrir a Vilanova i la Geltrú a mitjan segle XIX".
Ferrer, de família modesta s'interessa per l'enologia cursant diversos estudis a Bordeus. Uns anys després, la seva inquietud pel món empresarial el porta a crear l'empresa Tèxtil "Gumà i Ferrer" que després es transforma en "José Ferrer i Cia". Anys després construeix la fàbrica de la mar a la rambla de Vilanova. Va ser innovador en la tecnologia de filar i teixir cotó. Conjuntament amb el seu consogre Antonio López i López (Marquès de Comillas), funden la Transmediterránea, Tabacs de Filipines, Banc Mercantil, La Hispano Colonial i Ferrocarrils del Nord-oest.
Aquella passió pel món del vi el va portar a crear, l'any 1878, el celler Torre del Veguer al terme municipal de Sant Pere de Ribes, a la comarca del Garraf, amb unes vinyes ubicades enfront mateix del mar. Força dècades després, la cinquena generació de la família, Joaquim Gay de Montellà Ferrer Vidal i la seva esposa Marta Estany Bufill -enòloga i farmacèutica- va determinar afrontar una refundació del projecte vitivinícola familiar l'any 1995 amb la Torre del Veguer com a emblema i llegat familiar privilegiat.
El 2008 inicien una nova aventura, en aquest cas fora del Penedès, amb una vinya experimental ubicada a la Cerdanya, al bell mig del Pirineu català. "Un projecte personal amb la petjada de la mare va ser determinant, amb uns ceps plantats a més de 1.200 metres d'altitud. Recordo que en aquells moments -ara farà quasi 16 anys- a les converses familiars ja apareixien expressions com el canvi climàtic i ja s'adoptaven algunes mesures amb aquesta preocupació futura", explica Joaquim Gay de Montellà Estany. A la Cerdanya, el celler va començar a elaborar els vins que -amb les varietats Pinor Noir i Riesling- li han donat molt de renom. Però amb la voluntat d'anar més enllà i de treballar per la recuperació de varietats autòctones, van començar un estudi -de la mà també- de l'Institut Català de la Vinya i el VI (INCAVI), per analitzar i valorar les tipicitats d'aquest territori pirinenc on al citat celler conrea prop de 5 hectàrees de vinya.
Consolidada aquesta primera aventura fora del Penedès, la família Gay de Montellà Estany va posar els ulls en una segona aventura que s'ubicaria en terres tarragonines, inicialment en unes vinyes situades a la Conca de Barberà, entre Poblet i Vimbodí. Aquestes finques havien format part del castell de Riudabella, del segle XII, i que va ser propietat de Pedro Gil Moreno de Mora. De fet, les vinculacions de la família propietària de Torre del Veguer amb la comarca de la Conca de Barberà venen de lluny. Agustí Ferrer-Vidal Goytisolo, l'avi matern de Joaquim Gay de Montellà i Ferrer-Vidal, el president de Torre del Veguer, va ser un dels promotors de la creació del Patronat de Poblet l'any 1947.
En aquest cas, Torre del Veguer va determinar destinar 13 del centenar d'hectàrees de la propietat, al conreu de la vinya i el bosc, amb un sols pedregosos certament peculiars. En aquest domini vinícola, la protagonista és la garnatxa negra. "En aquest espai hem treballat amb tranquil·litat, sense pressa, perquè considerem que el més important que cal fer durant aquests anys, ha estat el d'entendre la vinya", matisa Joaquim Gay de Montellà Estany.
De les vinyes protagonistes en aquest espai de la Conca de Barberà, destaca el paratge de Pla d'en Cucut, al qual s'hi ha sumat el Pla del Pastor i el Pla del Conill. D'aquestes vinyes s'elaboren dos primers vins monovarietals de garnatxa negra, La Rosada 2022, un rosat ecològic, i El Cucut 2021, un negre també ecològic que fa criança en bota durant uns set mesos.
Passió pel Priorat
La inquietud, però dels propietaris del celler Torre del Veguer van continuar del tot viva i fa pocs mesos, la seva passió pel Priorat va fer-se palesa amb la compra d'una nova vinya una zona ubicada dins el terme municipal de Porrera, però a poca distància de la cruïlla amb el terme de Torroja del Priorat. En aquest indret, un coster de carinyena centenària a la partida de Las, datada de l'any 1925 constitueix la "joia de la corona del nostre projecte prioratí", tal com explica Gay de Montellà.
"Fa anys que teníem la intenció de treballar i elaborar els nostres vins amb vinyes del Priorat, però van esperar un temps fins a trobar una finca que s'adaptés al projecte que volíem implantar. L'any passat van fer la primera verema i -si tot va bé- tenim la voluntat de treure al mercat el primer vi d'aquesta zona a finals d'aquest 2024 o començaments de 2025", comenta. "Estem treballant amb un projecte orgànic sostenible i on volem treure la màxima expressió d'una vinya de secà com ha estat històricament aquest terreny".
La proposta que la Torre del Veguer impulsa en terres prioratines porta afegit una altra actuació molt destacable, com és la recuperació de l'edifici de l'antic Sindicat Agrícola de Torroja que "hem llogat per una termini de trenta anys i on volen crear i instal·lar el nostre celler al Priorat. Es tracta d'un edifici de dues plantes amb prop de 600 metres quadrats que restaurarem amb una planta baixa dedicada a les criances i una primera planta destinada a les elaboracions". Torre del Veguer contempla una inversió propera al mig milió d'euros.