Noves generacions d'enòlegs per assegurar el llegat familiar

La formació dels nous viticultors els catapulta a la direcció dels cellers

Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Cambrils

Al llarg de diferents articles publicats en aquestes pàgines hem pogut constatar l'existència de tot un seguit de joves enòlegs i enòlogues que han completat un gruix d'estudis i de cicles formatius que els han catapultat a assumir la direcció i el futur de diversos cellers del nostre territori. I és que sense el protagonisme i la tasca acomplerta per diferents centres de casa nostra seria més complicat explicar la progressió que el sector vitivinícola viu a casa nostra.

Projectes educatius com ara l'Escola Agrària de Gandesa, l'Escola d'Enologia Jaume Ciurana -creada l'any 1981 al municipi del Falset- o la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili -posada en marxa a Tarragona l'any 1997- han encarrilat el futur professional de diverses generacions que han estat protagonistes en aquesta mena de 'revolució vitivinícola' que viuen les comarques tarragonines, així com la gestió d'altres projectes d'arreu de l'Estat. D'altra banda, l'existència de graus formatius internacionals han atorgat -especialment a la Facultat d'Enologia de la URV- un gran prestigi i un reconeixement que -penso- hauria de ser més visible a casa nostra.

És evident que -al llarg d'aquests anys- la tipologia i els interessos dels estudiants que han passat per aquests centres és i ha estat ben diversa, però un dels aspectes a destacar és la possibilitat de mantenir vius molts projectes històrics familiars que en altres situacions s'haurien extinguit per manca de la implicació de noves generacions. Però en el nostre entorn cal mostrar la satisfacció i l'esperança per aquestes noves fornades d'enòlegs que s'ha posat a l'esquena els projectes heretats de pares, avis, besavis, etc. i els han modernitzat sense perdre l'empremta històrica de molts d'ells. I això no és només bo pel fet de gaudir d'uns vins de gran qualitat sinó pel fet de mantenir viu un territori amb tot el que això ha significat en comarques que durant anys van patir de valent una forta crisi econòmica i una greu despoblació.

Aquesta dinàmica formativa continua constituint un importantíssim pol d'atracció per noves generacions que carreguen amb un bagatge històric vitivinícola i que han de permetre assegurar la pervivència dels seus llegats familiars i -perquè no- iniciar-ne de nous en els anys vinents.

Per sort n'hi ha molts més, però en volem presentar alguns. En Genís Asens Blanch s'està preparant per agafar el relleu d'un dels enòlegs més prestigiosos del Montsant: parlem de Joan Asens (Orto Vins de Masroig). En Genís explica que "vaig decidir estudiar enologia perquè les meves famílies -tant de part del pare com de la mare- són pageses. A casa, des que tinc tres anys amb el pare vaig començar a fer un vi , primer vam començar a fer-lo per la il·lusió d'un pare per ensenyar al seu fill el que era el seu ofici i la seva passió i - amb el pas dels anys i vaig anar agafant més consciència de la realitat d'aquest món i del que m'agradava". En Genís estudia actualment enologia a la URV.

"Vaig començar - quan era més petit- vaig començar a dibuixar les etiquetes a mà per una petita producció d'ampolles per a la família i per regalar als amics, fins que l'any 2010 vam decidir plantar un petit bancal del qual actualment n'elaborem unes 500 ampolles -La Coma dels Genís- i en cada anyada m'he anat involucrant més en el procés i he vist que el món de l'enologia m'agrada molt i que em permet connectar moltíssim amb les arrels de la meva família i el llegat que tinc darrere", comenta.

En Genís parla també del consum de vi per part de la gent "més jove". "El consum en aquest cas, generalment no té la resposta que hauria de tenir perquè considero que sovint no es veu l'esforç i el treball que hi ha darrere d'una ampolla de vi i possiblement perquè culturalment estan molt més integrades altres begudes alcohòliques com pot ser la cervesa en qualsevol moment del dia i no una copa de vi per acompanyar un esmorzar, dinar o sopar, com si que ho estava abans en la generació del meu pare o dels meus avis".

Un altre bon exemple d'aquests futurs enòlegs, el trobem a Porrera, amb Sergi Sangenís Grau. La darrera generació del Celler Cal Pla i també amb gran, un pes històric a les espatlles. "Estic estudiant tercer d'Enologia a la Facultat d'Enologia de la Rovira i Virgili, ja que des de molt petit tenia clar que era el que volia estudiar. Vaig fer el cicle mitjà i el Superior a Falset i després vaig entrar a la URV. La meva idea és seguir amb el celler familiar Cal Pla de Porrera ... Un cop acabada la carrera tinc la intenció d'anar-me'n a algun altre país a fer alguna verema per agafar noves experiències i conèixer altres projectes vitivinícoles que sempre va bé".

Masroig, Porrera, i també Ulldemolins. On la Clàudia Vinyes, del Celler Serra Major, s'ha posat al costat del seu pare per mantenir el seu projecte familiar, més recent però amb fites i projectes importants. "Em vaig matricular a enologia- diu la Clàudia Vinyes- perquè després de fer el segon de batxillerat vaig fer un treball de recerca sobre els vins rancis i allò em va agradar moltíssim i també -com a casa tenim un petit celler familiar que porta el meu pare també sempre em va cridar l'atenció. He viscut envoltada de vinyes i amb tot aquest bagatge personal i familiar em vaig decidir a continuar amb aquesta passió. Estic molt contenta de fer enologia i el meu objectiu passa per continuar amb el celler de casa i fer nous projectes, noves vinificacions i aplicar tot aquest aprenentatge al nostre celler".

Ens explica un d'aquests nous projectes "ara el meu pare ha tingut la idea de plantar carinyenes a Ulldemolins, les primeres que hi ha en aquesta zona. Abans no es podien plantar perquè per la mateixa naturalesa de la planta en una altitud i latitud del nostre terme no afavoria gens el seu cicle vegetatiu i la seva maduració no era bona. Ara amb el canvi climàtic ens hem atrevit a provar i a veure com surt tinc moltíssimes ganes d'experimentar amb aquesta varietat".

Però a la citada Facultat d'Enologia també hi trobem casos d'implicació per altres motius i provinents de sectors no relacionats directament amb el món del vi. Futurs enòlegs que s'hi han implicat per diversos motius. És el cas de l'Eva Sanz. "Vaig determinat fer Enologia -ens explica- perquè tot i que després de la selectivitat tenia una bona nota per estudiar el que volgués, al final vaig decidir fer alguna cosa diferent i aleshores, investigant, vaig veure la possibilitat de fer Enologia. Tot i que la meva família no té vinyes, vaig optar per aquest camp i ara veig que la carrera m'agrada moltíssim i estic molt contenta d'haver-me decantat per aquest món. El meu entorn sempre ha viscut amb passió el món del vi i també ha potenciat aquest interès meu per aquest sector. Potser primer en cridava més la curiositat, però ara m'atrauen moltes coses més... ha estat un bona decisió."

A les mans del Genís, de la Clàudia, de l'Eva, del Sergi i dels molts altres tenim assegurat el futur d'un sector que és un dels grans protagonistes econòmics, socials i culturals de casa nostra.

Notícies relacionades