Clos Galena commemora 25 anys de somni continu al Priorat

El celler del Molar compleix un quart de segle i ho celebra amb un dinar amb els mitjans de comunicació a Can Bosch

Merche Dalmau amb Enric Amorós i el vi commemoratiu dels 25 anys.
Helder Moya / Cambrils

Merche Dalmau reconeix obertament que «la mort del meu marit, el Miguel, fa onze anys va ser un cop molt dur. De cop i volta vaig haver d'aprendre a gestionar des de zero un celler, com si d'un avió es tractés i sense idea de pilotar». Sempre somrient i amb la valentia que caracteritza la seva personalitat, la farmacèutica tarragonina es va envoltar d'una bona tripulació, va agafar els comandaments de l'aeronau i va començat a volar ben alt fins fer realitat el somni ideat i compartit amb la seva parella: Clos Galena, de la DOQ Priorat.

L'any 1999 el celler Domini de la Cartoixa va començar a escriure els primers capítols d'una història d'èxit, o com Merche Dalmau apunta molt encertadament «un somni fet realitat, ple de passió, de compromís, de perseverança i de sentimentalisme». Ella i en Miguel Pérez van tenir molt bon gust alhora d'escollir l'escenari: la població prioratina del Molar, a la finca de la Solana, amb 11 hectàrees de vinya pròpia que actualment s'acosten a la trentena.

Mare de tres filles, tot i la desgràcia del traspàs del Miguel, la Merche Dalmau ni molt menys va abandonar aquest projecte familiar. Ben acompanyada del seu director tècnic des dels inicis, el reconegut enòleg Toni Coca (qui ha jurat fidelitat eterna al celler), del responsable de viticultura, l'Enric Amorós i actualment, amb les incorporacions entre d'altres, de Montse Caelles com a responsable de màrqueting i de Cristina Pérez, filla de la Merche i el Miguel «m'emociona que la meva filla hagi decidit implicar-se en un celler on els seus pares vam portar a terme una aposta totalment innovadora en aquell moment al Priorat, una comarca que sempre ens havia enamorat. Tot amb la clara voluntat des del primer moment d'elaborar vins ecològics i de qualitat» comenta Merche Dalmau, acompanyada d'Enric Amorós, al restaurant cambrilenc Can Bosch (Estrella Michelin més antiga de la demarcació) en una trobada amb representants dels mitjans de comunicació, interessats en saber més curiositats sobre la història del celler.

Clos Galena -propietat de la família Pérez-Dalmau- produeix anualment 155.000 ampolles anuals repartides en 95.000 DOQ Priorat, 50.000 DO Terra Alta i 10.000 DO Montsant. Exporta un 70% de la producció a països com Suïssa, Alemanya, Puerto Rico i Mèxic. El 10 de desembre del 2017 el seu vi Formiga de Vellut es va internacionalitzar mundialment en ser el primer vi català servit al sopar dels Premis Nobel. A més, a finals del 2023 també van rebre a París el premi al celler de l'any als 'The European Awards'.

Un homenatge a la història del celler que no es tornarà a repetir

Coincidint amb els vint-i-cinc anys, el celler ha presentat un vi commemoratiu, el Clos Galena 25 Anys d'un Somni, un producte únic i de col·leccionista i que només sortirà aquesta anyada d'aniversari. Se n'han fet 1.398 ampolles al preu de 125 euros. També es posaran al mercat algunes anyades històriques de Galena i Clos Galena procedents de l'enoteca del celler.

Sobre el Clos Galena 25 Anys d'un Somni, està elaborat amb garnatxa, carinyena i sirà, amb 1% de cabernet sauvignon. Hi predomina la fruita, és fresc i elegant. Al nas és una festa, en boca el temps acabarà de conjuminar tots els elements. «És un vi que té anys de guarda, per a qui vulgui i pugui esperar a beure-se'l» comenta Enric Amorós.

Notícies relacionades