Neix Montsant Nord per mostrar la seva identitat pròpia

Viticultors i cellers d’aquesta àrea del territori creen una nova associació per projectar les particularitats dels seus vins

Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Cornudella de Montsant

Els cellers de la zona nord de la Denominació d'Origen Montsant han constituït una associació per tal de promoure les particularitats dels vins que s'elaboren en aquesta zona, "la més fresca de la DO Montsant", destaquen. L'Associació Montsant Nord està constituïda per 10 cellers ubicats en els 4 municipis que conformen la zona, Cornudella de Montsant, Ulldemolins, Albarca i Siurana: Agrícola d'Ulldemolins, Celler Cooperatiu de Cornudella, Celler de l'Era, Celler Gritelles, Celler Noguerals, Celler Ronadelles, Celler Serra Major, Cingles Blaus, Clos Maria i Companyia Vitícola Sileo.

Tots elaboren els seus vins amb raïm provinent exclusivament d'aquesta zona, i ara volen "donar a conèixer les peculiaritats que té aquesta zona en diferència a la resta de zones de la DO Montsant", asseguren. L'associació compta amb el suport de la DO Montsant, i els que la conformen confien que serveixi "perquè altres zones de la DO puguin unificar els seus esforços per tal d'ajudar a difondre millor els vins d'aquesta Denominació d'Origen.

Els vins de Montsant Nord Viticultura d'alçada, aposta per varietats autòctones -fonamentalment garnatxes i carinyenes- i vinificació de mínima intervenció són els trets característics i definitoris dels cellers que formen part de l'Associació Montsant Nord. La Serra del Montsant, amb la Roca Corbatera i la Serra de Siurana amb el Cim de La Gritella, aporten l'escalf i la protecció de la brisa marina, necessaris per a una bona maduració del raim i un equilibri perfecte en les molècules que donaran frescor i longevitat als vins del Montsant.

Les seves finques es troben situades a altituds d'entre 400 i 800 metres sobre el nivell del mar, sota la influència de cims de més de mil metres d'alçada. De fet, des de la nova associació de viticultors destaquen que "les singularitats orogràfiques de la Serra de Montsant i la Serra de Siurana creen un microclima únic, que protegeix les vinyes de la brisa marina per afavorir una bona maduració i un equilibri perfecte del raïm".

Agustí Torelló, del celler Companyia Vitícola Sileo, destaca que les vinyes ubicades en aquestes finques dels quatre municipis es caracteritzen "per tenir un sòl heterogeni de llicorella, argila, panot i còdols, que confereixen al raïm unes característiques diferents d'acidesa que es tradueixen en uns vins amb gran frescor i amb molt bona capacitat d'envelliment". Torelló explica que "estem en una zona oni hi ha molts monsants al Monsant, molts microclimes diferents, moltes microzones diferents i aquesta zona tan heterogènia té el privilegi de marcar les hores amb una puntualitat suïssa i això és molt interessant per aquest territori. Tenim moltes característiques comuns, però també tenim moltes peculiaritats a les quals cal donar valor i visualitat, pensem". Per Torelló, "la feina feta per aquests 10 cellers de l'Associació, cadascú amb la seva personalitat, mostra la riquesa d'aquesta zona nostra, en aquesta microzona tan concreta que ens permet fer uns vins que mantenen molt més l'acidesa, vins que són molt frescos, vins que són elegants".

En aquestes finques es treballen fonamentalment varietats històriques a la zona, com són les garnatxes i carinyenes, que creixen en sòls diversos com ara la llicorella (racorell), la roca calcària i l'argila, i que confereixen al raïm unes característiques diferents i particulars. El president de l'associació, Xavier Estivill, ha volgut destacar "la tasca per estudiar i analitzat els sòls de la DO Montsant i la gran validesa del projecte de zonificació dels diversos territoris i de les diferents vinyes que s'ha realitzat durant els darrers anys des de la Denominació d'Origen Montsant". Estivill ha volgut també donar valor a "la tasca de recuperació i de preservació que les diferents generacions de famílies han fet per mantenir fins al dia d'avui aquesta riquesa vitivinícola ençà de la crisi generada per la plaga de la fil·loxera esdevinguda durant els darrers anys del segle XIX". "Durant molts i molts anys, els nostres avis i els nostres pares van fer milers d'empelts per tal de recuperar les nostres varietats autòctones, sobretot la garnatxa i la carinyena", ha conclòs Estivill, propietari del celler Critelles.

"El resultat són uns vins amb gran frescor, que conserven molta acidesa, amb una concentració de tanins molt fresca que permet un envelliment de molt llarga durada. Són vins que, a més, mantenen la seva frescor tant si són vins joves com si són vins de criança", expliquen.

La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just "ha donat valor a l'evolució que els cellers d'aquesta associació han experimentat durant els darrers anys i la feina ingent que s'ha realitzat des de la creació de la DO, la més jove de les existents a les comarques de Tarragona, actualment amb poc més de 20 anys d'història". Just ha mostrat el seu suport i la seva satisfacció "pel fet d'assistir a la creació d'una nova iniciativa que col·laborarà en donar valor a la realitat vitivinícola d'aquesta part de territori de la DO i que ajudarà també en destacar la feina que fan també els viticultors. Estem immersos des de fa temps en donar un cop de mà també al sector pagès de casa nostra i aportar més recursos per tal que el sector es guanyi millor la vida".

Xavier Estivill ha comentat que "a partir d'ara es portaran a terme tot un seguit d'activitats de promoció amb la voluntat d'acomplir una tasca didàctica per donar a conèixer no només la realitat vitivinícola de la zona, sinó també la peculiaritat d'un territori privilegiat ubicat als peus de la Serra del Montsant".

Els 10 vins que representen a Montsant Nord

Durant la presentació, realitzada a la Copperativa de Cornudella del Montsant, cada un dels 10 cellers ha escollit per a l'ocasió un vi que representa de manera genuïna les seves característiques com a celler, així com les característiques de les vinyes de les quals neix el seu vi. Aquest són els 10 vins representatius de la zona escollits pels socis de la nova associació Montsant Nord.

Sssshhhh 2022 (garnatxa negra), d'Agrícola d'Ulldemolins

8C+ Blanc de Noirs 2023 (garnatxa negra), del Celler Cooperatiu de Cornudella

Bri 2016 (garnatxa negra, carinyena i syrah), de Celler de l'Era

Siurana Brisat 2021 (macabeu), Celler Gritelles

Titina 2017 (garnatxa negra i macabeu), de Celler Noguerals

Cims del Montsant 2021 (garnatxa negra i carinyena), de Celler Ronadelles

Sarroges 2017 (garnatxa negra, syrah, cabernet sauvignon i merlot), de Celler Serra Major

Mas de les Moreres 2022 (garnatxa blanca), de Celler Cingles Blaus

Clos Maria Blanc 2018 (garnatxa blanca, viognier i moscatell), de Celler Clos Maria

Costers de Cornudella Blanc 2022 (garnatxa blanca, macabeu i garnatxa negra), de Companyia Vitícola Sileo

Notícies relacionades