Chus Blasco
Emprenedora digital i mentora d'assessors
Directora d'AFCA, consultoria d'estratègia i finances
El significat de treballar no té un origen inspirador a la nostra llengua. D'acord amb un estudi del lingüista català Joan Coromines, la paraula treballar "prové del llatí tripaliare, de tripalium, instrument de tortura que s'utilitzava per infligir dolor i patiment." És curiós que la definició en català del verb treballar destaca l'esforç que suposa l'activitat en si, però la idea d'aconseguir un propòsit està absent. En canvi, la paraula en anglès work deriva de la paraula alemanya werk, que prové del grec clàssic, com a definició de l'energia vital necessària per dur a terme una activitat. La paraula work descriu aquella activitat que té com a finalitat aconseguir un objectiu, afegint el component d'utilitat. La paraula treball, a diferència de la paraula anglesa, no té a les seves arrels cap component que tingui a veure amb la realització personal. Potser li hauríem de donar un tomb al significat i mirar d'entendre el sentit del treball de forma més positiva i constructiva. Podem començar per "la fórmula secreta" de les organitzacions que ja han aconseguit ser reconegudes com a excel·lent llocs per treballar (Great Places to Work).
Què és un bon lloc per treballar?
D'acord amb l'expert en management Jeffrey Pfeffer, hi ha 6 factors que les organitzacions que es poden considerar un bon lloc per treballar tenen en comú. 1) Tenen un grau elevat de seguretat en l'ocupació, que fomenta la lleialtat i la confiança laboral. 2) Funcionen mitjançant equips auto organitzats i la presa de decisions està descentralitzada. Les persones disposen d'autonomia i tenen marge de discrecionalitat per decidir. 3) Paguen per sobre del salari de mercat, de forma que els treballadors se senten valorats. No confien massa en els incentius econòmics com inductor de l'esforç, així que defineixen un sistema de retribució en el que tots guanyen quan a l'empresa li va bé. 4) Estableixen sistemes de formació, tant al començament com de forma continuada, suposant una inversió important en els treballadors. 5) Avaluen el rendiment dels treballadors, però no sobreestimen la importància de l'avaluació. 6) Els hàbits i les pràctiques de la gestió del dia a dia fan èmfasi en la seva missió. Com a resum podríem dir que "una bona empresa fomenta treballadors molt compromesos i als treballadors molt compromesos els importa fer bé la seva feina".
Treballar menys?
Moltes persones havien pensat (erròniament!) que si poguessin treballar des de casa, podrien treballar menys. Però hi ha un component crític que no es descobreix fins que no es posa en pràctica i que milers de persones van descobrir a conseqüència del confinament. Per ser efectiu treballant en remot, és imprescindible un elevat grau d'autogestió. L'autogestió representa un elevat grau de coneixement de les mateixes emocions. Si una persona no està equilibrada emocionalment, difícilment serà un professional efectiu, perquè prioritzarà el que li dicten les teves emocions. Coses que poden passar: que dedicarà massa hores a aquella tasca intranscendent per evitar que el seu cap s'enfadi, que deixarà d'ajudar a un company perquè posaràs davant la seva preocupació per complir amb la data límit d'aquella entrega.... Quan les persones prioritzem les mateixes emocions, correm el risc de treballar molt més però aportar molt poc.
Ni totes les persones tenen la mateixa capacitat d'autogestió ni totes posen el mateix compromís i esforç. Donem per fet que les persones treballen només a canvi d'uns incentius, recompenses i/o diners com a intercanvi d'unes hores de treball. Però és una visió limitada. Cada persona té les seves pròpies motivacions i no tots responem igual als mateixos incentius.
Treballar millor
Les empreses que són un bon lloc per treballar són aquelles que han decidit que cultiven una cultura que potencia el desenvolupament persones i professional de les persones que allà treballen. No succeeix per atzar. Han decidit que si cuiden els seus treballadors, aquests cuidaran dels seus clients.
La manca d'autonomia i llibertat per prendre decisions en el lloc de treball és nociu per la capacitat de resoldre problemes que tenim les persones. Perquè les persones puguin treballar millor, la clau no hi és en el compromís i/o l'autogestió del treballador, sinó en la cultura de l'empresa. Perquè les persones puguin treballar millor, cal que a l'organització on treballen no se'ls tracti com si fossin canalla irresponsable, sinó com adults capaços de fer el que és correcte.
La clau que ha de permetre que puguem treballar millor depèn bàsicament de la comunicació. Perquè la comunicació prové de la confiança. I és aquesta confiança prèvia el pas imprescindible per gaudir de la flexibilitat necessària per desenvolupar la feina. Ser transparent en els reptes que es persegueix com a empresa afavoreix compartir els sacrificis quan toca. La qüestió empresarial rellevant no és què dones a les persones a canvi de la seva feina sinó com els hi pots donar llibertat perquè contribueixin millor.