Turisme

L’impacte (relatiu) de l’Aeroport de Reus

El Radar Cambra constata que la gran influència positiva sobre el sector turístic no es reprodueix en les relacions internacionals del teixit empresarial autòcton

Hildebrand Salvat

Director de Ceres

L'Aeroport és allà, sembla que tingui un paper rellevant per l'economia de la zona, però en canvi no sembla que repercuteixi en l'activitat de les empreses del Radar Cambra (àmbit territorial de la Cambra de Comerç de Reus: Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta). Un 86% de les empreses diuen que té poc o cap impacte en la seva activitat i un 69% de les empreses no l'utilitzen mai. En canvi, un 65% creuen que té bastant o molt impacte en l'activitat econòmica de la zona.

Només un 4% de les empreses del Radar utilitzen l'aeroport amb una certa regularitat, un altre 25% l'utilitzen alguna vegada. De fet, les característiques del teixit econòmic de la demarcació i, per tant, també les empreses del Radar, no és de grans empreses que cobreixen mercats internacionals. Les destinacions més demandades corresponen a les grans economies europees: Alemanya, Itàlia, França i la península ibèrica.

Es percep unànimement que les administracions públiques haurien de potenciar l'Aeroport. La meitat de les empreses creuen que només aquest suport pot assegurar que l'Aeroport tingui més impacte a l'economia del territori. A més, es considera que les institucions de Reus haurien de tenir un paper rellevant tant en la gestió com en la promoció de l'aeroport, dada que augmenta de forma significativa des de l'elaboració de l'enquesta de 2015.

L'aeroport sempre s'ha tingut en compte des de la perspectiva d'infraestructura de recepció de turistes i des d'aquesta perspectiva ha obtingut grans resultats i s'ha recuperat de la crisi econòmica. Ens els darrers tres anys ha passat de 700 mil a més d'1 milió d'usuaris anuals. I és des d'aquesta perspectiva des de la qual s'aconsegueix un impacte tan gran a la zona. Tanmateix, l'utilitzen poc per les seves relacions empresarials.